Piaţa Matache, din nou în actualitate

În urmă cu puţin timp, am scis un articol relativ la anunţul primarului sectorului 1, Clotilde Armand, privind revitalizarea zonei Piaţa Matache.

Faimoasa parcare: singurul lucru pe care a reuşit să îl facă Primăria în 10 ani pe locul în care a fost demolată Hala Matache

Am scris că intenţia este salutară şi am atras atenţia asupra faptului că întreaga zonă este o adevărată enclavă, cu un număr foarte mare de case distruse, dărăpănate, unele istorice, de patrimoniu, altele modeste şi prost întreţinute, dar şi multe gunoaie.

Nu sunt gunoaie? Luaţi de aici! Pe Bulevardul Buzeşti în imediata apropiere de piaţă
Case modeste, prost întreţinute. Străduţa care duce spre Piaţa Matache

Am primit şi câteva comentarii în care mi se sugerează că am folosit fotografii vechi iar acum situaţia nu este chiar aşa de neagră. Gunoaiele au fost îndepărtate, s-a făcut o parcare pe locul unde s-a demolat hala, etc.

Altă străduţă, aceeaşi mahala
Intrarea pe strada Popa Tatu, vis-avis de intrarea în piaţă: blocuri interbelice părăsite, stare jalnică

Prezint acum fotografii făcute chiar săptămâna aceasta, deci foarte noi, cu explicaţiile de rigoare. În orice direcţie se merge plecând de la Piaţa Matache, în toate împrejurimile nu dăm decât peste ruine şi resturi împrăştiate, în timp ce, cu aproape un secol în urmă întreaga zonă era un centru comercial şi cultural animat, foarte căutat şi apreciat. Piaţa este înconjurată numai de nenorociri, arată ca după un bombardament! O singură excepţie: un monstru de sticlă, clădirea de birouri The Mark, apărut pe terenul lăsat viran ani de zile, parcă ne ameninţă cu anii reci care vor veni.

Piaţa însăşi este mizeră. Fotografia din deschidere este făcută sâmbătă, la ora 16. Ar fi un moment bun pentru aprovizionare şi cumpărături din piaţă. După cum se vede, însă, locul este pustiu. Doar un boschetar doarme în mijlocul aleii. La intrarea în piaţă, chiar imediat lângă benner, te întâmpină o casă în ruină (poate mândră în trecut), înglodată în gunoaie care te atenţionează: Lasciate ogni speranza voi che entrate!

Case vis-avis de intrarea în piaţă

În afara halei centrale, şi aceasta lipsită de încălzire şi ventilare, celelalte construcţii (noi) sunt sub orice critică: nişte magazii de plastic de cea mai joasă speţă. Imagini dezolante!

Foto: Ion Diamandi ( februarie 2022 )

2 thoughts on “Piaţa Matache, din nou în actualitate

Comments are closed.