Apartament în  Manhattan inspirat de o pictură în acuarelă

Un amestec de decoraţiuni şi piese vintage achiziţionate din peregrinări sau magazine de antichităţi întregesc ambianţa apartamentului, întărind decorul cu iz istoric inspirat de arhitectura cartierului.

O acuarelă de Adam Lister – o redare colorată cubistă a unei picturi  Diego Velázquez din 1656 – este atârnată în intrarea acestui apartament din Manhattan, o adevărată introducere în casă.

Acuarela de Adam Lister la intrarea în apartament care a dat tonul proiectului, alături de un scaun de epocă

Este o analogie potrivită pentru casă întrucât prezintă o structură istorică, reflectată printr-o lentilă contemporană, mereu atentă la evoluţiile anterioare. Toate  straturile de istorie adaugă narațiune și atmosferă.

Proiectul de renovare

Acest apartament din Manhattan a rezultat prin alăturarea a două apartamente vecine dintr-un imobil vechi, din cartierul Greenwich Village, construit în anul 1910. Echipa care a realizat renovarea, în acord cu proprietarii, a încercat să menţină cât s-a putut de mult elementele decorative şi de finisaje vechi şi, pe baza acestuia să construiască lucruri şi idei noi.

Pentru reproiectarea și renovarea apartamentului echipa de designeri s-a inspirat din istoria boemă a cartierului, încorporând culori pline și detalii arhitecturale care au păstrat istoria clădirii.

Au fost păstrate, printre altele, ferestrele mari verticale, podelele, şemineele, bucătăria precum şi multe obiecte decorative care au fost folosite în amenajare.

Masa de sufragerie din nuc înconjurată de scaune de sufragerie vintage

Provocarea a fost să creeze un șir de amenajări discrete care să permită experiențe diferite în spațiu, dar să rămână împreună ca un întreg estetic.

Un tablou cu cerneală indiană este atârnat deasupra unei canapele

În această renovare, mulajele, șemineele, podelele de stejar alb toate au dorit să evoce un sentiment de istorie pentru spaţiul respectiv.

Bucătăria originală a fost unul dintre puținele lucruri pe care designerii le-au păstrat la loc – o inserție modernă în spațiul istoric

Culorile din tabloul de la intrare precum şi din alte lucrări de artă din amenajare dau tonul ambianţei în care fiecare cameră este învelită într-o nuanță anume, menținând însă inspirația cubistă.

Un tapet de mătase stabilește paleta plină de capriciu în camera de zi, care include o canapea şi masa de cocktail îmbrăcată în piele din anii ‘70

Design interior

Paleta de culori include de la albul pătat din holul îmbrăcat cu stejar și transformat într-un birou mic, nuanţele vineţii şi de ceai verde în living, roşu adânc în bucătărie la albastru al cerului de seară în bibliotecă. Interesant este că pe măsură ce înaintezi în spaţiu, se trece de la nuanţe deschise spre cele mai închise.

Lampadar de epocă, şemineu personalizat din piatră, bibliotecă pictată

Un amestec de scaune de sufragerie diferite înconjoară masa de sufragerie din nuc în timp ce numeroase decoraţiuni, moştenire de familie sau piese vintage achiziţionate din peregrinări sau magazine de antichităţi întregesc ambianţa, întărind atmosfera cu iz istoric sau retro.

Bibliotecă pictată şi accesorizată cu rafturi din lemn de nuc alb vopsite şi realizate la comandă

Mixul de obiecte seamănă cu un colaj ce imprimă diverse vibraţii în fiecare funcţiune a apartamentului.

Zona de birou îmbrăcată cu stejar alb, scaun stil restaurat şi retapiţat cu catifea

Echipa care a proiectat amenajarea a realizat rafturi reglabile pentru biblioteci, proiectate la comandă, astfel încât proprietarii să-și poată aranja și rearanja cu ușurință obiectele.

Patul, îmbrăcat într-o pilotă este flancat de lămpi de epocă, tapet, covor, perdele

O depozitare ascunsă a fost concepută în dormitor iar în baie există chiar și o mică masă de toaletă retractabilă.

O chiuvetă personalizată din lemn și piatră în baie. Plăcile ceramice din duș sunt inspirate din pictura cubistă de la intrare.

Plăcile ceramice în nuanțe de salvie de la duş, inspiraţie de la  pictura cubistă de la intrare.

Foto: William Jess Laird