Puţine zile până la deschiderea târgului Salonul de Mobilă de la Milano

După un an şi jumătate de pauză, sezonul evenimentelor majore din domeniul design şi home&deco debutează în forţă peste doar o săptămână cu chiar cea mai importantă manifestare din domeniu: Salonul de Mobilă de la Milano, care se va desfăşura în perioada 5 – 10 septembrie.

Către târguri hibride?

În toată perioada de pauză, evenimentele pline de viaţă ale târgurilor au fost înlocuite datorită pandemiei şi restricţiilor cu aşa-numitele târguri digitale, prezentarea noutăţilor şi tendinţelor prin intermediul sesiunilor on line. Dar aşa cum stilul clasic rămâne încă la modă în domeniul designului, tot aşa comunitatea home&deco – firme producătoare, organizatori de evenimente, designeri, arhitecţi şi vizitatori – aşteaptă cu nerăbdare revenirea la modelul clasic de târg iar Salon-ul este primul test şi probabil cel mai important.

După cum am spus, Salonul de la Milano va deschide stagiunea. Imediat în perioada 9 -13 septembrie, la Paris se va desfăşura Maison&Objet dar organizarea va fi total diferită. Vor fi evenimente în Paris legate de săptămâna Design Week Paris iar practic târgul va fi pe platforma digitală MOM. De altfel, francezii s+au adaptat cel mai bine organizării digitale. Anul acesta M&O va fi probabil cel mai bun exemplu de târg hibrid. Recent, Messe Frankfurt a anunţat că un târg organizat în luna iulie, Eurobico, s-a desfăşurat în siguranţă în formă tradiţională având şi suport digital, bucurându-se de un real success. Următorul târg va fi în septembrie şi va fi organizat pe aceleaşi baze.

Salonul de Mobilă de la Milano, un nou format

Un nou format și un curator excepțional, arhitectul Stefano Boeri, pentru ediţia din acest an a târgului de la Milano denumit “supersalone”. Va fi prima expoziție de design de dimensiuni mari care își va deschide porțile.

După cum afirmă organizatorii „Supersalone”, evenimentul special Salone del Mobile Milano 2021, organizat de Stefano Boeri, programat la Rho, Fiera Milano, va reafirma importanţa târgului pe scena internațională de design, cultură și inovare. În acelaşi timp, este evidentă dorinţa de a rămâne ca organizare în formatul clasic chiar dacă acesta va suferi modificări faţă de ediţiile anterioare.

Lucrând alături de curator, o echipă internațională de colaboratori – Andrea Caputo, Maria Cristina Didero, Anniina Koivu, Lukas Wegwerth și Marco Ferrari și Elisa Pasqual de la Studio Folder împreună cu Giorgio Donà, cofondator și director al Stefano Boeri Interiors, vor prezenta şi valorifica proiectele și produsele într-un cadru inovator construit pe reflecție.

Organizatorii promit o expoziție fluidă și dinamică care va valorifica noile produse, creații şi inovaţii lansate de companii în ultimele 18 luni și va permite vizitatorilor să navigheze liber în interiorul unei mari biblioteci de design, o imensă arhivă națională și internațională de creativitate.

Se menţin tendinţele în design?

Prezentările la târg vor fi împărțite pe zone tematice și itinerarii: arene pentru discuții cu personalități de top din scena culturală și creativă contemporană, saloane dedicate întâlnirilor companiilor de afaceri, zone rezervate tinerilor studenți de la școlile de design, terenuri concepute și înființate în parteneriat cu Identità Golose – Congresul internațional al bucătarilor și zone de socializare și relaxare.

Desigur că majoritatea celor interesaţi de domeniu se întreabă dacă tendinţele identificte la ultima organizare a târgului se vor menţine, dacă vor apărea şi altele noi. Iar ediţia din acet an a salonului va demonstra acest lucru.

Menţionăm că printre tendinţele în designul de interior manifestate la ediţia Salonului de Mobilă, ediţia 2019, s-au numărat: piatra, în special marmura, panourile decorative, metalele, materiale în diverse combinaţii, corpurile de iluminat ca obiecte de artă, culorile deschise, plantele de dimensiuni mari, etc.

Mobilier de dormitor Cassina

Se pare că anul acesta mobilierul de dormitor şi amenajarea acestui va fi în prim plan.

Prezentăm câteva dintre noutăţile care vor fi lansate cu ocazia târgulul de la Milano.

Datorită circularității și durabilității, toate materialele și componentele afișajului au fost proiectate pentru a fi demontate și refolosite. O zonă verde îi va întâmpina pe vizitatori la Poarta de Est a târgului; grație proiectului Forestami, copacii vor fi relocați ulterior în zona metropolitană din Milano.

Triennale Milano va fi centrul orașului „supersalone”, cu o gamă largă de oferte culturale, inclusiv o serie de expoziții și evenimente total originale.

Design, arhitectură şi artă

Frumusețea designului din Milano rezidă din faptul că este combinată cu artă, arhitectură și instituții culturale milaneze. Unele dintre cele mai importante locații culturale din oraș fac, de cele mai multe ori, parte din programarea Fuorisalone. Printre acestea se numără Triennale (Viale Emilio Alemagna 6) cu muzeul său de design recent inaugurat: anul acesta, Triennale găzduiește ‘Il Salone / La Città’, o expoziție care va evidenția modul în care istoria Salonei este strâns legată de orașul Milano.

Alte locații cheie includ noul Muzeul de Design ADI (Piazza Compasso d’Oro 1, un nou spațiu care sărbătorește istoria premiului de design Compasso D’Oro), Bagni Misteriosi (Via Carlo Botta 18, o piscină raționalistă cu un spațiu expozițional și teatru în apropiere) și Porta Nuova (un exemplu de transformare urbană care combină arhitectura contemporană și spațiile verzi).

Printre locurile de artă (al căror program de expoziție se leagă de obicei de mulțimea de design care coboară pe Milano) se numără Pirelli HangarBicocca (Via Chiese 2), a cărei expoziție despre artistul italian Maurizio Cattelan se desfășoară până în februarie 2022 și Fondazione Prada (Largo Isacco 2), cu complexul său în continuă creștere, proiectat de OMA.

Nu departe de Fondazione Prada, ICA din Milano (Via Orobia 26) prezintă prima expoziție italiană individuală de lucrări de Michael Anastassiades. Intitulată „Vesel optimistă cu privire la viitor”, expoziția (8 septembrie 2021 – 6 ianuarie 2022) se concentrează pe conceptul de lucrare manuală și colaborare prin practica designerului