Magazinele din Cluj-Napoca şi Baia Mare, în topul francizelor Sophia – Interviu cu Simona Zubaşco

Cum a devenit un jucător în domeniul designului de interior, ce importanţă consideră că au materialele textile în decorul de interior, ce stiluri de amenajare preferă,  despre design şi e recomandări oferă celor care doresc să îşi amenajeze casa, la toate aceste întrebări ne oferă răspunsuri Simona Zubaşco, în cadrul unui interviu .

Vânzările din Cluj-Napoca şi Baia Mare sunt în topul francizelor brandului Sophia iar acest fapt se datorează în mare măsură Simonei Zubaşco, managerul magazinelor din aceste orașe. Cum a devenit un jucător în domeniul designului de interior, ce importanţă consideră că au materialele textile în decorul de interior, ce stiluri de amenajare preferă,  despre design şi ce recomandări oferă celor care doresc să îşi amenajeze casa, la toate aceste întrebări ne oferă răspunsuri Simona, în cadrul unui interviu .

Simona Zubaşco, manager al francizelor Sophia din Cluj-Napoca şi Baia Mare

Ce background aveţi, ce v-a determinat să alegeţi designul de interior şi franciza Sophia?

Eu sunt la bază economist, având peste 10 ani experiență în domeniu într-o multinațională. Designul de interior a fost mai mult o pasiune a mea pe care am început să o dezvolt mai intens în urmă cu aproximativ 6 ani. De atunci am făcut diverse specializări, cursuri, workshopuri de design interior, culori, lumini, Scketchup și alte programe de proiectare/randare.

Am început colaborarea cu Sophia pe când decoram casa părinților mei. Ei se aflau în procesul de amenajare, iar eu le-am propus să cumpăram perdele și draperii de la Sophia. Eram legată de maternitate și mă plimbam des prin faţa unei vitrini Sophia! Eram absolut fascinată de țesături, de texturi, culori, printuri! Era exact acel ceva de care aveam nevoie pentru casa noastră.

Cum aţi ales locaţiile showroomurilor (din Cluj și Baia Mare), cum aţi realizat amenajarea (aţi colaborat şi cu alţi designeri?

Inițial, am deschis showroomul în orașul meu natal Baia-Mare pentru că deja erau două magazine Sophia în Cluj-Napoca. Datorită succesului pe care l-am avut cu franciza din Baia-Mare am continuat să cresc și să profit și de piața din Cluj-Napoca, orașul în care eu locuiesc încă din facultate. Pentru amenajarea showroomurilor am abordat mai multe stiluri de decor tocmai pentru a oferi clienților oportunitatea de a avea diversitate și inspirație pentru casele lor. Inițial, pentru amenajarea showroomurilor, am mers pe mâna designerilor Sophia, urmând că mai apoi să colaborez și cu designeri locali. Colecțiile noi mereu dau un aer fresh prin expunerea lor în magazin.

Vă rog să prezentaţi echipele dvs. de la Cluj-Napoca şi de la Baia Mare.

Am două echipe de vânzări formate din câte 3 designeri fiecare și 2-3 persoane în echipa de montaj. Dacă vorbim despre o echipă mai extinsă, mai avem și o persoană care ne ajută cu ajustările necesare pentru țesături pe plan local și un tapițer ca și colaborator. Aleg să mă înconjor de persoane care cred în visul meu și care să fie dispuse să lucreze la standardele acestui brand.

Vă situaţi în topul celor 30 de francize Sophia din România în ceea ce priveşte proiectele şi vânzările. Cum reuşiţi acest lucru, cărui fapt consideraţi că se datorează, pieţei, ofertei, colaborării cu Sophia, echipei dvs.?

Cred că unul dintre cele mai importante motive este nivelul nostru de implicare în proiecte. Suntem sincere, responsabile, adaptate mereu la nevoile pieței, atât din punct de vedere al cerințelor legate de produse și servicii, dar și al bugetului alocat de către client în aceasta direcție. Facem tot posibilul ca experiențele clienților cu noi să fie cât mai reușite și să lăsăm totul impecabil la final. În ceea ce priveşte colaborarea cu Sophia, suntem parteneri de cursă lungă! Pentru mine e foarte important respectul reciproc, încrederea, faptul că evoluăm, ne adaptăm și creștem frumos împreună! Sunt elementele esențiale atunci când vorbim despre un parteneriat în business. Fără unul dintre aceste elemente, cu siguranță nu am reuși să avem rezultate atât de bune împreună.

Ce importanţă consideraţi că au materialele textile în amenajările de interior? Aveţi un stil preferat?

Fără îndoială, țesăturile crează armonie în casă, o transformă din casă în “acasă”. Chiar și atunci când casele au un view superb, găsim soluții astfel încât geamurile să fie cât mai bine puse în evidenţă. Perdelele, de regulă, le alegem simple și punem accentul pe draperii. Draperiile întotdeauna finisează o casă și îi dau căldură! Le recomand și dacă sunt doar cu scop decorativ.

În ceea ce priveşte stilul preferat, obișnuim să ne adaptăm la stilul de decor al casei și să fim la curent cu cerințele și noutățile pieței. Prefer atât stilul clasic, somptuos, drapaje, dar și stilul modern, chiar minimalist. În prezent în magazinele noastre decorăm foarte multe case în stilul contemporan luxury în care promovăm cu succes țesături care atârnă pe podea și draperii dublate pe spate cu texturi satinate, dar totodată și case inteligente cu sisteme automatizate.

Ce fel de proiecte aţi abordat legat de tratarea ferestrelor (rezidenţial, birouri, hoteluri, restaurante, clinici, etc)?

Am decorat mii de ferestre, sincer le-am pierdut numărul. Am ținut evidenţa până la un anumit punct, însă având în vedere că de cele mai multe ori noi ne ocupam de proiecte mari, complexe, am pierdut numărătoarea. Decorăm ferestrele caselor rezidenţiale din Ardeal, birouri, saloane de înfrumusețare, clinici particulare, hoteluri, restaurante, pensiuni și săli de evenimente. Printre cele mai frumoase și elaborate proiecte ale noastre pe partea de HORECA se numără Domeniul Ivașcu, Capra Neagră, Casa Crișan, Pintea Chalet, Casa Cicio, Restaurant Delicii, cămine culturale  – Rozavlea, Băița de sub Codru, Urmeniș, vreo 5 clinici de estetică, mai multe saloane de înfrumusețare și showroomuri, iar ca și case rezidențiale avem în portofoliu extrem de multe proiecte, printre care și colaborări cu influenceri și persoane publice, printre cei mai cunoscuți fiind: Vlăduța Lupău, Lorand Soares Szasz, Diana Cârlig și Ionuţ Bledea, Andreea Ciocotişan.

Cum abordaţi un proiect rezidenţial, de ce informaţii ţineţi cont cel mai mult, cum stabiliţi stilul şi paleta de culori? Aveţi anumite culori preferate?

Noi oferim servicii complexe de decor al ferestrelor, prin urmare mergem în teren pentru a face măsurătorile și propunerile atât pentru sisteme de prindere, cât și pentru țesături. La final le și montăm, astfel încât întreaga responsabilitate pentru această parte, ne revine nouă. În propunerile noastre ținem cont de preferințele clientului, stilul de decor al casei, culori, texturi, de budget şi deasemenea să fie practice. Nu am neapărat nişte culori preferate, prefer să merg întotdeauna pe armonie și să aleg țesături care se integrează într-un mod plăcut în casă. Propun atât țesături care merg în același ton cu cele deja existente, dar și pete de culoare. Depinde de ce mi se transmite atunci când văd încăperea. Personal, nu obișnuiesc să recomand asortări perfecte de culori.

Puteţi să ne descrieţi pe scurt caracteristicile şi preferinţele pieţei locale, în Cluj-Napoca şi, respective, Baia Mare, în ceea ce priveşte perdelele şi draperiile?

Stilul de decor al caselor din Cluj-Napoca este de regulă modern, chiar minimalist, contemporan luxury și aș mai adaugă aici și stilul “smart” cu sisteme de prindere motorizate. În ceea ce privește colecțiile noastre de țesături, majoritatea clienților merg pe perdele simple, texturi naturale, draperii uni, dublate cu alte țesături sau blackout. Clujenii prefera ca țesăturile lor să atingă podeaua, ba chiar să stea câțiva centimetri pe pardoseală. Ca și accesorii, ne jucăm cu asortări inedite de pernuțe decorative. Având în vedere faptul că majoritatea caselor nou construite sunt cu ferestre de lățimi foarte mari cu view-uri superbe, şinele, fie ele simple sau motorizate, sunt printre primele noastre propuneri pentru sistemele de prindere. Se pot comanda dintr-o singura bucată pe lungimi mari și sunt extrem de practice. Totodată, fiind un oraș cu mulți it-iști și iubitori de tehnologie, folosim cu succes gama noastră de şine și sisteme romane automatizate. O altă formă modernă și practică de decor al ferestrelor folosită de clujeni sunt sistemele romane montate, fie pe perete, fie pe profilul ferestrelor.

Pentru Baia-Mare mergem tot pe perdele simple, însă aici draperiile sunt de regulă mai sofisticate, accesorizate cu pasmanterie și o modalitate de coasere mai elaborată, prin fixarea manuală a pliurilor în atelier. Băimărenii sau chiar maramureșenii acordă o importanţă deosebită pe partea de decor al ferestrelor. Ei sigur nu vor să aibă ferestre fără perdele. Tot în aceasta zonă întâlnim mai multe decoruri clasice, somptuoase, comparativ cu zona Clujului, însă în alegearea colecțiilor de țesături folosite, nu sunt diferențe atât de mari. În ceea ce privește sistemele de prindere, în Baia Mare folosim cu succes şinele duble, mai puțin cele automatizate, însă mai multe galerii cu prindere pe grindă și accesorii de tipul butonilor fixați în perete și a prinderii draperiilor în canafi. Sistemele romane sunt și ele printre preferințele clienţilor din această zonă. Observ că tot mai mulți clienți, din ambele locații, preferă sisteme de prindere de culoare neagră, fie ele şine sau galerii.

Cum apreciaţi colecţiile Sophia? Care sunt preferinţele şi recomandările dvs.?

Colecțiile Sophia sunt spectaculoase! Fiind editori de colecție, noi ne lăudam cu printuri și texturi unice în piață, ceea ce de altfel ne face speciali în relație cu competitorii noștri. Eu obișnuiesc să recomand perdele cât mai plăcute la atingere, transparente sau cu opacitate medie, iar în cazul draperiilor, de cele mai multe ori, merg pe colecții de catifea uni, printate sau chiar combinate.

Simona Zubaşco recomandă colecţiile premium de draperii Sophia

Pentru perdele prefer colecțiile transparente sau cu opacitate medie, mai exact colecțiile de Premium și Portobello Georgette, Athos, Tennesse, Oscar, Nevada, Berlin. La draperii merg de regula pe țesături foarte fluide, peste 90% din cazuri catifea uni sau cu print: Valparaiso, Antique Roma, Cinque Terre, Rio de Janeiro, Arena, Vintage touch, Bruxelles, Chicago. Colecțiile de blackout 100% și dimount sunt iarăși printre preferatele noastre: Sao Paulo, Chamonix, Segovia, Berna, Satin dimout. Draperiile din catifea sunt printre cele mai ușor de întreținut și aranjat. Sunt cu siguranță prima mea opțiune! Deşi avem mulți clienți care vin setați pe texturi naturale, încerc să le explic inconvenientele întreținerii pe termen lung pentru acest gen de țesături. Cu toate acestea, în portofoliul Sophia, găsim cu siguranță orice tip de țesătură.

Cum alegeţi şi recomandaţi draperiile şi perdelele Sophia pentru un proiect? Aţi implementat şi alte produse Sophia în proiecte, în afară de perdele şi draperii?

De obicei, inspirația îmi vine atunci când văd încăperile și încerc să cunosc cât mai bine preferințele clientului. Împreună facem cele mai potrivite alegeri. Bineînțeles, bugetul este o parte extrem de importantă în ofertare. Pe lângă perdele, draperii și sisteme de prindere, în proiectele noastre mai propunem accesorii decorative gen: butoni, canafi, magneți, pernuțe, runnere, cuverturi, lenjerii premium, feţe și traverse de masă, naproane, mobilier (paturi, scaune, mese, obiecte de mic mobilier), servicii de tapițerie și de bed styling. Decorăm și camera de copii. Avem multe colecții de țesături și accesorii care pot fi folosite cu succes pentru acest gen de amenajare.

Vlăduța Lupău și-a decorat casa cu perdele și draperii de la Sophia, Cluj-Napoca

.

Vlăduţa Lupău, artist binecunoscut şi colaborator constant al Simonei Zubaşco, în faţa magazinului Sophia din Cluj-Napoca

Ce recomandări puteţi oferi celor care îşi amenajează interiorul referitor la produsele Sophia?

Îi sfătuiesc în primul rând să ne aleagă pe noi pentru acest tip de amenajare, să meargă pe mâna specialistului, a designerului. Vor găsi oameni dedicați care se vor implica în proiect cu cele mai inovative, practice și frumoase decoruri. Sigur găsesc la noi o gama variată de țesături pentru orice stil de decor, texturi și culori, iar sistemele de prindere sunt de cea mai buna calitate. Perdelele și draperiile nu au doar scop decorativ, ele trebuie să fie și practice. Le spun cu foarte mare drag și încredere că sunt persoane specializate pentru fiecare etapă din proiect astfel încât să obțină rezultatul mult dorit. De cele mai multe ori clienții nu caută doar produse și servicii, ci o întreagă experiență, în care ei să se simță confortabil pe tot parcursul procesului consiliere-măsurători-soluţii și să fie mulțumiți de rezultatul final.

Pe Simona Zubaşco (alături de o întreagă echipă de profesioniști în decorarea ferestrelor)  o găsiți în showroomul Sophia de pe strada Fabricii nr 68-70 din Cluj- Napoca, de luni până sâmbătă în intervalul orar 10:00-19:00 și sâmbătă în intervalul  10:00-14:00. Magazinul, amenajat pe o suprafaţă generoasă de 180 de metri pătraţi, se află pe una dintre arterele principale ale oraşului, are acces foarte uşor şi beneficiază de parcare proprie. Puteţi avea consiliere la faţa locului precum şi schiţarea unui proiect de decorare al ferestrelor  în funcţie de buget. La showroom-ul din Cluj-Napoca găsiţi perdele, draperii și accesorii pe comandă şi puteţi beneficia de consiliere la domiciliu și măsurători (serviciu gratuit), manoperă în ateliere proprii de creație, montaj.

De asemenea, puteţi vizita magazinul Sophia din Baia Mare, Bulevardul Bucuresti nr 5, într-un frumos cartier de blocuri. Accesul este facil din stradă şi există de asemenea parcare proprie. Aici veţi regăsi toate colecţiile Sophia de perdele şi draperii precum şi alte soluţii pentru decorul de interior.