Fascinația deșertului, inspiraţie în design şi fashion

Căldură extremă, resurse puține, vegetație rară – peisaje tipice de deșert pot lesne stârni imaginația oamenilor. Dar din topografia naturală a deșertului provine o bogăție fascinantă de inspirație, creând continuu noi tendințe în lumea culorilor și a formei. Stilul deșertic oferă, de asemenea, câteva nuanțe subtile care pot aduce lumi îndepărtate între proprii tăi pereți.



Păcatul și magia

În Vechiul Testament, o capră a fost făcută simbolic purtătoarea tuturor păcatelor și alungată în deșert. De aici expresia de „țap ispășitor”. Deșertul era văzut ca un loc de pedeapsă și oricine aruncat în deșert nu va mai fi văzut niciodată. Cu toate acestea, în ciuda asocierilor adesea negative, peisajele deșertice radiază o anumită magie, creează o fascinaţie.

Antoine de Saint-Exupéry îl face pe Micul său Prinț să spună poetic: „Am iubit întotdeauna deșertul. Unul se așează pe o dună de nisip din deșert, nu vede nimic, nu aude nimic. Cu toate acestea, prin liniște, ceva bate și strălucește … ”.

Culorile deșertului sclipesc diferit în funcție de poziția soarelui și creează momente incredibil de magice. În ultimii ani, inovatorii designului interior au folosit aceste efecte. Galben, ocru, camel, bej, auriu și portocaliu radiază căldură și conferă încăperilor o strălucire moale, specială. Aceasta este discretă și are un efect blând și calmant. Funcționează și mai intens în combinație cu curbe, care amintesc inevitabil de vastele dune de nisip din peisajele deșertice.

Este un stil de amenajare?

Un avantaj este că stilul deșertului este nepretențios atunci când vine vorba de combinarea cu mobilier și accesorii din alte lumi.

Datorită esteticii sale calme și discrete, stilul deşert se integrează fără efort în spaţiile interioare existente și nu pune practic limite în combinațiile vizuale.

Inspirația din astfel de peisaje aride poate fi folosită cu succes pentru a face o pauză contrastantă cu designul clasic. Dar și pentru a adăuga ceva nou. De exemplu, forme organice, intrate de mai mult timp în tendinţe precum și tonuri delicate de pământ care “înmoaie” chiar și marginile cele mai dure, chiar și finisajele de marmură opulente.

Pe de altă parte, deşertul, fie în Arabia sau Sahara, are ca populaţie majoritară musulmanii. Este deci evident că arhitectura, decoraţiile, accesoriile şi stilul de viaţă sunt de inspiraţie orientală. Iar aceasta face casă bună cu decorul deşertic.

Decoraţii şi accesorii etnice autentice musulmane


Evidențierea deșertului

Obiecte şi accesorii etnice pentru masă (nomadă)

Una dintre caracteristicile tipice ale deșertului este că nu există ceva nou de descoperit la fiecare câțiva metri. În schimb, întinderile nesfârșite par a fi o unitate omogenă, care sunt ocazional însuflețite de alte minuni naturale, cum ar fi stâncile antice sau oazele miraculoase. Accente individuale de acest fel pot fi, de asemenea, evocate în decorurile interioare moderne, cu utilizarea accesoriilor în stil deşertic.

Accesorii funcţionale, inspiraţie etnică

O notă de fler exotic poate fi adăugată oricărui design interior. De exemplu, mobilier din lemn de eucalipt, un puf din piele în stil berber, accesorii funcționale cu ornamente metalice, boluri de ceramică sau lămpi de parfum.


Natural

Colţar din lemn de eucalipt, La Forma Ramdom

Mai mult, stilul deșertului are un atu natural în zilele noastre, când practic fiecare producător trebuie să ia în considerare problema durabilității.

Obiecte de inspiraţie tradiţională, din materiale naturale. Vor fi expuse la târgul Ambiente

Adesea designerii combină materialele lucrate manual și cele naturale într-un întreg armonios: lemn, pământ, nisip, piatră, piele, plante suculente precum agaves, cactuși și aloe. Ingredientele naturale ale stilului deșertic sunt multe și variate și sunt ideale pentru țesut, împletit, înnodat.

Obiecte artizanale

O atmosferă plăcută poate fi creată, de asemenea, cu accesorii care indică doar caracteristicile naturale ale unui peisaj deșertic. Sunt artizani locali îndemînatici şi talentaţi, există şi tradiţii care implică forme, motive, culori, tehnici, materiale.

Covor autentic oriental stil tunisian

Covor inspiraţie deşert, reinterpretat, Nakta

Multe dintre obietele tradiţionale sunt preluate de designeri şi reinventate. Li se adaugă unul sau mai multe elemente moderne, rezultând obiecte interesante cu iz tradiţional.

Pe de altă parte, şi obiectele artizanale autentice – decoraţiuni  şi accesorii, pot fi incluse într-un decor modern. Ele au darul de a-l potenţa sau de a reprezenta un accent. Sau chiar de a reprezenta o piesă de rezistenţă. O astfel de piesă poate fi un covor, un obiect de mobilier, o lampă.



Caracteristici măgulitoare

Rochie Christian Dior, materiale naturale, nuanţe de deşert

Și industria modei a fost captivată acum de spectacolul natural al peisajelor deșertice. Tonurile pământești, nuanțele delicate ale culorilor și siluetele curgătoare au o calitate imbatabilă. Îi măgulesc atât pe purtători, indiferent de forma corpului sau tonul pieli, cât şi pe privitori. Marile case de modă, precum Christian Dior, au fost primele care au stabilit tendința, urmate de etichete precum Croon și Gemeni, cu accesorii inteligente în stil deşert, pentru bărbați și femei.

Stil de viață

Locuitorii deșerturilor – nomazii – se remarcă printr-un stil de viață foarte specific. Nu au așezări permanente, dar continuă să se deplaseze acolo unde pot găsi apă și hrană pentru animalele lor. Ceea ce pentru nomazi sunt regulile inalterabile ale naturii, oamenii din culturile occidentale le privesc ca simbol al libertății. Le place conceptul de a reduce nevoile umane la esențial. Şi de a le putea satisface practic oriunde în armonie cu natura.

Accesorii din materiale narturale, forme organice

În vremurile în care oamenii caută decelerarea, calitățile liniștii, spațiului și serilor sub un cer înstelat sunt mai căutate ca niciodată. Nu este de mirare atunci că safari și taberele de deșert de pe continentul african sunt foarte la modă.

Fratele solar

Hamac Descotis

O căutare a peisajelor deșertice pe un glob ar putea să îți ia mintea şi să-ţi creeze dorul de locuri îndepărtate. La urma urmei, deșerturile acoperă aproximativ o cincime din întreaga suprafață a pământului. Adică aproape 30 de milioane de kilometri pătrați. Sau vă puteți răsfăța cu o pauză relaxantă într-un hamac. Pur și simplu închideți ochii și, la fel ca Micul Prinț, imaginați-vă ceva strălucind prin liniște.