Casă cu autentic specific sinăiean

“În rândurile ce urmează vreau să spun povestea unei case obișnuite ce a devenit o prințesă. Bineînțeles că a fost vorba de muncă și bani la mijloc. Important este că la final a rezultat ceva care sa-i bucure pe beneficiari și pe toți cei care o văd, și a crescut considerabil valoarea ei de piață”, arh. Adrian Păun, case-frumoase.ro

Casa este plasată într-un loc foarte pitoresc în Sinaia, înconjurată de natură, mai puțin vizibilă din drum. Datorită acestui fapt şi-a păstrat intimitatea. În plus, d-na pentru care am făcut această lucrare se ocupă cu designul de interior. Acesta a fost un aspect foarte important în reușita proiectului!

Povestea casei

Din vechile imagini le casei se poate observa cum arăta înainte de renovare. Era vorba de un cub mic de 8x8x8m, cu un acoperiș în două ape. De acesta nu am avut voie să mă ating și să creez o volumetrie mai frumoasă. Deasemenea erau câteva goluri de ferestre dintre care unele aruncate la întâmplare. Erau şi ceva probleme structurale și funcționale pe care trebuia să le rezolvăm. De fapt erau la a doua renovare, întrucât proprietarii dinainte au făcut rapid câteva retuşuri pentru a  vinde repede casa.

Munca a început de la rezolvarea problemei estetice a casei completată cu una funcțională. Anume, acoperirea terasei pentru a crea un dinning generos. Legat de partea estetică a casei, am fost rugat de beneficiari să creez o casă potrivită ca arhitectură cu locul. În acest sens am avut parte de câteva sugestii/surse de inspirație, toate din Sinaia: o casă din piatră, o casă de zidărie și lemn, o casă în stil neoromănesc, ș.a.

Inspiraţie locală

Am căutat să înțeleg cât mai bine cerințele beneficiarilor, să înțeleg casele din Sinaia și să caut ce s-ar potrivi din acestea la casa noastră. Piatra, lemnul și fierul forjat trebuiau să fie parte din poveste pentru că piatra folosită la casele construite în Sinaia în perioada interbelică se extrăgea chiar de acolo. Deasemenea pentru că lemnul este de jur împrejur în natură și folosirea lui în arhitectură creează o legătură suplimentară a arhitecturii cu natura. Iar fierul forjat completează armonios aceste două materiale naturale prezentate anterior.

Întrucât casa este mică iar volumetria foarte simplă, nu am folosit piatra abuziv. Doar atât cât să sugerez o bază solidă a casei, izvorâtă parcă din roca muntelui printr-un proces geologic parțial natural, parțial magic. Peste această parte solidă a pietrei se așează o parte din zidărie tencuită, peste care vine în final o a treia parte din lemn, ca o succesiune firească a materialelor așezate în funcție de duritatea lor.

Renovare şi amenajare

Golurile au fost păstrate în totalitate. Unele au fost evidențiate și înfrumusețate, pe altele am căutat să le ascund în spatele unor grilaje de fier forjat ce atenuează dezordinea în care erau plasate.

Terasa acoperită a mărit suprafața utilă a casei. Deasemenea a generat un nou nucleu al casei în care se petrece majoritar timpul. Se primesc prietenii și se stă la cafea, sau pur și simplu stăm la adăpost de frig admirând natura! Această terasă mi-a dat un pic de libertate creativă întrucât a fost realizată de la zero, creativitate pe care am extins-o până în fața casei pentru a armoniza întregul și pentru frumusețe.

Interiorul a fost amenajat în întregime de d-na proprietar. La momentul final, decorul  ne introduce în atmosfera Crăciunului de care am dori să nu ne despărțim niciodată!