Când auzi cuvintele “stil clasic” primul lucru care îţi vine în minte sunt piesele de mobilier curbate, podoabele, țesăturile cu imprimeuri florale, mesele cu picioare gheare sau covoarele orientale. S-ar putea să știți toate acestea, dar adevărata întrebare este: Cum vă puteți decora casa în stil clasic?
Câte ceva despre stilul clasic
Unii dintre voi ar putea crede că stilul clasic de design interior este depășit, dar nu este. Este un stil atemporal și poate fi ușor făcut să fie confortabil, chiar și casual. Casele decorate în stil clasic nu își vor pierde niciodată popularitatea. Este opinia specialiştilor, inclusiv a designerilor de interior care au astăzi succes.
Există o mulțime de oameni care folosesc deja acest stil în casele lor și încă decorează inclusiv cu cele mai noi piese de mobilier sau accesorii. De exemplu, o canapea în stil clasic poate fi înlocuită cu una modernă italienească din piele sau catifea. Stilul clasic are avantajul că nu se demodează în timp, îmbină armonios linii rotunjite, piesele de mobilier având fiecare în parte propria personalitate. Ambientele clasice sunt mai încărcate, folosindu-se mobilier din lemn masiv, uneori cu aspect vechi.
Una dintre caracteristicile frumoase ale stilului clasic este că îl puteți amesteca fără efort cu stiluri de design interior noi și la modă, iar această modalitate de a amesteca stilurile şi care poartă numele de eclectism este foarte la modă.
În zilele noastre se practică îmbinarea elementelor clasice cu cele moderne, de regulă finisaje şi mobilier clasice, cu unele elemente moderne.
De altfel şi cei mai cunoscuţi designeri, fie cei de obiect sau cei de interior, preiau idei vechi, clasice şi le încorporează în decoruri contemporane. Sau, cum se mai spune, revizitează aceste idei, adică le aduc câteva elemente noi, moderne.
Unul dintre aceste mixuri are deja un nume și a devenit cel mai popular stil de design interior din secolul XXI. Este vorba despre stilul de tranziție. Pe scurt, folosirea unui stil clasic de design interior este la modă și este întotdeauna deschisă adăugării de accesorii sau mobilier pentru un aspect proaspăt, contemporan.
Piesele de mobilier în stil tradițional
Principala caracteristică a stilului de design interior clasic este că veți vedea mai multe linii curbe decât linii drepte pe toate piesele. Înainte de a trece la stilurile de mobilier, trebuie menționate amenajările de mobilier din casele tradiționale, din care se desprinde o idee de bază, şi anume, simetria formală.
Utilizarea simetriei formale este cheia interioarelor clasice, tradiționale. Puteți proiecta întreaga cameră sau doar un perete cu simetrie formală, dar trebuie să utilizați simetria formală undeva într-o încăpere. Aceasta înseamnă că veți achiziționa multe dintre articole în perechi, cum ar fi o pereche de fotolii sau o pereche de veioze pentru noptierele din dormitor sau o pereche de aplice pentru perete care încadrează o oglindă sau o piesă de mobilier.
Piesele aparţinând stilurilor clasice de mobilier sunt de înaltă calitate și bine realizate. Deobicei sunt din lemn (cum sunt cele antice). Aceste piese de mobilier au fost numite după regalitate și designeri istorici.
Piese de mobilier în stil clasic le puteți găsi oriunde și în orice nuanţă de culori. Mobilierul capitonat este foarte căutat. Puteți alege o canapea simplă personalizată albă și puteți adăuga piese tradiționale de colecții de accesorii precum porțelan, figurine sau farfurii pentru a sublinia aspectul clasic modern. Alte accesorii obișnuite includ vaze, suporturi pentru lumânări, boluri elegante și oglinzi cu cadru aurit. Desigur, alegerile materiale ale unui stil de design interior în care chiar și mobilierul cu nume regale va fi de bună calitate. Lemnul de înaltă calitate precum mahon, nuc, arțar și cireș sunt ideale pentru casele în stil tradițional. În mod obișnuit sunt utilizate țesături scumpe, ca mătasea, cașmirul și catifeaua, care acum este deasemenea la mare modă. Cu toate acestea, pentru un aspect tradițional modern, puteți folosi țesături mai casual, cum ar fi lenjerie și bumbac.
Stilul Queen Anne
Mobilierul în stil Queen Anne este mai ușor, ceea ce înseamnă că este mai puțin gros decât alte stiluri similare.
Două dintre cele mai comune caracteristici ale acestui stil sunt piciorul cabriol curbat și piciorul tampon. Este important de ştiut un anumit stil este recunoascut în primul rând după piciorul (de la scaun, fotoliu sau masă).
Stil Chipendale
Mobilierul în stil Chippendale seamănă foarte mult cu stilul Queen Anne. Acest stil de mobilier utilizează câteva stiluri de picior diferite. Avem picioarele cabriole în stil Queen Anne, deoarece au devenit foarte populare.
Mobilierul Chippendale are și piciorul drept Marlborough și picioarele rococo sculptate. Cel mai cunoscut scaun al acestui stil este cel cu panglică.
Stilul Empire (Regency în Anglia, Biedermeier în Germania)
Este somptuos, cu forme masive şi motive simetrice. Accentul este pe aspect, în detrimentul comodităţii. Formele mobilierului sunt rectangulare
.
Scaunele au spătarele drepte, picioarele masive, terminate în labe de animal. Mesele sunt adesea rotunde, cu blatul din lemn, marmură sau mozaic, fiind susţinute de câte un stâlp central, terminat cu trei picioare prevăzute cu gheare de leu sau cu picioare în formă de cariatide,
Stilul Sheraton
Caracteristica principală a stilului Sheraton este că scaunul are spătarul pătrat drept, cu straturi ajurate. Picioarele sunt rotunde și drepte, dar uneori conice, stufate sau canelate semănând cu coloanele grecești.
Delicateţea este o caracteristică crucială a mobilierului în stil Sheraton. Dacă vedeți feronerie în formă de cap de leu sau rozetă, există șanse mari ca aceasta să fie o piesă Sheraton.
Canapelele şi fotoliile Chesterfield
Chesterfield este o formă iconică, un semn al luxului. Reprezentative sunt fotoliile şi canapeaua foarte comode, cu spătar înalt şi tapiţate cu piele maro capitonată și curbe fine.
Bufetul și măsuța de cafea se potrivesc perfect în schemă. Televizorul, deși mare, nu este piesa centrală a camerei. Se poate adauga o altă notă de rafinament cu abajururile negre și accesorii cu margini argintii, inclusiv oglinzi.
În aceste decoruri negrul este o culoare bună pentru că se potrivește cu orice altă culoare. Deasemenea, acentuează alte culori, astfel încât o pernă roz moderat strălucitoare va fi o pernă roz foarte strălucitoare. Culorile închise vor căpăta şi ele noi adâncimi iar culorile pastelate vor părea și mai puternice.
Desigur, am trecut în revistă doar câteva dintre stilurile clasice. Acestea sunt mult mai multe, apărând odată cu trecerea timpului şi putem aminti: baroc, rococo, Louis Philippe, Art Nouveau, Art Deco, etc. Sunt păstrate caracteristicile principale: lemn masiv, sculpturi, linii curbe.
Paleta clasică de culori pentru casă
În general, paleta de culori pentru casele clasice foloseşte mai multe nuanţe neutre, dar unele şi culori intense. Maro bogat închis, verde, albastru și roșu, pot fi utile.
Atunci când utilizați aceste culori intense, partea crucială este să rămâneți fidel altor elemente clasice, cum este stilul de mobilier. Casele tradiționale folosesc în mod obișnuit culoarea albă pe tavan, iar pentru pereți puteți folosi alb, taupe, crem sau bej.
Pentru un aspect rar, vişiniu și bleumarin sunt alegeri excelente de culoare a pereților pentru paleta de culori de casă în stil tradițional. Folosirea unei culori pop-up ca acestea ca fundal pentru o piesă de mobilier valoroasă creează un aspect dramatic. Culorile îndrăznețe sunt, de asemenea, minunat de utilizat în lucrările de artă și accesoriile pentru casă pentru acest stil.
Foto: Pinterest, Shutterstock
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial
-
Amenajările în stil bohemians şi cele maximaliste, cele mai frecvente abordări în designul de interior