Casă cu vedere panoramică în Seatle

Arhitectura lineară, cu planuri drepte, deschiderile largi, vedere panoramică şi construcţia de tip “consolă” sunt caracteristicile principale ale casei cu două etaje, ai cărei proprietari se bucură de priveliştea superbă a oceanului din oraşul Seatle.

Tendinţe în construcţia caselor moderne

Tot mai des se pot desluşi  mai multe caracteristici comune ale caselor moderne, putându-se deja vorbi de o anumită tipologie. 

Vederea panoramică, arhitectura lineară, transparenţa şi fluiditatea spaţiilor, deschiderile extrem de largi şi comunicarea cu mediul exterior sunt cele mai importante caracteristici ale acestor locuinţe, iar la construirea lor sunt adoptate, în general, soluţii şi inovaţii care le încadrează în categoria caselor inteligente şi eficiente energetic. Piscinele sunt de tip infinit, marginea fiind în prelungirea planului apei, terasele sunt generoase şi neîngrădite, deseori grădinile sunt de tip organic ce lasă senzaţia de neîngrijit şi libertate.

În acest fel se poate încadra şi casa prezentată – proiect biroul american de arhitectură Robert Hutchinson, prezentând însă şi câteva particularităţi care o diferenţiază. Deseori casele facând parte din tipologia menţionată sunt plasate pe locaţii foarte largi ale întinderilor drepte (Brazilia, Australia, Africa de Sud), având astfel curţi/grădini de dimensiuni mari, de multe ori neîngrădite pentru a crea senzaţia de libertate, ceea ce nu se potriveşte cu casa din Seatle.

Proiectul şi construcţia

În cazul de faţă, însă, deşi locaţia are un plasament excepţional (în “downtown” în proximitatea universităţii oraşului şi în apropiere de golful Portage care oferă pitoreasca panorama a caselor plutitoare şi a ambarcaţiunilor cu pânze), casa are dimensiuni mici şi este în pantă.

De aceea s-a apelat la o terasare a terenului. Deasemenea la o soluţie constructivă de tip consolă iar pentru intimitate la îngrădire cu pereţi. Baza construcţiei este din beton turnat iar la intrare, scările conduc către apartamentul principal de la etaj.

După cum spune arhitectul Robert Hutchinson, care a realizat proiectul casei, proprietarii şi-au dorit o locuinţă deschisă, transparentă şi plină de lumină. Voiau să asigure o vedere largă atât spre golf cât şi spre stradă. În acelaşi timp să beneficieze şi de intimitate.

În acest scop, soluţia aleasă a fost un sistem în colţ de ferestre cu geamuri foarte mari deschise către cele două direcţii de interes. Pereţii exteriori sunt placaţi cu lemn de cedru roşu, copac nativ din America de Nord.

Detalii constructive

Schiţa proiectului pune în evidenţă caracteristicile esenţiale ale construcţiei. Anume, volumetrie paralelipipedică, casă “lungă”, bine proporţionată, numai în linii drepte, cu etaj şi terase, deschideri vitrate mari. Casa “urcă” în mici trepte pentru a fi plasată pe înălţimea maximă care asigură vederea împrejurimilor.

O scară exterioară conduce din living spre o terasă (tip patio) situată la nivelul inferior. Aici, o structură de beton realizată la comandă găzduieşte un cuptor cu grătar.

Paleta de culori foloseşte contrastul între maro închis (pereţii exteriori) şi alb (pardoselile teraselor). Acest este preluat de alternanţa panourilor îngrădirii care, datorită pantei terenului,  formează şi un interesant joc geometric.

Designul de interior

Pentru interior s-a apelat la designerul Carla Allbee de la studioul Allbee Romein. Deschiderile vitrate largi sunt folosite atât pentru aportul substanţial de lumină naturală, cât şi legat de creşterea eficienţei energetice.

Planul deschis etajului principal  care se bucură de excepţionalele vederi este de tip lounge.  Un spaţiu generos  tip open space, living de relaxare şi socializare (în care sofalele  din piele sunt un must), dining şi bucătărie, un şemineu  şi rafturile cu cărţi desăvârşind ambianţa.  

Mobilierul,  în cea mai mare parte multifuncţional, păstrază nuanţele precum şi aceleaşi linii lungi şi drepte ale arhitecturii de exterior.  Pardoseala este din lemn deschis la culoare. La intrare şi în bucătărie sunt folosite dale negre de dimensiuni mari. Dulapuri minimaliste sunt aliniate pe lângă pereţi,  aducând posibilităţi suplimentare de depozitare şi dressing fără a altera vizual interiorul.

Material realizat cu sprijinul biroului de arhitectură Robert Hutchinson.

foto: Robert Hutchinson Architecture