Gelem, Gelem, Samudaripen – o expoziţie spectacol, un artist maestru

Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher și Muzeul Național al Țăranului Român organizează, între 13 iulie și 7 august 2022, expoziția de pictură Gelem, Gelem, Samudaripen, realizată într-o manieră instalativă de binecunoscutul artist vizual Eugen Raportoru, în sala Tancred Bănățeanu.

De la bun început trebuie să remarcăm faptul că deşi este încadrată ca expoziţie de pictură, manifestarea este un adevărat spectacol dramatic. Spunem acest lucru deoarece, aşa cum sunt proiectate expoziţiile contemporane, şi aceasta prezintă toate ingredientele pentru a fi încadrată ca şi un spectacol, şi anume, opere supradimensionate, diverse elemente vizuale, scenografie, sonorizare şi, nu în ulimă instanţă, poveste şi atmosferă. Iar de această dată atmosfera este sumbră.

Pe 2 august se comemorează victimele holocaustului împotriva Romilor, ziua în care ne aducem aminte că unii oameni au decis că semenii lor merită să moară doar pentru că aparțin unei alte etnii. În cazul nostru, mama artistului a fost deportată în Transnistria.

”Aveam 20 de ani când am aflat pentru prima dată despre istoria neamului meu. Fapte și întrebări care mi-au dărâmat lumea de atunci făcându-mă să simt furia omului neputincios în fața adevărului. Furia a trecut, a rămas în schimb dorința de a face cunoscută istoria mea și a neamului din care mă trag folosindu-mă de toate mijloacele posibile”, spune Eugen Raportoru, iar toate aceste trăiri sunt redate în mod excepţional în expoziţia de faţă, prin mijloacele folosite inducând puternice emoţii vizitatorului.

Artistul este cel care a conceptualizat întreaga expoziţie şi a folosit în acest sens tehnici speciale între care şi îmbinarea compoziţiilor picturale cu elemente etnice. Referitor la tehnica de pictură, ale cărei puternice tuşe pare că se întâlnesc cu cele ale lui Gheorghe Petraşcu, iată ce spune Pavel Şuşară: “Eugen Raportoru nu are doar capacitatea de a privi și de a vedea, si nici doar pe aceea de a comunica vizual prin semn, prin tușă, prin ton și prin formă, ci și pe aceea, fundamentală, de a interoga si de a valorifica memoria. La capătul celor doi vectori ai memoriei, în punctul lor de convergență, pictura lui Raportoru este un act salvator, o luptă pentru viața din spatele acromatismului. Un act de biruință”

Fără îndoială ca Eugen Raportoru demonstrează că a trecut de mult de maturitatea artistică, fiind la ora actuală un adevărat maestru al penelului ce are multe de spus.

Cine este Eugen Raportoru

Eugen Raportoru este primul artist român de etnie romă care reprezintă Pavilionul Colateral Rom la Bienala de la Veneția, într-o expoziție personală, deschisă publicului internațional între 23 aprilie și 27 noiembrie 2022, la Instituto Veneto di Lettere, Scienze ed Arti, organziată de European Institute of Arts and Culture. Cu o bogată activitate de expoziţie, Eugen Raportoru este azi un artist prolific și extrem de activ pe scena locală, cât și internațională (Ambasada Română la Stockholm, Royal College și Vatican – participări de grup). 

Marți, 2 august, la ora 17:30, va avea loc un al doilea vernisaj al expoziţiei Gelem, Gelem, Samudaripen  iar cu această ocazie se va prezenta concertul de muzică creștină, organizat de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher, și coordonat de Marius și Fernando din Bărbulești.

Foto: Ion Diamandi

2 thoughts on “Gelem, Gelem, Samudaripen – o expoziţie spectacol, un artist maestru

Comments are closed.