Salone del Mobile 2022: în dialog cu natura

După cum am arătat în articole precedente, Salonul de Mobilă de la Milano, cel mai important eveniment mondial în domeniul designului şi desfăşurat în perioada 12 -17 iunie a fost aşteptat cu mult interes mai cu seamă după lunga perioadă de timp fără evenimente precum şi datorită faptului că pandemia şi războiul din Ucraina au adus modificări importante în stilul de viaţă.

Toată lumea doreşte să vadă ce noutăţi au adus aceste modificări în domeniul designului, cu alte cuvinte care sunt tendinţele actuale. Din acest punct de vedere, organizatorii târgului au lansat dinainte pentru a-și ajuta expozanții un set de linii directoare privind durabilitatea. Desigur că accentul pe natural şi durabilitate se manifestă de mai mut timp în domeniul designului dar cu ocazia târgului se adevereşte faptul că aceste direcţii îşi sporesc importanţa.

“Umanitatea a explorat din cele mai vechi timpuri natura”, designer Maria Dulhan

Cum se manifestă practic aceste tendinţe şi care sunt şi alte noutăţi? Este ştiut că pentru un vizitator al târgului este greu de sintetizat nişte direcţii generale din cauza abundenţei de informaţii cu care vine în contact într-o perioadă scurtă de timp. Pe de altă parte mai mulţi designeri români s-au numărat printre vizitatorii ediţiei din acest an a târgului.

Am profitat de vizita şi experienţa binecunoscutului designer de interior Maria Dulhan care ne-a prezentat câteva tendinţe pe care le-a remarcat la faţa locului.

Se poate spune că vizita din acest an la Salone a fost un adevărat dialog cu natura iar acest dialog a fost realizat în mod sigur şi de către designerii de obiect care au conceput noile piese de mobilier, obiectele decoratve şi accesoriile prezentate la târg.

Vegetaţia abundentă şi pereţii vegetali încălzeau cele mai multe standuri. Un accent deosebit a fost pus pe amenajările de exterior – grădină sau terasă precum şi pe materiale naturale. Au fost prezentate multe soluţii, în special mobilier şi iluminat pentru “evadarea din interior”. Elemente vegetale apar ca detalii decorative pe pereţi, textile, piese de mobilier. Parchetul este imprimat iar liniile curbate predomină în décor. Mobilierul este rotund cu forme organice, picioarele pieselor sunt fine. Nu mai există pal ci numai MDF cu acoperire materială – catifea, piele.

Umanitatea are nevoie de mângâiere: obiectele şi materialele din locuinţă se adresează simţului tactil. De la rugos la fin, de la aspru la mătăsos sau buclat.

Nu sunt excese cromatice, spectacolul este scăzut în intensitate, propunându-se mai degrab[ o ambianţă liniştită. Dacă totuşi apar accente de culoare, aceasta este…verde.

O noutate este constituită de inflexiunile art deco care exprimă o gestionare mai raţională a detaliului. Decorurile opulente sunt de domeniul trecutului, fiind preferat un lux raţional.