Pereţii reprezintă cea mai mare suprafaţă din cedrul locuinţei iar culoarea sau culorile alease pentru aceştia sunt hotărâtoare în relaţiia cu cei care locuiesc în aceste interioare.

Pereţii reprezintă cea mai mare suprafaţă din cedrul locuinţei iar culoarea sau culorile alease pentru aceştia sunt hotărâtoare în relaţiia cu cei care locuiesc în aceste interioare

Cum alegem culorile pereţilor în living

Nu e o noutate: living-ul sau, pe românește, sufrageria sau camera de zi, este încăperea în care ne petrecem cea mai mare parte a zilei. Aici ne relaxăm, ne uitam la televizor, ne invităm prietenii și familia. Aceasta e camera pe care toți o văd și de aceea este foarte important ca nu doar noi să ne simțim bine în ea, ci și cei care ne trec pragul iar culorile pereţilor joacă un rol hotărâtor.

Culoarea pereților din living

Părerile sunt împărţite. La mare preţ sunt totuşi nuanţele neutre deschise, bejul şi cremul.

Nuanţele pastelate pot fi deasemenea o alegere interesantă pentru pereţi. O opţiune mai nouă o reprezintă nuanţele aşa-zise macarons.

Totuşi albul clasic este recomandat în special în cazul spaţiilor mici sau al interioarelor care prezintă o arhitectură complexă, cu decoraţii.

Uită de culorile palide și de cele neutre, este sfatul specialiștilor! Alege culori vii și vesele pentru a da personalitate camerei!

Între nuanţele neutre şi cele vii, albul rămâne o opţiune majoră

Există însă o atracție tot mai mare spre culorile vii pentru camera de zi. Se doreşte personalizarea şi individualizarea încăperilor, de a fi scoase din zona “gri”. Pe de altă parte, se poate vorbi despre o emancipare a populaţiei, lumea are mult mai multe cunoştinţe şi informaţii. Tot pe aceeaşi linie, procentul de interioare realizate de designeri începe să fie relevant. Iar din acest punct de vedere orice designer ştie importanţa culorilor în decorul de interior.

Pereţii reprezintă cea mai mare suprafaţă din cadrul locuinţei iar culoarea sau culorile alease  pentru aceştia sunt hotărâtoare în relaţiia cu cei care locuiesc în aceste interioare.

Designerii se informează în legătură cu personalitatea locatarilor şi vor propune culori pentru pereţi în concordanţă cu aceasta, iar cum personalitatea este diferită de la caz la caz şi culorile vor fi la fel.

Sunt multe opţiuni, iar printre tendinţe se regăsesc culorile citrice (verde lămâie, grepfruit), galben floarea-soarelui sau oranj.

Acestea se potrivesc în special în camere de zi mici și care nu primesc foarte multă lumină naturală.

Albastrul, în nuanţa potrivită, poate face camera de zi să arate absolut superb. Tonurile de albastru  sunt liniștitoare, de aceea se potrivesc acestui tip de încăpere

.

Pentru o camera de zi mare, se pot utiliza un albastru marin (sea blue), albastru grizonat (slate blue) sau un albastru deschis (eggshell blue), acestea dând camerei un caracter familiar, confortabil.

Dacă living-ul este mic, alege nuanțe de albastru cum ar fi cobalt, albastru-gheață sau turcoaz. Acestea reflectă mai bine lumina și dau camerei un aspect aerisit și spațios.

Nuanţa vineţie, la modă, arată bine atât pentru un decor contemporan, cât si pentru unul modern, în linii simple, minimalist. Pentru un impact și mai mare, combină această nuanţă cu gri; rezultatul este unul modern și sofisticat.

Alte două nuanțe de verde, la mare căutare, sunt: culoarea firului de iarbă (sage green) și verde marin (sea green). Se pot folosi nuanțe mai închise cum ar fi măsliniu sau culoarea mușchiului pentru a da accente, iar avantajul folosirii nuanțelor de verde este că se poate asorta cu orice: covor, mochetă, draperii din aceeași gamă de culori.

Magenta, o culoare la modă

Culoarea anului 2023, magenta, oferă numeroase posibilităţi de personalizare a livingului, mai ales că sunt deja realizate numeroase studii privind cum se combină optim culorile pereţilor cu alte culori, a parchetului, mobilierului, etc.

În acelaşi timp, industria a fost pregătită iar în magazine se găsesc vopsele de calitate pentru pereţi în această nuanţă.

Verdele este culoarea cea mai liniștitoare și cea mai uşor de asortat. Iar combinarea și asortarea a două nuanțe ale aceleiași culori este una din cele mai bune alegeri pentru a-ți decora camera de zi.

Foto: Pinterest