Una caldă, alta rece în Piaţa Romană

Casa Nicolae Petraşcu intră într-un proces de consolidare şi refacere, în schimb, sistemul de iluminat al casei Nanu Muscel din Piaţa Romană, recent renovată, nu mai funcţionează.

Nu numai că Piaţa Romană se găseşte în plin centrul Bucureştiului dar este şi înconjurată de case, vile şi clădiri istorice de patrimoniu cu excepţională valoare arhitecturală. Vom aminti dintre acestea Casa Nanu Muscel, Casa pictorului Gheorghe Petraşcu, Blocul cu coloane, Clădirea Academiei de Studii Economice ASE, Casa Saba Stefănescu, Casa Nicolae Petraşcu. Printre arhitecţii care şi-au pus amprenta pe casele din Piaţa Romană se numără Ion Mincu, Grigore Cerchez, Edmond van Saanen Algi, Culina Arghir, Otto Maugsch, Spiridon Cegăneanu. Odată cu controversata renovare a Casei Nanu Muscel numai Casa Nicolae Petraşcu se prezenta într-o stare jalnică, cum de fapt apare şi acum, necesitând în mod evident consolidare şi renovare.

Casa fratelui mai mare al maestrului culorilor Gheorghe Petraşcu (a cărui casă se află tot în Piaţa Romană) este chiar la numărul 1, a fost realizată de arhitectul Ion Mincu în stil neoromânesc şi prezintă câteva elemente speciale. Sacnaşiul şi ferestrele de la etaj, plasate la o înălţime mai mare faţă de cea cu care suntem obişnuiţi şi care este inspirată evident de casele tip culă, induce un aer de castel medieval. Aşa cum am arătat, casa încărcată de poveste se află într-o stare precară.

Partea bună este că pe faţadă este acum plasat un anunţ de începere a lucrărilor de consolidare şi refacere, în urma convenţiei dintre Primăria municipală, proprietari şi AMCCRS. Deşi convenţia este datată în anul 2019, lucrările vor începe acum şi nu este indicat termenul în care se va încheia proiectul. Dar mai bine mai târziu decât niciodată.

În urmă cu doar o lună de zile, anunţam cu satisfacţie faptul că vila Nanu Muscel, recent renovată, prezenta un sistem de iluminat arhitectural care sublinia spectaculos valoroasele elemente arhitecturale ale casei.

Numai că acum nu numai că totul este ferecat şi în nemişcare la această casă dar şi sistemul de iluminat nu mai funcţionează.

Foto: Ion Diamandi