O casă veche organizată pe apartamente în zona Amzei, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea

Mare diversitate de stiluri, case vechi cu iz boieresc, mai puţin modernism. Cam aşa se prezintă zona Amzei, cu o arhitectură veche cu multe decoraţii, multe imobile de aici fiind edificate chiar la sfârşitul secolului al XIX-lea. Între aceste case prezentăm una tipică pentru această perioadă, casa lipită de clădirea Liceului Teoretic George Călinescu.

Este o casă de patrimoniu, cu etaj şi balconaş, în stil eclectic, cu faţadă  frumos decorată. Clădirea a fost finalizată în anul 1890, proiectul aparţinând arhitectului Alexandru Săvulescu, care a fost şi proprietarul casei şi se spune că aici ar fi locuit un timp. Actualmente clădirea care este degradată reprezintă o soluţie constructivă de casă cu etaj  cu mai multe apartamente de sine stătătoare. Este o trecere de la o casă unifamilială clasică, la bloc de mici dimensiuni având alura de casă dar organizat pe apartamente. Acestea sunt dispuse însă în mod atipic în comparaţie cu blocurile moderne în care sunt ordonate geometric. Lotul de teren pe care este edificată casa este lung şi îngust. Intrarea în casă se face printr-un gang, soluţie adoptată la mai multe case construite în această perioadă, aceasta fiind pentru protejarea la ploaie şi alte intemperii când se ajungea acasă cu trăsura. Scara de intrare are un aspect puţin desuet iar la capătul ei se află un glasvand de tipul celui de intrare în holul casei însă, în acest caz acesta asigură distribuţia spre apartamente.

Regimul de inaltime este P+1E+M. Din punct de vedere volumetric, clădirea este simplă, dar cu o decoraţie foarte bogata la nivelul etajul. Ferestrele sunt incadrate de coloane, iar la partea superioara apare tipul de arc in acoladă. De asemenea, decoraţiile cu motive vegetale apar atît la nivelul ferestrelor, cât şi al frizei.

Lotul de teren pe care este edificată casa este lung şi îngust. Intrarea în casă se face printr-un gang, soluţie adoptată la mai multe case construite în această perioadă, aceasta fiind pentru protejarea la ploaie şi alte intemperii când se ajungea acasă cu trăsura. Scara de intrare are un aspect puţin desuet iar la capătul ei se află un glasvand de tipul celui de intrare în holul casei însă, în acest caz acesta asigură distribuţia spre apartamente.

Apartamentele prezintă un aer greoi, sunt foarte înalte, înălţime asemănătoare cu cea a caselor vechi, camere mari. Se remarcă frumoasele sobe ceramice cu decoraţii.

Unul dintre apartamente a fost amenajat de către proprietar, fiind utilizat ca salon de coafură. În plus, aici sunt organizate expoziţii de artă contemporană – tablouri, sculpturi, instalaţii, operele şi decoraţiile fiind plasate inclusiv pe scară şi în hol.

“Clienţii salonului apreciază ambianţa creată de operele de artă şi sunt atraşi de contrastul dintre arhitectura veche şi operele contemporane” spune proprietarul salonului.

Foto: Ion Diamandi

1 thought on “O casă veche organizată pe apartamente în zona Amzei, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea

Comments are closed.