Un cămin elegant şi primitor într-un apartament interbelic

Înspre Calea Moşilor, strada Maria Rosetti este mai calmă şi aici întâlnim blocuri interbelice cu regim de înălţime moderat, de 3 etaje, multe renovate,  cu apartamente generoase.

La numărul 57, blocul în stil Art Deco tipic bucureştean a fost construit în anul 1939. Dacă la exterior blocul a fost renovat, la interior, apartamentul de 130 de metri pătraţi necesita la rândul său nu numai o reîmprospătare ci şi o nouă conceptualizare pentru a fi adus la un stil de viaţă contemporan.

Proiectul de renovare

Noul proprietar, o tânără doamnă, renumit doctor specialist, nu a precupeţit nici un efort pentru a aduce apartamentul la starea funcţională dorită iar interiorul să devină un cămin cozy şi primitor.

Pentru aceasta, deoarece pereţii erau deterioraţi, a fost necesar în primul rând un şantier care a implicat modificări constructive precum şi refacerea instalaţiilor electrice şi de apă. Un ingenios sistem de scafe poziţionat la marginile tavanului au permis montarea de lumini în interiorul lor.

Deşi, după cum se ştie apartamentele vechi prezimtă o înălţime mai mare, luminile din scafe, orientate spre tavan, fac ca înălţimea spaţiului să pară şi mai mare iar locuinţa a căpătat un aspect special.

Designul de interior

Pentru designul de interior doamna Irina a apelat la binecunoscutul designer Maria Dulhan care avea o mare experienţă în amenajarea caselor vechi.

După cum ni s-a descris, colaborarea a fost una excelentă, toate ideile, atât dorinţele proprietarului cât şi propunerile designerului fiind împărtăşite imediat şi aplicate cu succes. În aceste condiţii, nu este de mirare că proiectul de amenajare reprezintă o mulţumire deplină. De altfel, cele două doamne sunt acum bune prietene.

Vechiul apartament este acum un adevărat cămin care caracterizează perfect noul proprietar: este cald şi confortabil, deschis şi primitor, luminos şi cu note de glam, având şi o evidentă tentă de feminitate. Finisajele sunt în exclusivitate de cea mai înaltă calitate, tonul fiind dat de vopselele de la Benjamin Moore.

Fiecare detaliu a fost îndelung gândit. Sunt numeroase aranjamente şi colţuri având semnătura specifică Maria Dulhan iar florile şi plantele care abundă întregesc eleganţa ambianţei.

Întrebată care funcţiunea care îi place cel mai mult, doamna Irina a răspuns că întreaga casă este deosebit de reuşită. Totuşi, are şi un colţ preferat, în care se poate retrage şi relaxa. Aceste plasat în dormitor, în faţa balconului fiind câteva trepte care conduc spre acest spaţiu intim.

Aspectul primitor este dat de nota de intimitate, realizată cu precădere de materialele textile cu aspect plăcut la atingere, între care se remarcă draperiile mai închise la culoare, covoarele în culori mai închise ca şi tapiţeria mobilierului, pernele şi pernuţele cu modele viu culorate.

Eleganţa este rezultată de mobilierul de la Mobexpert, tapetul din dormitor cu model care imită marmura, candelabrele, oglinzile (cele din antreu sunt antichizate) şi, nu în ultimă instanţă, de operele de artă.

Foto: Maria Dulhan, Ion Diamandi