O săptămână plină de…evenimente de artă

Săptămâna care a trecut s-a caracterizat printr-o abundenţă de evenimente legate de artele vizuale. Acestea au demonstrat interesul enorm de care se bucură expoziţiile de artă în momentul de faţă.

Desigur, vremea bună dar în special renunţarea la restricţii şi, de ce să nu o spunem, calitatea şi originalitatea lucrărilor şi expunerii au determinat numeroşi amatori de frumos să viziteze aceste expoziţii. Practic, fiecare zi a săptămânii a fost marcată de cel puţin un eveniment de acest fel în Capitală, dar şi alte oraşe din ţară au urmat tendinţa.

Armonii sonore cu Ana Rus şi Gheorghe Miron

Lunea trecută, Galeria Simeza s-a dovedit un spaţiu mult prea mic pentru afluenţa vizitatorilor expoziţiei “Armonii sonore” care a expus lucrările de sculptură şi, respectiv, pictură şi grafică, a doi binecunoscuţi artişti consacraţi: Ana Rus şi Gheorghe Miron. Galeria fiind situată chiar pe Bulevardul Magheru, a dat posibilitatea ca discuţiile şi comentariile să se desfăşoare în aer liber, până târziu, pe trotoarul larg din faţa galeriei.

“Orice expoziţie care reuneşte doi artişti, chiar două forme de expresie – pictură/sculptură ne duce cu gândul la un dialog. Ne gândim la schimbul dintre două moduri diferite de a vedea lumea,adeeori opoziţii, însă prin alăturare conduc la o înţelegere pentru cei ce sunt martori la acest dialog”, comentează dr. George Radu Serafim despre expoziţia Armonii Sonore.

Gheorghe Miron la expoziţia Armonii Sonore, Galeria Simeza

În discursul său, criticul de artă Marius Tiţa a vorbit despre triumful şi trăirea în opera lui Gheorghe Miron: “Paradisul este făcut din detalii, susţine pictorul Gheorghe Miron şi o demonstrează în fiecare tuşă a sa. El trăieşte în universul paralel al realităţii alcătuite ca o natură statică de atelier, după chipul şi privirea pictorului, şi îi dă dinamismul artei sale”.

JUST MIRELA

Peste 300 de persoane au participat la vernisajul expoziţiei Mirelei Trăistaru la Muzeul Ţăranului Român, Galeria Irina Nicolau, intitulată JUST MIRELA. Evenimentul, pregătit îndelung, s-a bucurat de o prezentare originală, foarte modernă. Aşa cum a fost anunţată, “expoziţie de artă vizuală, pictură, video-mapping”, a fost un adevărat spectacol de imagini, grafică, lumină, film şi muzică.

Extrem de interesant şi profesionist a fost filmul realizat de Cristi Farcaş, în timp ce de partea muzicală, responsabili au fost Gabriel Bălaşa şi Jezbel. Artistul şi-a prezentat lucrările, având ca leitmotiv natura, florile, într-un mod original, printr-o nouă experienţă digitală.

Expoziţia este deschisă până pe 30 mai.

Micro-macro-Trans CORDIAL de la ARCUB

Comunitatea Armână din România în colaborare cu ARCUB a organizat expoziţia “micro-macro-Trans CORDIAL”ce a reuneşte artişti de origine armână sau care au legatură cu lumea armânească.

Lucrările sunt expuse la Hanul Gabroveni, pe tot etajul, în Sala Coloanelor, Sala Lipscani și Sala Gabroveni iar expoziţia poate fi vizitată până pe 23 mai. Curatorul expoziţiei este Mirela Trăistaru.

Extrem de interesantă, expoziţia reuneşte un număr extrem de mare de artişti, cu lucrări de mare calitate, de pictură, grafică, sculptură, fotografie, instalaţii, Aşa cum spunea unul dintre artişti, sângele amestecat al oamenilor din comunitate a dat naştere unor lucrări de mare diversitate şi cu o puternică expresie artistică. De aceea ne-a fost şi greu să alegem spre exemplificare lucrările cele mai reprezentative, extrem de multe  răspunzând criteriilor artistice maxime.

Printre artiștii expozanți se numără Dana Maitec&Stephane Maitec – fotografi profesioniști cu carieră internațională, Ovidiu Maitecconsiderat unul dintre cei mai importanți sculptori români, Sultana Maitec – cunoscută pentru picturile nonfigurative în tehnica foiței de aur, Constantin Pacea – artist de talie internațională, sculptorul Dumitru Pasima sau Mirela Trăistaru artista cu peste 60 de expoziții personale din 4 continente dar și Anca Boeriu, Nicu Baturi, Otilia Maria Măndescu Canavra, Gheorghe Caruțiu, Titi Ceară, Cristian Celea (Papu Hrista), Ciobanu, Lena Constante, Cătălin D. Constantin, Mariana Constantinescu, Dorothea Fleiss, Mărgărita Iuca, Simon A. Iuca, Florica Pacea, Ion Pacea, Lucreția Pacea, Augustin Ioan Pop, Florica Prevenda, Anca Szonyi Thomas, Stefan Szonyi, Mihai Tugearu și Ecaterina Vrana.

Prin complexitatea lor, lucrările ridică probleme şi întrebări privind identitatea, continuitatea, conştiinţa, apartenenţa, alegerile: Cine sunt? De ce aici? De unde vin? Ȋncotro mă îndrept? Cine îmi e alături? De unde vine?De ce am ales aşa?

Flori şi oameni

Mai este luna florilor. Vineri a avut loc vernisajul expoziţiei Flori şi oameni/Homo homini flos est, un eveniment organizat de Rodica Ilaria Demetrescu şi Elena Est. Originalitatea expoziţiei a constat în organizarea sa în două locaţii diferite ca stil (o casă veche pe strada Biseria Amzei, într-un salon de coafură şi la Galeria 1001 Arte, Calea Victoriei 91 – 93) precum şi în modul de expunere.

Numeroşi artişti au expus câte o lucrare, pictură, sculptură, grafică, instalaţie, pe o temă legată de natură.

Lucian Ţăran a găsit pe malul mării o bucată de piatră aducând a corpului unei femei. A ajustat artistic acest element din natură şi l-a prezentat la expoziţie.

Florile destinate înfrumuseţării habitatului intim sau spaţiului public, daruri simbol pentru evenimente reprezintă evoluţia omului şi bucuria de a trăi. Organizatorii şi au propus analiza raportului, în continuă mişcare, între artiştii contemporani, flori şi natură. Expoziţia a demonstrat încă o dată (dacă mai era nevoie) spectacolul inedit oferit de asocierea interiorului unei case vechi cu operele contemporane, desigur adăugându-se şi inventivitatea aranjamentelor.

Arta dreptului în dreptul artei

Evenimentul lansării revistei Curier Judiciar – Dreptul artei s-a desfăşurat în splendida grădină a imobilului în care sunt birourile Joy Legal & Business, ai căror profeionişti ai dreptului au realizat conţinutul revistei.

Problematica şi temele revistei au fost prezentate chiar de către aceştia iar evenimentul a continuat cu interesante discuţii într-o companie aleasă.

La Giurgiu, Chipurile Dunării

Nu trecem cu vederea şi evenimentele din alte oraşe, organizate tot săptămâna trecută. De un deosebit succes s-a bucurat expoziţia internaţională Chipurile Dunării de la Giurgiu, mai ales că ideea lor a fost îmbrățișată cu entuziasm de autoritățile locale care au sprijinit manifestarea.

Peste 100 de lucrări – pictură abstractă sau figurativă, acuarele, pictură clasică în ulei, sculptură şi fotografie – sunt expuse în trei locații, clădiri emblematice pentru Giurgiu: Ateneul Bălănescu, Centrul Cultral Ion Vinea și Teatrul Dramatic Tudor Vianu. Expoziția este deschisă până pe 30 mai.

Foto: Ion Diamandi