Tâmplăria termoizolantă de calitate este pentru locuinţă o investiţie pe termen lung,

Tâmplăria termoizolantă de calitate este pentru locuinţă o investiţie pe termen lung,

Ponturi. Ferestrele ieftine costă mai mult

O fereastră adevărată trebuie să răspundă necesităţii de izolare termică, rezistenţă şi durabilitate.

Se ştie că în România principalul criteriu de cumpărare îl reprezintă în cele mai multe cazuri cel mai mic preţ iar din păcate acest lucru se dovedeşte a fi de fapt foarte păgubos deoarece un preţ scăzut nu poate garanta şi calitatea produsului. Iar ferestrele nu fac excepţie.

Cei care nu au simţit-o (încă) pe pielea lor se pot informa din studiile şi sondajele realizate. Tâmplăria termoizolantă de calitate inferioară este pentru locuinţă doar o investiţie pe termen scurt, întrucât aceasta nu asigură, pe termen mediu şi lung, confortul şi siguranţa casei, o izolare termică şi fonică perfectă sau rezistenţa şi durabilitatea ferestrelor. De aceea, la un interval de timp relativ scurt, ferestrele trebuie schimbate, ceea ce presupune o nouă investiţie financiară înainte de amortizarea celei vechi.

O fereastră adevărată trebuie să răspundă necesităţii de izolare termică, rezistenţă şi durabilitate, dar trebuie să fie şi adaptată climei din zona geografică în care se află locuinţa. Pentru clima din ţara noastră, recomandările specialiştilor sunt profilurile PVC cu 7 camere interne de izolare şi 70 de mm adâncime de încastrare în zid.

Festrele pentru deschideri largi – o cerere tot mai mare

Este recomandat ca alegerea unei ferestre să fie privită ca pe o investiție pe termen lung, pe fondul a trei criterii: durabilitate, capacitate de izolare și estetic.

Mulţi proprietari consideră că, după achiziţionarea unor ferester, chiar şi în cazul unora de calitate, nu mai este neceasră şi o întreţinere a lor. Speciaiştii recomandă însă cu tărie acest lucru.  

Cum se întreţin corect ferestrele

Specialiştii avertizează că întreținerea corectă a ferestrei este unul dintre cei mai importanți factori care asigură durabilitatea acestora, fie că vorbim despre reguli esențiale, până la rutina de curățare. Carențele de întreținere, mai ales în combinație cu influențele de mediu, pot determina daune permanente ale suprafeței, precum îngălbenirea profilelor albe, zgârierea sau decolorarea suprafețelor colorate.

Este recomandabil ca, periodic, în funcție de recomandările furnizorului feroneriei, să fie aplicate ferestrelor reglaje ale tâmplăriei

Este recomandabil ca, periodic, în funcție de recomandările furnizorului feroneriei, să fie aplicate ferestrelor reglaje ale tâmplăriei

Imediat după montarea ferestrelor, este importantă îndepărtarea foliei de protecție, pentru că ea va deveni tot mai greu de înlăturat pe măsură ce crește expunerea la soare. Prioritară este și îndepărtarea eventualelor pete de vopsea, mortar, adeziv sau alte produse, folosind săpun cu pH neutru și perii sau bureți neabrazivi.

Pe termen lung, profilul de PVC poate fi curățat cu soluții de concentrație slabă, săpun cu pH neutru sau formule recomandate de furnizorul profilului. Apa murdară, precum și reziduurile care nu sunt provocate de fenomene meteorologice naturale, cum ar fi crema cu factor de protecție solară, pot lăsa pete pe suprafața profilului. Mai mult, este recomandabil ca, periodic, în funcție de recomandările furnizorului feroneriei, să fie aplicate reglaje ale tâmplăriei, mai ales la schimbările de temperatură.

Cum se înlocuieşte un geam termopan spart

Se poate întâmpla şi aşa ceva! Pentru înlocuire, mai întâi se elimina cioburile sau parţile mai mici de geam, ce au fost dispersate în interiorul camerei. Se utilizează capul rotund al unui ciocan special pentru feronerie pentru a sparge geamul rămas încâ să se cumuleze fiecare bucată de sticlă în parte. Şurubelniţa este ideală pentru a îndeparta acel chit negru ce prinde geamul de sistemul de feronerie. Aceasta, precum şi conturul de geam se curăţă prin aplicarea unui strat gros de ulei pe toată dimensiunea ramei ferestrei. Peste acesta se va aplica noul chit, ce are menirea de a rezista mult mai mult. Apoi, se aplică un strat foarte subţire de chit în jurul cadrului pe care va fi instalat noul geam şi care va acţiona ca o pernă de amortizare pentru geamul ce urmeaza a fi introdus în sistem.

Foto: Piterest