O cabană de munte veche renovată cu gust în Megeve

Duo-ul parizian de designeri renumiţi, Virginie Friedmann și Delphine Versace, a reproiectat interiorul unei cabane înconjurate de munţi, combinând căldura alpină cu designul contemporan

Cabanele de munte, chiar şi cele mai vechi, prezintă adesea un stil foarte clasic, sunt pline de lemn și lambriuri care oferă interiorului o atmosferă caldă şi o aromă de pădure.

Grinzi masive din lemn, stâlpi de susţinere şi acoperişul înclinat – elementele de bază ale cabanelor tradiţionale de munte

Grinzile şi stâlpii de susţinere imprimă deasemenea interiorului un aspect inedit. Ferma veche, o casă tradiţională de munte din Megève, a fost transformată într-o cabană mov caldă în stil modern, cu un interior contemporan şi plin de viață. Foarte pregnante sunt liniile curbe şi formele organice care se întâlnesc la canapele şi balustrada scării, tușele puternice de culoare ale șemineului și pereții acoperiți. Designerii au propus pentru interior un stil eclectic, în care elementele tradiţionale sunt păstrate dar la ele adăugându-se  idei şi dotări moderne. Se regăsesc astfel decoraţiuni, accesorii şi mobilier vintage cum sunt sfeșnicul de bronz, lampa de podea, scaunele din dormitor şi baie.

Obiceiurile locale în care tradiția este foarte puternică se regăsesc în zona vechii ferme.

Chemat să aducă vechea casă în contemporaneitate, duo-ul parizian de designeri Fridman&Versace și-a imaginat un loc cald, folosind texturi și culori interesante. Asemenea munților care o înconjoară, această cabană dă loc de mândrie elementelor naturale locale – piatră, râuri, copaci spinoși – într-un spirit familial și prietenos, în care împărtășirea este cuvântul cheie.

 O moștenire de păstrat

Atașați de această vale, cuplul care locuia în Lyon avea de multă vreme dorința de a se stabili în Megève în weekend-uri, vara și iarna, pentru a se bucura de schi și sport în aer liber. Această a doua casă a fost așadar concepută pentru a răspunde nevoilor acestei familii cu patru copii, precum și spiritului de sărbătoare drag cuplului, ai cărui prieteni locuiesc în Megeve în apropiere. “Pentru ei a fost important să păstreze moștenirea acestei case, al cărei cadru original a fost păstrat, dar cu integrarea unei identități reale”, explică arhitecții de interior. Alegerea biroului de designeri pentru proiectul de renovare a fost făcută şi deoarece  aceştia realizaseră deja o lucrare  cunoscută la Megève – decorul restaurantului Bambini –  proiect ce fusese distins cu Premiul Versailles, acordat de UNESCO pentru a promovarea proiecelor în armonie cu mediul inconjurator.

Zona de recepție a fost proiectată pentru a promova legătura cu mediul exterior. Canapelele sunt din material mohair

Zona de recepție a fost concepută pentru perspectiva spectaculoasă spre munte. Canapelele din acest spaţiu sunt din material mohair, rezultînd astfel un spațiu deschis şi confortabil.

“Ei doreau un living mare, familial, prietenos și primitor, astfel încât să se bucure de casă tot timpul anului”, explică Virginie Friedmann și Delphine Versace. Această încăpere principală foarte mare a fost împărțită în mai multe spații, toate structurate în jurul monumentalului șemineu din ceramică verde.

“Zonarea spaţiului a făcut posibilă adăugarea de căldură într-un spațiu foarte mare și destul de rece”, spun designerii. Două saloane mici, dedicate lecturii și televizorului, au fost proiectate cu tot confortul necesar.

Zona de recepție, care oferă o vedere completă asupra muntelui, are un bar imens din lemn sculptat, lung de patru metri (un lucru rar într-o cabană) și canapele ideale pentru relaxare, petrecere și conversație.

În interior, aproape tot mobilierul a fost proiectat de biroul de proiectare, inclusiv lampa de masă, care s-au potrivit perfect cu cele câteva piese antice și obiecte de artă provenite de la galeriile de artă.

Zona de recepție găzduiește un bar foarte lung, realizat pe comandă, ideal pentru petreceri. Blatul său a fost proiectat la un atelier specializat, iar baza din nuc roșu a fost realizat de un  ebenist cunoscut.

În bucătăria adăugată ca o prelungire pentru petreceri în imensa încăpere deschisă, comoda impunătoare a fost realizată deasemenea în colaborare cu ebenistul local iar scaunele sculptate au fost făcute pe comandă de atelierul de proiectare.

“Ne-am dorit o bucătărie foarte estetică, cu un bufet pe care l-am proiectat cu referire la farmaciile și călugării herboriști care participau la adunările de la munte. Ne-am inspirat de la farmacia Santa Maria Novella din Florența”, spun proprietarii. Este adevărat că referirea la această celebră instituție, născută în Evul Mediu de cealaltă parte a Alpilor, conferă piesei un caracter neobișnuit într-o bucătărie.

Sala de lectură mică și intimă oferă confort, amestecând textile reconfortante și modele care amintesc de munți.

Pe fundal, putem vedea salonul TV. Mobilierul a fost proiectat la comandă cu excepția canapelei verde, acoperită cu perne. Suspensia este cu şnur de in croșetat,.

Un decor în omagiul muntelui

În ansamblu, interiorul a fost conceput pentru a reflecta mediul înconjurător și a aduce natura, prezentă datorită deschiderilor mari cu vederi splendide către munţi.

“Această casă chiar este orientată spre munte, spațiile exterioare fiind importante. Acestea includ jacuzzi, terase, saună, saloane mari de vară”.

Nici un colţ de casă, finisaj sau culoare, nu a fost lăsate la voia întâmplării: onixul barului se referă la apa râului, roșul brun la fructele de pădure, iar ceramica șemineului evocă mușchiul copacilor. Sub stâlpii de lemn, contraforturile din beton au fost decorate manual de către un pictor, care a înfățișat flori de munte precum ciulini și flori de “Nu mă uita”. În centrul sufrageriei un șemineu din faianță sculpturală a fost dezvoltat la comandă. Canapeaua din material mohair a fost proiectată la comandă şi decorată cu perne. Vederea muntelui este uluitoare și invită la contemplare. Materialele textile ale pernelor, păturilor şi tapiţeriilor  – lână țesută, mohair, catifea mohair, catifea – aduc căldură şi imprimă o stare de bine.

 “Ne-am dorit o senzație caldă de munte, așa cum fac atât de bine scandinavii sau americanii. Am căutat să ne inspirăm din această cultură a iernii care face frigul de afară plăcut în interior”  spun proprietarii.  Pe de altă parte, designerii au avut șansa de a experimenta casa pentru câteva nopți, “și ne-am simțit cu adevărat fericiți acolo”.

Diningul exprimă, de asemenea, tot rafinamentul stilului ales de designeri care au realizat mobilierul şi au creat întregul.

În dormitorul matrimonial tăblia din răchită a fost deasemenea realizattă la comandă de către designeri. Țesătura peretelui amintește de modelele unei huse.

“Acoperirile din lemn ale casei îi conferă o dimensiune rustică, dar am vrut să creăm un mix, cu linii mai moderne”.

În dormitorul copilului modelele tapetului aduc un omagiu munţilor: animale de la munte fructe de pădure şi flori.

Baia este scăldată de lumină. Chiuveta la comandă a fost realizată și cu ebanistul local iar podelele și pereții sunt din piatră.

În încăperi, tapetul este cu culori discrete, în rezonanță cu lemnul, uneori cioplit, șlefuit sau crestat.

Dormitorul destinat uneia dintre fiicele cuplului dă loc de mândrie motivelor vegetale, cu tapet. Lampa de perete este din ipsos.

2 thoughts on “O cabană de munte veche renovată cu gust în Megeve

Comments are closed.