EVENIMENT: VERNISAJ EXPOZIŢIE “NUDUL IN INTERIOR” – PAULA CRAIOVEANU – marţi 22 februarie ora 18

Marţi 22 februarie ora 18, la galeria Orizont are loc vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică semnată Paula Craioveanu. Expoziţia se intitulează “Nudul în interior” şi cuprinde 36 de lucrări – pictură şi grafică. Titlul expoziţiei este inspirat de lucrările recente în care artista redă personaje feminine în scene de interior, dar expoziţia cuprinde şi alte lucrări realizate în ultima decadă – interioare, nuduri masculine sau scene din seria monumentală inspirată de mitologie.

Cum au apărut temele prezente în preocupările vizuale ale artistei Paula Craioveanu şi care au fost sursele de inspiraţie, explică însăşi autoarea:

Nudul este o temă care a stârnit interesul multor artişti. Lucrările mele, nudurile masculine si feminine, precum şi amplasarea lor într-un context, sunt realizate din perspectiva feminină. Acest lucru le deosebeşte de alte lucrări ale predecesorilor. Am pictat interioare arhitecturale, ca apoi să trec de la redarea spațiului la atmosferă şi la relația personajului cu mediul înconjurător. Atmosfera creată de interioare îmbie la visare, meditație. Mai mult decât confortul modern, interioarele cu accente şi citate clasice, scot la iveală cele mai adânci dorințe din subconștient. Postmodernismul aduce în actualitate referințe istorice și personajele feminine, însuflețesc scenele de interior și ni le apropie.

Există un dialog între personaj și interior, până când figura umană devine absorbită de acesta. Personajul ajunge să se contopească cu interiorul și chiar să fie parte din acesta. Există o legatură strânsă între personaj și spațiu, o intimitate în care personajul feminin dă interiorului ceva din sensibilitatea sa, iar interiorul la rândul său îşi pune amprenta asupra omului.

Alexandru Măciucă, critic de artă şi muzeograf, prezintă expoziția NUDUL ÎN INTERIOR a artistei PAULA CRAIOVEANU:

Paula Craioveanu, o artistă complexă, ne surprinde de data aceasta, printr-o expoziție care reprezintă o sinteză a preocupărilor sale creative realizând o coagulare unitară a acestora prin folosirea unor tehnici de exprimare diferite (pictură, grafică și grafică digitală). Expoziția este în același timp, caracterizată de o caldă omogenitate conferită atât de conținutul tematic expozițional cât și de abordarea prin care artista realizează tematica aleasă, atingând preponderent două dintre subiectele de care a fost atrasă permanent în cariera sa: mediul arhitectural și eternul feminin.

Paula Craioveanu a trecut, în formarea sa profesională, prin etape ascendente care i-au format, în timp, un profil atipic în cadrul contextului artistic general, ea ajungând în momentul actual să realizeze acest tip de pictură postmodernistă în care elementele arhitecturale, preluate de fapt din epocile anterioare ale omenirii să integreze subiecte actuale sau, cum este cazul expoziției de față, să includă femeia ca element de bază în ansamblului compozițional. Se simte în aceste lucrări atât mâna arhitectului cât și cea a pictorului, fără o diferențiere evidentă între calitățile unuia sau altuia. Dacă în lucrările de grafică și de grafică digitală nudul este reprezentat de sine stătător, la lucrările de pictură, în care se insistă pe elementele compoziționale arhitecturale care dau imaginii de ansamblu o solemnitate, o monumentalitate anume gândită spre a pune în valoare personajul feminin, se poate vorbi de o creație completă a reprezentării ideii de frumusețe întrupată de existența femeii în spațiul înconjurător, tocmai pentru a pune în valoare relația dintre aceasta și mediul în care își desfășoară existența. Interioarele alese deloc întâmplător, fac trimitire la o altă veche pasiune a Paulei Craioveanu, mitologia, temă pe care a tratat-o, am putea spune, în tot trecutul său artistic punând în centrul atenției idealul feminin, folosit încă din Grecia antică, în care reprezentării femeii i se acordă o largă atenție în special pe spațiile exterioare clădirilor, cum este cazul cariatidelor care simbolizează forța existențială a femeii, încadrată în contextul exterior al acestora. Paula însă, aduce nudul în interior, dar într-un interior înălțător dar care crează intimitate, senzualitate, nostalgie stări care completează calități ce țin de sensibilitatea personajului feminin, conferindu-i în același timp, caracter de sacralitate. În același timp, cu o măiestrie ce îi confirmă încă o dată valoarea artistică, nu lasă la voia întâmplării misterul – ca element de implicare a privitorului, căruia îi revine rolul de a descoperi, dincolo de semnificația de ansamblu a reprezentării artistice, o simbolistică aparent ascunsă a existenței feminine în spațiul înconjurător din toate timpurile, oferind parcă o explicație logică a rațiunii de a fi a femeii.

NUDUL ÎN INTERIOR este, așadar, o expoziție incitantă la viață, o bucurie a privirii, o solemnitate pentru suflet, o stimulare a simțurilor atât estetice cât și afective, stări de care avem din ce în ce mai multă nevoie în această epocă în care suntem confruntați, conștient sau nu, cu elemente existențiale al căror efect conduc la  depărtarea de sine și față de cei din jur.

Lucrările din expoziţie sunt picturi realizate în ulei pe pânză sau acrilic pe pânză, grafică tempera pe hârtie şi grafică digitală. Mai multe lucrări – pe siteul autoarei Paula Craioveanu www.cpaula.com