Casă de patrimoniu cu design atemporal de calitate 

Înainte de a incepe renovarea casei construite în anii ’30 şi situate în zona Dorobanți, aceasta avea un interior foarte modern care nu se potrivea deloc cu stilul casei în stil neoromânesc, cu elemente etnografice pe faţadă.. 

Detalii proiect

Noul proprietar a dorit un design interior care să aibă acel suflu românesc de odinioară inserat într-un ambient modern și inteligent din zilele noastre, cu materiale de bună calitate care să reziste foarte mulți ani de acum înainte. Deasemenea, a dorit să aducă cât mai multă valoare casei.

Proiectul de renovare a fost încredinţat arhitectului de interior Iulia Iuga-Dohmen (fondator Inspired Design®), care avea o bogată experienţă în amenajarea caselor de patrimoniu. Amenajarea a durat aproximativ 2 ani, deoarece casa a fost consolidată, iar lucrările au fost de amploare, inclusiv pe partea de interior.

Organizare casă

Casa se desfășoara pe 3 niveluri, demisol, parter şi mansardă și are curte interioară. 

La demisol se află dormitorul matrimonial cu dressing și baie proprie, un birou, dar și diverse camere tehnice, de depozitare. 

La parter, se află foyerul, living room-ul, dining-ul, bucătăria, camera de studiu și baia oaspeților. La mansardă se află dormitoarele copiilor și al baby-sitter-ului, fiecare cu baie proprie.

Design interior

Interiorul a fost renovat complet păstrandu-se elementele epocii în care a fost construită casa, şi anume influenţe art-deco. Amenajarea s-a realizat cu materiale şi finisaje de înaltă calitate. În acelaşi timp, mobilierul a fost gândit să fie funcţional, iar casa a fost proiectată parţial inteligentă.

Foyer-ul este foarte special, deoarece, pereții au fost placați cu o tapiserie care se folosește în general în palate și muzee, mai ales în zona de vest a Europei. Tapiseria este foarte colorată, vioaie, tinerească și se integrează foarte armonios în ambientul grandios al casei.

Pentru a crea un echilibru, Iulia a gândit pe pereți zone cu lambriu personalizat, care să facă conexiunea cu ușile. 

Ușile au fost create integral pentru a se potrivi cu designul casei, astfel că, înainte de montajul final, s-au făcut câteva mostre de uşi pentru a vedea cum ar arăta în realitate 1:1. Înălțimea ușilor este atipică, fiind mult mai înalte decât cele standard de 2.1 m. Sticla este din cristal, iar mânerele sunt în stilul Art-Deco. 

Parchetul a fost personalizat cu trei tipuri de lemn (stejar, cireș și frasin), iar în desenul pardoselii a fost inserată o bandă perimetrală pentru a reda eleganță și unitate în întreg spațiul. 

Livingul este primitor, relaxant, cu fotolii foarte confortabile. Nuanțele de albastru sunt predominante și pot fi regăsite atât în textilul de la canapea cât și în cel de la draperii. 

Iulia a creat un contrast prin utilizarea mobilierului din lemn de nuc și a adăugat un plus de eleganță prin materialele premium precum mătasea și marmura.

În dining, vedeta amenajării este candelabrul creat de designerul olandez Rick Tegelaar și anume Meshmatics. Lumina sa fină oferă un aer sofisticat interiorului.

Bucătăria, pe lângă designul său spațios și primitor, are și electrocasnice de ultimă generație dar și un rotisor în stil vintage care reprezintă centrul de interes în aceasta cameră.  

“Scara a fost complet refacută, a fost gândită astfel încât să se integreze în stilul casei. Ne-a ajutat foarte mult o poză mai veche cu zona scării pentru a putea crea un design similar cum a fost ea odată. Linia ei graţioasă, cu mâna curentă din lemn nobil aduce un surplus de valoare casei. În contrast cu nuanțele treptelor și a balustradei, culoarea de navy-blue a pereților și aplicele moderne oferă un rafinament desăvârșit”, spune lulia Iuga-Dohmen. 

Urcând pe casa scării, o bijuterie răsare și anume un vitraliu realizat special pentru a contribui la măreția spațiului. Designul vitraliului a fost gândit împreună cu un specialist din domeniu din Tecuci. 

Cea mai mare parte din demisol a fost destinată dormitorului matrimonial care are un dressing foarte spațios și o baie proprie. 

Demisolul a avut o constrângere, și anume înaltimea destul de mică a tavanului comparativ cu parterul sau mansarda. Astfel, au fost păstrate vizibile grinzile pentru a lăsa spațiul să respire și au fost gândite scafe doar în anumite zone pentru a putea pune spoturi încastrate. 

Atmosfera per ansamblu a casei este una deosebită, plină de fineţe, care nu frapează. Accentul a fost pus pe confort, calitate si tehnologie. Ideea a fost ca o familie cu doi copii să poată trăi într-o casă de patrimoniu precum într-o casă normală, însă bineînțeles gândită cu bun gust și cu un design de calitate, atemporal.