Desenele fine cu linii artistice, constând dintr-o singură mișcare sau câteva linii delicate, se regăsesc peste tot în designul interior. Numeroși pictori și artiști graficieni din trecut au cedat fascinației acestei modalităşi de exprimare. Henri Matisse, de exemplu, a fost unul dintre cei mai importanți artiști care a stăpânit utilizarea stilistică a liniilor fluide.
În cele mai recente colecții ale expozanților de la târgul Ambiente, se regăsesc nenumărate inspirații dintr-o serie de desene care reflectă perfect tendința actuală către arta minimalistă. În acest moment, arta cu linii (line art) își poate arăta adevăratul potențial, mai ales că numeroşi artişti aleg această metodă şi prezintă creaţii noi.
Arta cu linii artistice radiază optimism
Elementele stilistice cultivate ale artei cu linii se potrivesc perfect cu timpul nostru prezent. Aceasta deschide lumi narative care radiază optimism, structură și claritate interioară în spațiile interioare. Adesea, acestea se prezintă împreună cu citate din istoria artei recente și uneori cu culori strălucitoare și amestecuri sălbatice de linii. Arta cu linii este diversă, modernă și se potrivește în aproape orice cadru.
Desenul de linii a ajuns un element foarte prezent în designul interior contemporan, în care individualitatea, confortul și estetica sunt de o importanță capitală.
Pe urmele lui Matisse
Cine nu s-a săturat puțin să se uite în ultimele luni la cei patru pereți ai casei? Pentru mulți dintre noi, casa s-a transformat într-un obiectiv permanent al vieții noastre. Prin urmare, nu este de mirare că există o dorință puternică de a găsi noi stimuli vizuali pentru spațiile interioare. Este firesc ca producătorii și designerii de produs să fie din ce în ce mai inspirați de arta cu linii al cărei stil contemporan se pretează la fel de bine în interioarele nordice reduse, precum și în decorurile boho chic. Astfel de accesorii pot fi folosite pentru a crea o atmosferă relaxată dar şi artistică în acelaşi timp.
De exemplu, vaza din ceramică de la Kersten cu desenul său în linia feței, aşezată pe o măsuță de cafea sau vaza cu flori din hârtie specială impermeabilă de la Octaevo, care cu siguranță ar arăta bine lângă biroul de acasă. În cazul acestuia din urmă, designul creat de spaniolul Jaime Hayon amintește de nuanța izbitoare de albastru pe care Henri Matisse a iubit-o atât de mult încă de la prima sa vizită pe Coasta de Azur. Era foarte conștient de efectul său plăcut, albastru fiind întotdeauna asociat cu calități umane pozitive, cum ar fi simpatia, armonia și prietenia.
Octaevo Kersten B.V. 1 Lampă de masă, Kare Design / 2 Tavă Bloomingville / 3 Pernă, Boltze
De la desene de artă în linie la sculpturile în linie este doar un mic pas. Potențialul tridimensional al sculpturilor poate fi adus la viață în diverse moduri. Ca, de exemplu, prin soclul lămpii “zâmbitoare” de la Kare Design sau tava de la Bloomingville.
O imagine contemporană interesantă poate fi realizată doar cu câteva piese de mobilier sau accesorii cu materiale textile și artă de perete. Ca un alt maestru al artei liniare moderne, Paul Klee, artistul Bauhaus, a declarat odată că un desen este pur și simplu “o linie, care se mișcă liber ca într-o plimbare”. Și el a deschis posibilități inepuizabile în ceea ce privește forma și designul, cu un joc plin de suprapuneri, convergențe liniare și divergențe.
O semnătură similară într-o varietate de produse cu modele contemporane de artă în linie se regăseşte astăzi în multe magazine şi concept stor-uri care au găsit soluţii în cele mai diverse game de bunuri de larg consum. Deosebit de solicitate sunt în prezent textilele de casă imprimate și brodate, cum sunt covoarele, tapetele, și pernele decorative care arată ca și cum ar fi fost pictate cu o pensulă fină sau desenate cu un stilou de caligrafie.
Designerii Anvita Jain și Krystof Kriz fac desenul în linie pe materialele textile Jain&Kriz. În covoarele lor de perete, pernele de canapea și broșele jucăușe, ei reunesc aspecte ale meșteșugurilor occidentale cu cele indiene. Duo-ul de designeri propune, de exemplu, folosirea a două limbi obraznice care ies în afară şi care amintesc de legendarul logo al buzelor fierbinți de la Rolling Stones..
Printurile digitale sunt, de asemenea, foarte mult în atenție. Expozanții Ambiente, precum Bloomingville, G&C Interiors și Reinders Posters oferă o selecție impresionantă de artă de perete înrămată, cu linii clare.
Printuri de artă, 1 Reinders Posters și 2 G & C Interior
Karla Koziol alias “Madame Wood” tocmai a lansat un nou relief de perete cu artă în linie în colaborare cu Koziol. La rândul lor, designerii brandului spaniol Doiy creează un efect aproape magic cu liniile oglinzii lor rotunde de perete Reflexia este „protejată” de două mâini de culoare aurie, ridicând oglinda la un simbol al echilibrului interior și al bunăstării.
Doiy Koziol x Madame Wood Design de bijuterii, inspirat de arta liniilor Matisse și Picasso
Artiști importanți ai modernismului clasic, inclusiv Pablo Picasso și Henri Matisse, au folosit desene de artă cu linii pentru a-și exprima propriile viziuni. Matisse a devenit, de asemenea, unul dintre cei mai importanți pionieri ai picturii abstracte prin reducerea la maxim a liniei.
Deși a fost puternic criticat și descris ca naiv în timpul vieții pentru motivele sale picturale simple, posteritatea asociază lucrările sale incitante mai ales cu bucuria de a trăi, lejeritatea și plăcerea, care nu au lăsat loc conflictelor din viața de zi cu zi. Este foarte posibil ca aniversarea a 150 de ani de la nașterea sa, care a fost sărbătorită anul trecut prin numeroase retrospective, a contribuit la popularitatea actuală a stilului line art. Este cu siguranță interesant că influencerii din întreaga lume recomandă comunităților lor arta abstractă pentru interiorul casei și, în același timp, mulți designeri creativi se bazează pe munca unor artiști moderni renumiți pentru colecțiile lor. De exemplu, designerul israelian de bijuterii Shlomit Ofir a creat cercei exact în forma frunzei pe care Matisse o folosea adesea ca fundal în picturile sale. Și Pablo Picasso și-ar recunoaște cu siguranță ideile ca fiind inspirația pentru colierul cu un design atrăgător al feței realizat de producătorul de bijuterii Ras Shlomit Ofir. Acesta a folosit desenul cu linii pentru vesela artistică concepută de el.
Stilul este deosebit de eficient atunci când restul decorului mesei este păstrat simplu, permițând modelelor fluide să fie în centrul atenției. Aceasta a servit drept inspirație pentru producătorul coreean Putta Comma, a cărui semnătură este în mod normal caracterizată de minimalism. Acum, chiar și coreenii își decorează colecțiile clasice de veselă cu motive schițate, în filigran.
Liniile elegante sunt accentuate de elemente aurii, combinate cu line art, în produsele multor alți producători. Designerul berlinez Burkhard Neie, de exemplu, povestește marile drame ale mitologiei grecești în linii curbe de aur pe paharele de vin și apă de la Ritzenhoff. Împreună cu lumina lumânărilor și o masă special pregătită, acestea creează atmosfera unui restaurant rafinat în interiorul celor patru pereți.
1 şervetele Bloomingville / 2 căni de Boltze / 3 sticle de Chilly’s Bottles / 4 pahare Ritzenhoff Sticla nudă Putta Comma
Decoraţiile şi accesoriile pentru casă cu linii artistice pot fi cadouri deosebite, de exemplu cu ocazia Sărbătoriloe de iarnă, mai cu seamă că multe dintre ele pot fi aşezate pe masă în decoruri sărbătoreşti. La noi, acestea se regăsesc în obiecte de design realizate de artişi români în serii mici sau unicate. De exemplu, sunt piese din poţelan pictate manual la Wagner Arte.
Foto: Messe Frankfirt
You may also like
-
Vor mai putea fi montate unități de aer condiționat pe fațade?
-
Dyson revoluționează industria frumuseții: multi-stylerul și uscătorul Airwrap i.d.™, primul dispozitiv de înfrumusețare conectat
-
Cum arată băile din palatele medievale
-
Deși sunt sute de case vechi în ruină, primarul sectorului 1 a taxat doar 13
-
Tendințele din piața americană de artă contemporană