Consolidarea unei case bătrâneşti

Pentru ca o casă veche să devină locuibilă, fără să ne pună în vreun fel în pericol, este necesară verificarea şi consolidarea ei, de la fundaţie şi până la acoperiş.

Demolarea unei case vechi şi înlocuirea ei cu una nouă nu reprezintă întotdeauna cea mai bună soluţie, mai ales dacă vă leagă amintirile copilăriei de ea sau dacă prezintă o valoare arhitecturală. Există şi varianta consolidării şi renovării ei, chiar dacă în unele cazuri s-ar putea să nu fie mai puţin costisitoare din punct de vedere financiar decât construirea uneia noi. Să vedem însă care sunt etapele ce trebuie urmate pentru ca vechea casă să poate fi locuită în condiţii decente, fără să prezinte vreun pericol pentru voi şi ceilalţi membri ai familiei.

Consolidarea se face cu autorizaţie de construire

Consolidarea unei clădiri vechi nu trebuie făcută oricum şi de către oricine. În primul rând, va trebui să apelaţi la specialişti, adică la un arhitect, care împreună cu un inginer structurist vor verifica temeinic structura clădirii. În urma acestor investigaţii cu siguranţă vă vor propune cele mai bune soluţii pentru consolidare şi renovare. În caz contrar, dacă doriţi să lucraţi “după ureche”, riscaţi să cheltuiţi cât nu face şi să nu rezolvaţi problemele aşa cum trebuie.

În plus, este bine de ştiut că pentru lucrări de renovare-consolidare veţi avea nevoie de un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construire. Fie că se construieşte de la zero, fie că se consolidează, actele de care veţi avea nevoie sunt cam aceleaşi. Pentru obţinerea acestor documente mai întâi trebuie întocmită o expertiză tehnică şi un proiect de lucru cu toate detaliile de execuţie.

Autorizaţia de construire

Autorizaţia de construire constituie actul de autoritate al administraţiei publice locale pe baza căruia se asigură aplicarea măsurilor prevăzute de lege, referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea şi funcţionarea construcţiilor. Legea nr. 50/1991 reglementează procedurile privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi specifică ce lucrări necesită acest act.

Reparaţi fundaţia!

Fundaţia este poate cea mai importantă parte din structura unei case, pentru că preia şi transmite mai departe în sol toată greutatea pereţilor, a planşeelor şi a acoperişului. Din acest motiv, o fundaţie corect executată înseamnă şi o clădire trainică.

Majoritatea caselor vechi au însă probleme serioase cu fundaţia, fie că aceasta este din beton sau cărămidă, pentru că temeliile nu au fost executate la adâncimea necesară atât din punctul de vedere al punctului de îngheţ, cât şi al stratului de pământ care să confere siguranţă şi stabilitate.

Repararea fundaţiei se poate face simplu prin tencuirea părţilor unde sunt probleme (crăpături sau alte deteriorări) sau prin lăţirea ei cu ajutorul unui cofrag. Asta în cazul în care adâncimea de fundare este cea corectă; altfel va trebui să faceţi lucrări de subzidire, care sunt destul de costisitoare. Subzidirea constă în adăugarea unei fundaţii suplimentare la cea existentă. Cu alte cuvinte, se excavează în jurul şi sub fundaţia veche şi se toarnă una noua, până la adâncimea stabilită de proiectant. Deşi fundaţia nouă poate fi mai groasă decât cea veche, important nu este faptul că se lărgeşte, ci că aceasta coboară în adâncime.

Când este necesară subzidirea fundaţiei?

Lucrările de subzidire sunt necesare când structura casei suferă prin apariţia fisurilor mari determinate de deplasarea nedorită a pereţilor. Un alt semn este acoperişul, care se înclină sau ia forma unei şei, iar acest lucru nu este din cauza structurii lui de rezistenţă, ci a afundării unuia sau mai multor ziduri.

Consolidaţi pereţii şi acoperişul!

La rândul lor, şi pereţii casei trebuie verificaţi şi consolidaţi dacă este cazul. Cea mai spinoasă problemă a zidurilor – în cazul caselor vechi – este că nu au sâmburi din fier-beton, iar aceştia trebuie realizaţi. Sâmburii sunt practic armăturile care întâlnesc colţurile pereţilor. Într-o astfel de situaţie, lucrările nu sunt tocmai uşoare şi presupun scoaterea cărămizilor, adăugarea structurii din fier-beton şi turnarea betonului.

Pentru a spori siguranţa pereţilor se recomandă consolidarea lor cu o plasă de armare, atât pe partea lor exterioară, cât şi pe interior. De asemenea, dacă locuinţa nu are centura în partea superioară a pereţilor, aceasta trebuie executată. Operaţiunea va necesita ceva timp, pentru că presupune scoaterea progresivă câte a unui rând de cărămizi, care va fi înlocuit cu armătură din fier-beton peste care se adaugă beton din laterale.

La acoperiş se verifică atent învelitoarea şi va fi înlocuită, dacă se costată că este într-un grad avansat de deteriorare. Se poate opta pentru ţiglă ceramică, metalică ori pentru învelitori din şindrilă bituminoasă sau acoperiş din stuf (dacă vă aflaţi într-o zonă unde se pretează şi doriţi să daţi un anume farmec locuinţei). Totodată, verificaţi şi şarpanta, care este alcătuită din cosoroabe, popi, contravântuiri, căpriori şi astereală. Având în vedere că aceste componente sunt din lemn, este destul de probabil ca la o casă foarte veche să fie schimbate în totalitate.

1 thought on “Consolidarea unei case bătrâneşti

  1. În mod legal nu se poate face nicio modificare într-o structură fara certificat de urbansim, proiect tehnic de structura etc. E adevarat casele vechi, mai ales cele care au doar parter au fundații foarte mici și puțin rezistente, ceea ce duce la crăparea pereților. În plus la casele de patrimoniu exista niste reglementări privind modificarile și materialele. Din păcate, prea puțini țin seama de ele. Vezi cazul casei de pe strada Coanda 24, clădirea grădiniței.

Comments are closed.