Farmecul discret al micilor orașe: Kortrijk – Belgia

Desigur, dorim să vizităm oraşele metropole celebre, ca Parisul, Londra, Roma, dar micile oraşe, în special cele din Occident, pot surprnde turistul printr-o multitudine de locuri interesante precum şi de avantaje. Sunt locuri istorice cu frumoase poveşti, cu case vechi tradiţionale dar şi clădiri moderne, monumente şi muzee, hoteluri bune, restaurante relativ ieftine și mâncare sănătoasă.

Kortrijk – Orașul medieval

Aflat la o oră de mers cu trenul de Bruxelles, Kortrijik (Courtrai în franceză) este un oraș flamand, cu o populație de aproximativ 74.000 locuitori, situat în apropierea graniței cu Franța (1/2 h de orașul Lille). Pentru cei care vor să viziteze Belgia, este o opțiune, deși nu este la fel de cunoscut ca Bruges, Anvers sau Gant. E o localitate tipică pentru această zonă a Europei.

Așezat pe râul Lys (fr) sau Leie (olandeză), care izvorăște din Franța și se varsă în  râul Scheldt in apropiere de Ghent/Gand. Unul dintre cele mai importante canale din sistemul navigabil al râului, străbate orașul și este vegheat de două turnuri aproape identice, numite Broeltorens.

Turnurile Broeltorens

Deși par la fel, construite în epoci diferite, având roluri diferite cu nume diferite, nu sunt identice. Speytorre a fost construit în 1385, pentru a controla traficul pe râul Leie. Celălalt Inghelburghtorre, construit în 1415, a fost un loc de depozitare a muniției.

Turnurile sunt legate de un pod care pare destul de vechhi, dar care este o replica a celui original, bombardat în 1918. Reconstruit, bombardat din nou și reconstruit după 1944, s-a încercat păstrarea formei originale.

Statuia lui Ioan Nepomucene

Chiar în mijlocul podului se află statuia lui Ioan Nepomucene, sfântul patron al înecaților. În mod ironic statuia a căzut în râu cu ocazia difeitelor distrugeri ale podului, dar a fost recuperată și așezată la locul ei.

Arhitectură medievală şi monumente

Amatorii de arhitectură medievală vor gasi la Kortrijk câteva monumente interesante. Ca orice oraș din Belgia și Olanda și acesta are o piața numită Grande Place/ Grote Markt. În mod surprinzător, acesta este din punct de vedere urbanistic o piața „tânără” din secolul al XIX-lea. Este rezultatul unor demolări masive, datorate încercării de sistematizare a orașului.

Înainte existau mai multe piețe mici unde se vindeau diferite bunuri. Observând conturul pieței se vede că într-o parte este o linie curbă. Este linia care marca zidurile unui castel din secolul al IX-lea fondat de Baldwin al II-lea, contele de Flandra, între timp dispărut.

Primăria Kortrijk

Piața acesta „nouă” este dominată de clădiri gotice cu influențe renascentiste, așa cum sunt clădirea Primăriei și turnul Belfry construcții ce amintesc de orașul medieval. Pot fi admirate și clădiri în stiluri specific secolului al XIX-lea. sau începutul secolului XX.

Interesant este faptul că în mijlocul acestei piețe reprezentative, înconjurată de cârciumi pitorești se află un loc de joacă pentru copii.

Primaria a fost construită începând cu anul 1418, iar fațada care ne impresionează azi a fost definitivată în 1520. Întreaga clădire este realizată într-un amestec din diferite perioade ale goticului, cu influențe de ale Renașterii timpurii. La etajul întâi este o galerii de sculpturi, reprezentând conții de Flandra. Interioarele reflectă aceeași tendință stilistică.

Turnul Belfry. Aflat în fața Primăriei este considerat emblema orașului. Construit în secolul al XIV-lea. și reconstruit în 1520, era integrat într-un ansamblu de case, care adăpostiseră anterior Hala de pânzeturi, înainte ca aceasta să se mute pe la la mijlocul secolului al XVI-lea. Ansamblul de case a fost demolat la începutul secolului XX, turnul rămânând sigur, ca să vestească cu clopotele lui timpul, orele de lucru și evenimentele. În 1712 a fost adăugată statuia lui Mercur, iar în 1961, pe partea de est a turlei au apărutun bărbat pe nume Manten și o femeie pe nume Kalle.

Biserica Sântului Martin

Biserica Sântului Martin este o biserică, unde la fel ca la primărie pot fi identificate mai multe faze a goticului. Se află foarte aproape de Grote Markt pe care o domină cu siluieta sa masivă. Pe acest loc a exiztat o biserică mai veche (650). Aceasta a ars și a început construcția actualei biserici. (1391-1466). Datorită deselor războaie și disputelor din timpul Reformei, biserica ajunge să fie destul de degradata și este refăcută în mai multe etape pe parcursul sec al XV-lea. În 1862, în urma unui incediu este distrus turnul clopotniță și reconstruit.

Biserica Sfintei Fecioare

Biserica Sfintei Fecioare este situată în apropierea turnurilor Broeltorens. Împreună cu acestea și clădirea Arsenalului sunt singurele care au mai rămas din orașul medieval. Construcția a început în 1203. La fel ca în cazul Bisericii Sf. Martin războaiele și incediile au distrus în mare parte clădirea originală, Au avut loc intervenții masive în sec al XIV-lea și al XV-lea.

Nou și vechi

Una dintre cele mai importante probleme ale urbanismului contemporan o reprezintă integrarea unor construcții noi într-un front stradal mai vechi sau păstrarea unei clădiri vechi într-un context nou. Iata câteva exemple de bună practică din Kortrijk.

Texture (Muzeul țesăturilor)

Este un muzeu deschis în 2014. Reprezintă forma modernizată a mai vechiului muzeu al ”Inului și cânepii”. amenajat într-un vechi deposit din 1913, construit de o companie engleză care făcea comerț cu textile. Era o clădire cu două etaje, una dintre cele mai mari de acest fel din Belgia. Înainte de a devein muzeul Texture, clădirea a fost renovată și i s-a adăugat un etaj, construcție care se încadrează perfect în clădirea veche.   

Cel de al doilea exemplu este cel al unei clădiri de apartamente construite în zona cea mai veche a orașui, în apropierea bisercii Sfintei Fecioare.

Fântâna cinetică

Un exemplu de bună practică este și fântâna foarte modernă aplasată într-o piața delimitată de clădiri de patrimoniu din diferite epoci

Orașul modern

Celebru pentru o bătălie medievală, cunoscut până prin anii 60, ca un important centru al prelucrării inului și al dantelei, Kortrijk este azi un oraș modern care se reinventează. Arhitectura sa modernă este cel puțin la fel de interesantă ca cea veche.

Barco este un minunat exemplu de arhitectură modernă gândită în așa fel încât să permită pătrunderea luminii, realizând asfel o comunicare între mediul construit și natura înconjurătoare. Centrul a fost proiectat în 2013 de arhitecții belgieni John Eyers and Pierre Lallemand

Clădirea centrală, numită Cercul (datorită formei sale rotunde) oferă un spațiu larg pentru întâlniri, sală de teatru și birouri. Clădirea este înconjurată de un spațiu verde generos, animat de mai multe gâște canadiene foarte prietenoase și de alte clădiri care permit efectuarea a diverse activități practice.

Penta este un centru de afaceri modern care ne impresionează prin felul în care arhitecții au reușit să modeleze spațiul cu ajutorul luminii. Amplast ca și Barco în afara ariei urbane centrale, este o clădire care oferă un ambient plăcut pentru întâlniri internaționale și celor care lucrează acolo.

După această scurtă plimbare imaginară sper că v-am convins sa vizitati Kortrijk. La lista monumentelor putem adăuga hoteluri foarte bune și restaurante relativ ieftine, locuri în care găsiți mereu bere belgiană artizanală și mâncare sănătoasă.

Text şi foto (2022): Maria Alexe