Amenajare eclectică şi rafinată într-o vilă interbelică pe strada Londra

O plimbare pe strada Londra dezvăluie frumoasele vile interbelice cu un etaj sau două în diverse stiluri, cum se întâmplă indeobşte în cartierul rezidenţial denumit odinioară Parcul Filipescu. Originară din Târgu Mureş, oraş cu o importantă arhitectură în stil Art Nouveau precum şi o bogată tradiţie în producerea de mobilier, Erna Berger Moise, designer şi artist plastic, apreciază frumusetea caselor vechi interbelice din Bucureşti, le admiră ţinuta impecabilă atât ca arhitectură exterioară, cât şi ca inţelegere estetică şi echilibrată a spaţiilor interioare.

Amenajarea acestor bijuterii ale arhitecturii noastre reprezintă pentru designer o provocare şi o adevărată  fascinaţie. Iată de ce propunerea de renovare şi amenajare a unui apartament dintr-o astfel de locaţie i s-a potrivit perfect.

Casa de pe strada Londra, recent şi bine renovată, îşi dezvaluia spiritul inspirat de formele delicate ale trecutului şi culorile vii ale prezentului, fiind un mix & match sofisticat si scăldat în lumină. Spaţialitatea armonioasă a casei a generat nevoia unui design ingenios, care să o pună în valoare, salvgardând şi recondiţionând toate elementele autentice.

Proiectul de amenajare

Dorinţa proprietarei era pentru un spaţiu mai sofisticat, îndrăzneţ şi neconvenţional dar totuşi păstrând o tentă de feminitate.

“Apartamentul cu spaţii armonioase, tavane înalte, scăldat în lumină naturală, degajând bunăstare şi relaxare chiar când era gol m-a inspirit şi m-a motivat” spune Erna Berger Moise. În plus, încă de la început, designerul a avut o colaborare perfectă cu proprietara care a rezonat pefect cu toate soluţiile propuse. Multe dintre acestea au fost în dorinţa de a salvgarda si recondiţiona toate elementele autentice ale casei: tâmplaria clasică a ferestrelor, cremoanele din alamă, jaluzelele din lemn, uşile înalte, pervazele ample şi clanţele originale din alamă.

Iată cum descrie designerul amenajarea apartamentului:

“ Amenajarea nu-şi-a propus folosirea unui singur stil, aceasta fiind mai curând eclectică, rafinată şi neobişnuită. Registrul principal este unul în care elementele clasice sunt reinterpretate, acestea fiind completate de accente glam şi tuşe vintage, detalii etnice si chiar abordări minimalist contemporane.”

Design interior

Amenajarea a durat opt luni, timp în care s-au refăcut integral instalaţiile electrice şi sanitare, finisajele – cu excepţia pardoselilor placate cu mozaic în alb şi negru, în holul de trecere, bucătărie şi baie.

Aceast tip de finisaj, celebru în perioada interbelică iar acum aducând o notă elegantă vintage, ne duce imediat cu gândul la bunăstare şi timpurile bune. Apoi au fost instalate dotările, mobilierul şi accesoriile. Parchetul original al casei a fost recondiţionat şi tratat cu un ulei alb-ivoar mat iar pereţii au fost finisaţi cu vopsea Benjamin Moore. Au fost folosite finisaje de calitate înaltă iar între materiale se regăsesc la interior cele în tendinţe care fac apel şi la latura senzorială: mătase, catifea, alamă, tapet, etc. Pentru mobilier şi corpurile de iluminat s-a apelat la branduri recunoscute în domeniul designului, în special cele italieneşti.

Diningul spaţios şi luminos comunică cu livingul printr-un glasvand amplu. Un covor oriental, achiziţionat de proprietar din Istanbul a fost integrat în spaţiu, aducând o notă etnică şi întărind stilul eclectic.

Dormitorul este amenajat în altă notă, ambianţa fiind impusă de finisajul cu tapet al pereţilor. Culoarea predominantă este argintiul, un accent fiind dat de tăblia deosebit de înaltă şi masivă a patului, la care revine stilul Chesterfield.

O notă specială pentru baie, un spaţiu mai intim, amenajat cu draperii, finisat cu tapet şi cada retro în formă de ou cu picioare metalice zoomorfe.

Întâlnim în amenajare colţuri în stil clasic, cu mobilier din lemn masiv şi oglinzi, iar lucrările de artă sunt omniprezente, remarcându-se o stampă din mătase în stil contemporan în living pe teme ecvestre achiziţionată de la Casa del Arte.

Identificăm şi piese statement, cum sunt canapeaua cu forme sculpturale tapiţată cu catifea de mătase violet creată de designerul Edward Tuttle sub egida emblematică a brandului Wittman şi produsă de Softhouse Meridien-ul Edward, lampa de tavan Fortuny “Scheherazade” lucrată cu mătase pictată manual, masa neagră cu picioare metalice şi blat din lemn realizată de Flay, masa din lemn masiv Imart precum şi credenzza din lemn masiv produsă de Tonin. Corpurile de iluminat sunt celebrele lămpi Fortuny, creaţia legendarului Mariano Fortuny, artist multidisciplinar de factură „renascentistă” de la începutul secolului iar draperiile din mătase Tricia Guild sunt realizate cu material Designer’s Guild..

Întregul design de interior se caracterizează prin alăturări îndrăzneţe şi contrastante: mat (pereţi) şi lucios (draperii, perdele, pernuţe decorative din mătase, tapiţerie pat, etc), mobilier negru (masa) şi alb (scaunele din plastic, biblioteca, vitrina), piese de mobilier clasic din lemn masiv (Chesterfield) şi modern (scaunele din plastic satinat produse de Pedralli), joc de culori negru (mobilier), roşu (perdele), alb (mobilier).

Foto: Eclectarte, Sebastian Enache