Un exemplu de bune practici – o splendidă vilă interbelică a fost integrată într-un ansamblu de clădiri moderne

Strada Sevastopol este destul de strâmtă iar aici se găsesc mai multe case vechi istorice, cu valoare arhitecturală, construite  la începutul secolului trecut sau interbelice.

Câteva sunt în tipicul  inconfundabil al arh. Nicolae Ghica- Budeşti, case mai înalte, cu cărmidă aparentă în stil neoromânesc.

Tot pe această stradă se găseşte şi Muzeul Municipiului Bucureşti, Casa Filipescu-Cesianu, clădire renovate excelent şi modern iluminată. Vis-à-vis, o casă bogat decorată, stil neoromânesc, cu influenţe otomane.

În celălalt capăt, se simte influenţa clădirilor noi, clădiri de birouri moderne, din sticlă şi metal care au fost construite pe Bulevardul Buzeşti, până la Piaţa Victoriei.

Câteva terenuri de tenis, “La Panait” se aflau în timpul comunismului pe strada Sevastopol iar odată cu edificarea noului Bulevard  Buzeşti, pe acest loc s-au ridicat în acelaşi stil arhitectural  corpuri de clădiri moderne, Clinica Sanador.

Până la capătul străzii spre Buzeşti se afla însă o vilă veche care “strica” linia modernă. Dar iată că se mai întâmplă şi lucruri bune. Vila a fost cumpărată, renovată ca la carte şi inglobată în moderna clinică.

Datorită unui excelent proiect de arhitectură, clădirea a fost perfect integrată în ansamblul de clădiri noi, asocierea dintre acestea nederanjând prin contrastul de stiluri. Mai mult, în faţa construcţiilor moderne foarte înalte, vila îşi face o apariţie majestuoasă, plină de eleganţă.

Este o mare problemă de a aduce în echilibru clădiri istorice împreună cu construcţii moderne în centrul oraşelor vechi. Este nevoie de proiecte de arhitectură realizate de echipe de mari specialişti. Un exemplu de acest fel este Piaţa Sf. Ştefan din centrul Vienei.

Foto: Ion Diamandi