O atmosferă extrem de estivală, cu oameni relaxaţi, fie turişti sau localnici, umplu până la refuz terasele de lângă plajă şi din centrul Constanţei. Întocmai ca în Centrul Vechi din Bucureşti, în zilele lui bune. Chiar când vremea este rea, o plimbare prin oraş oferă posibilitatea admirării arhitecturii, arterelor şi caselor din Constanţa.
Multe clădiri şi vile interbelice vechi frumoase au fost deja renovate, desigur sunt şi multe dărăpănate, abandonate. Pare că totuşi este un suflu de reînnoire, de refacere a lucrurilor valoroase.
Bune şi rele
Venind cu trenul şi coborând în gara Constanţa, în faţa acesteia te întâmpină mormane de pământ în locul obişnuitei parcări, mai ale că de aici porneau deobicei autobuzele către staţiunile mai mici din sud. Localnicii se plâng că multe şantiere au fost deschise chiar înainte de sezonul turistic şi nu mai pot fi terminate în timp util. Mai ales că vor fi evenimente de mare anvergură care vor atrage mulţi turişti.
Plaja, lungă şi foarte largă, precum şi apa sunt excelente. Intrarea în mare este foarte echilibrată, apa adâncindu-se treptat. O parcare lângă plajă este foarte încăpătoare şi bine întreţinută. Aici este şi locul în care se desfăşoară evenimente de mare amploare, cum este Neversea, ediţia din acest an urmând a se deschide doar peste două zile.Un avantaj este dat de faleza foarte înaltă în apropierea imediată de centrul vechi. O imagine splendidă de pe plajă se desfăşoară spre faleză, distingându-se siluete arhitecturale de vile şi hoteluri vechi (cum este Casa Şuţu) şi noi.
Până la deschiderea plajei, în micul golf te întâmpină o imagine cu sute de ambarcaţiuni, yahturi, vrednică de oraşele ţărilor mediteraneene.
Pe malul apei, înşiruite se regăsesc vreo 20 de terase moderne cu specific diferit, care, în ciuda preţurilor destul de piperate, seara sunt pline ochi.
Interesant este că şi dimineţile şi amiezile se găsesc destui care îşi permit să servească aici, lângă mare, micul dejun sau prânzul. Cei cu mai puţină dare de mână se pot bucura de un şuberec sau o plăcintă dobrogeană la “botul calului” cum numai la Constanţa se găsesc.
Deşi practic oraşul se bucură de o atmosferă estivală pe tot parcursul anului, la care constănţenii participă activ, pe timpul verii există o vibraţie specială. După spectacolul Neversea un alt eveniment major se va desfăşura pe plajă iar apoi în fiecare săptămână Piaţa Ovidiu va fi gazda diferitelor sărbători: a vinului, a berii, etc. De Ziua Marinei, Constanţa îmbracă straie de sărbătoare, aici desfăşurându-se tradiţionalele manifestaţii spectaculoase pe mare care atrag mii de spectatori. Iar în septembrie, tot aici va fi spectaculosul concurs de ambarcaţiuni pe mare.
Arhitectură şi puţină istorie
Oraş port istoric, bogat şi înfloritor, cu o arhitectură eclectic, aşa poate fi descrisă Constanţa. În antichitate, grecii aveau să construiasc oraşul Tomis, cel mai important port la Marea Neagră. Se poate deci spune că oraşul Constanţa este cel mai vechi oraş mare din România. De-a lungul anilor, oraşul rămâne un oraş important, în special datorită portului şi cunoaşte o mare înflorire la începutul secolului XX. Atunci devine un oraş nou, mai modern, cosmopolit, cu hoteluri de lux nemaiîntâlnite în Balcani, cu lume bogată care venea pentru toată vara în vilegiatură, locul unde diplomaţi din toată lumea veneau pentru băi şi înţelegeri secrete şi unde comerţul cu cereale şi petrol înflorea.
Vile interbelice renovate
Alături de comerţ se dezvoltau şi alte afaceri iar o parte din averi se duceau în construcţia de imobile. Nu de puţine ori, oamenii cu bani apelau la arhitecţi străini ale căror proiecte urmăreau tendinţele stilurilor occidentale în special neoclasic şi Art Nouveau iar mai apoi Art Deco.
Restaurante şi hoteluri interbelice renovate în centrul oraşului Constanţa
La 1 mai 1914, în cele mai bune perioade ale existenţei Constanţei, fraţii Embiricos inaugurau prima cursă transatlantică dintre Marea Neagră şi New York. Se făcea o escală, obligatorie, la Pireu şi încă una, dacă mai era nevoie, la Marsilia.
Ca în multe oraşe din ţară, în special în Capitală, şi în Constanţa stilul eclectic se întâlneşte la mai toate casele vechi. Un amestec de stiluri, de la neoclasic, la Art Deco şi multă influenţă otomană. În centru, în jurul Pieţei Ovidiu, se întlnesc numeroase case vechi cu sacnasiu. Totuşi, făcând o comparaţie, se întâlnesc mult mai puţine elemente neoromâneşti, faţă de Bucureşti, de exemplu. Nu de puţine ori, oamenii cu bani apelau la arhitecţi străini ale căror proiecte urmăreau tendinţele stilurilor occidentale în special neoclasic şi Art Nouveau iar mai apoi Art Deco.
Portul de aici a impulsionat dezvoltarea economică. De aceea, aici se (mai) regăsesc vile precum şi alte construcţii vechi deosebit de interesante. Activitatea comercială intensă, contactul cu persoane şi tradiţii venite pe calea apei de peste mări şi ţări, prezenţa în oraş a multor etnii – greci, turci, armeni, evrei, etc., a sporit amestecul de elemente diferite atât în arhitectura locală cât şi în tradiţii şi stil de viaţă. Mulţi negustori prezenţi în oraş au făcut averi însemnate şi şi-au construit frumoase case de reşedinţă. În plus, vorbim de un oraş turistic, marea fiind o importantă atracţie.
Printre clădirile şi vilele istorice, cu poveste, care au fost renovate se numără: Casa Cotula, Vila Leon, Casa Hrisicos, Casa cu bovindouri (Casa Serienescu) din Piaţa Ovidiu, Casa Lescovar, Casa Ion Jalea, Clădirea Muzeului de Istorie Naţională și Arheologie.
În renovare se află în primul rând Cazinoul. O veste bună pentru Casa cu lei, una dintre cele mai frumoase clădiri din Constanța, a fost cumpărată de furnizorul și traderul de electricitate și gaze naturale Monsson Trading care a declarant că vrea să restaureze monumentul istoric, lucrările urmând să dureze trei ani.
Rămân însă multe clădiri cu mare valoare istorică şi arhitecturală care îşi aşteaptă rândul de a fi renovate, printre ele numărându-se Casa Embiricos, aflată în stadiu avansat de degradare precum şi Hotelul Palace şi, bineînţeles, Vila Şuţu.
Nu se ştie când va fi renovată Vila Şuţu
Foto: Ion Diamandi
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050