Lucrări de toamnă în noiembrie pentru grădinarul amator

Se spune că vara este anotimpul în care ne bucurăm de grădina pe care am îngrijit-o toamna şi primăvara, aşa că acum trebuie să muncim asiduu pentru a avea o amenajare peisagistică spectaculoasă în sezonul cald al anului viitor.

Dacă sunteţi pasionat de grădinărit şi aţi decis să vă ocupaţi personal de spaţiul verde din jurul casei, atunci trebuie să vă documentaţi temeinic înainte de a vă apuca de lucrări în luna noiembrie şi să structuraţi conştiincios un calendar al grădinăritului în funcţie de specificul fiecărei grădini în parte. Este bine să ştiţi că orice greşeală poate duce la moartea plantelor, care nu vor reuşi să facă faţă iernii, iar acest lucru se traduce prin pierderi de bani şi timp, dar şi de ordin estetic pentru întreaga amenajare peisagistică.

În cele ce urmează vom formula un calendar al grădinarului amator pentru sfârşitul toamnei şi care vor aduce activităţi dintre cele mai variate în grădină. Indiferent cât de mare sau de mică este aceasta, citiţi cu atenţie şi, dacă simţiţi că aţi putea fi depăşiţi de volumul prea mare de muncă, solicitaţi ajutorul celorlalţi membri ai familiei sau al unei firme de specialitate.

Noiembrie este ultimul tur de forţă în grădină, înainte de venirea iernii. Sunt ani când în noiembrie cade deja prima zăpadă, aşa că este obligatoriu ca aceasta să nu vă prindă nepregătiţi. Acum, frigul poate fi supărător, iar zilele se scurtează, ceea ce înseamnă că grădinăritul nu mai este o plăcere, ci mai degrabă o îndatorire căreia un grădinar responsabil trebuie să îi facă faţă.

Calendarul lunii noiembrie pe scurt


– în lipsa precipitaţiilor, menţineţi umiditatea în jurul plantelor verzi;
– acoperiţi plantele perene cu un strat de frunze moarte, compost sau cu un amestec de compost, pentru a le proteja de frigul aspru care se anunţă; 


– continuaţi curăţenia în grădină, pentru ca primul strat de zăpadă să nu vă prindă cu depozite mari de resturi vegetale acumulate din cauza brumei;
– goliţi ţevile şi tuburile folosite la udare şi depozitaţi corespunzător (după ce le-aţi curăţat în prealabil) toate ustensilele şi maşinile de grădinărit;
– faceţi revizia uneltelor electrice şi maşinii de tăiat iarbă pentru a le putea utiliza în bune condiţii la primăvară;


– tăiaţi gardul viu pentru a obţine forma pe care o doriţi ca acesta să o aibă la începutului viitorului sezon cald; 
– tundeţi pentru ultima dată gazonul şi împrăştiaţi un fertilizator special pentru menţinerea culorii verzi a firului ierbii pe timpul iernii. Dacă nu plouă abundent, aerisiţi peluza prin efectuarea unor forări conform indicaţiilor de specialitate.

Foto: Shutterstock