Vile Art Deco în Bucureşti, semnate Jean Monda

Fără îndoială, arhitectul Jean Monda a fost unul dintre cei mai însemnaţi autori de imobille Art Deco, atât prin numărul de proiecte cât şi prin soluţiile găsite la fiecare realizare.

Intersecţia Bulevardul Dacia – Strada Polonă este marcată de stilul Art Deco, în zonă regăsindu-se multe preiecte realiyate de Jean Monda

Nu mai puţin de 26 imobile în stil Art Deco, realizate în al treilea deceniu al secolului trecut sunt identificate în Capitală, purtând semnătura arhitectului şi care au schimbat imaginea oraşului, oferindu-i o identitate nouă, modernă.

Bulevardul Dacia cu elegante clădiri, unele în stil Art Deco

În majoritate sunt blocuri de 5 – 6 etaje situate pe marile bulevarde  dar întâlnim şi vile cu două etaje.

Vile în stil Art Deco pe Strada Polonă purtând semnătura arhitectului Jean Monda

Acestea se găsesc într-o zonă preferată de arhitect, Bulevardul Dacia Strada Polonă, unde se întâlnesc mai multe proiecte realizate de acesta precum şi de către alţi arhitecţi care au dezvoltat o arhitectură în stil Art Deco în perioada interbelică.

Placă inscripţionată pe vilele realizate de arhitectul Jean Monda

Am ales pentru exemplificare trei vile realizate de Jean Monda în acest perimetru.

Ion Bogdan nr. 25

Vila Art Deco pe strada Ion Bogdan realizată de arhitect Jean Monda în anul 1032

O rezolvare de colţ  Art Deco, realizat  prin suprafeţe teşite şi în zig-zag se găseşte pe stada Ion Bogdan nr.25.

faţada vilei dinspre strada Ion Bogdan

Intrarea pe străduţa mai mică este cochetă şi conferă un aer de intimitate. O faţadă este pe strada Polonă, în imediata vecinătate a sa se găseşte tot o vilă cu aceeaşi înălţime, realzată de acelaşi arhitect în acelaşi an 1932.

Balconul curb al vilei

Balconului curb conferă întregii străzi accent nou, fiind şi un eveniment pentru estetica locuinţelor anilor 30’.

 

Faţada vilei dinspre Strada Polonă

Sunt folosite registrele riflate care sugerează atât influenţa tipului Streamline cât şi a registrului Modernist.

Se mai păstrează una din cele două antene  care ornează volumele verticale.

Strada Polonă nr. 103A

În imediata apropiere a vilei de colţ semnate tot de Jean Monda, arhitectul a proiectat o altă vilă în acelaşi limbaj Art Deco.

Vila Art Deco realizată de arhitect Jean Monda pe strada Polonă în anul 1932

În afară de imaginea plăcut unitară şi coerentă pe care o alcătuieşte cu vila vecină, acest imobil se face remarcat prin rezolvarea de inspiraţie navală a suportului antenei-paratrăznet şi prin balconul Streamline transformat aproape în copertină pentru intrarea în mica curte.

Faţada vilei dinspre Strada Polonă

Jocul de volume simetrice cu ferestre de colţ la etajul doi şi bovindoul lateral sunt de inspiraţie modernistă şi animă eleganta arhitectură..

Bulevardul Dacia nr. 71

Volumetrie compusă cu foarte mare abilitate, vila de pe Bulevardul Dacia la numărul 71, numită şi Vila Margittay, a fost creaţia lui Jean Monda în anul 1930.

Vila Art Deco pe Bulevardul Dacia realizată de arh. Jean Monda în anul 1930

Fațada principală este dominată de un volum vertical subliniat de o serie de lamele, desfășurate pe înălțime. Deși acesta este în mod evident elementul care definește personalitatea vilei, arhitectul a echilibrat compoziția cu orizontalele registrelor cu ferestre, ale balcoanelor și ale soclului riflat.

Vedere faţada laterală a vilei dinspre curte

Influențe moderniste, cum sunt registrele continue de ferestre și fereastrele de colț dau o notă actuală clădirii. Sunt remarcabile de asemenea elementele de feronerie Art Deco – gardul, ușile de la intrare, balustradele balcoanelor, proiectate tot de către arhitect pentru acest imobil.

Vedere faţadă dinspre Bulevardul Dacia. Se observă cum vila este încadrată de alte imobile Art Deco

Foto: Ion Diamandi