Cabană canadiană cu etaj şi aer de munte

Plasată majestos într-o pădure pe vârful unei coline din orăşelul Bromont (Quebec, Canada), cabană canadiană, construită pe o parcelă de 350 de metri pătraţi şi având deschideri vitrate imense, domină întregul decor. Se integrează însă perfect în mediul înconjurător.

Cum au ales proprietarii terenul şi proiectantul

Proprietarii terenului, plasat foarte bine pe o ridicătură ce domină întreaga vale Bromont, sunt mari iubitori de schi, practică acest sport de plăcere împreună cu un vechi grup de prieteni. În plus, chiar în apropierea terenului se află o pârtie de schi, vizitată de mulţi amatori ai acestui sport din Montreal, chiar oraşul de reşedinţă al proprietarilor.

Decizia achiziţiei terenului s-a axat tocmai pe plasamentul convenabil, în mijlocul unui peisaj montan şi pe apropierea faţă de pârtie.

Provocarea proiectului de realizare a casei a constat în conformarea cu dorinţa proprietarilor de a avea o cabană de vacanţă care să le permită practicarea comodă a sportului îndrăgit şi care să fie eventual şi un perfect loc de retragere la momentul pensionării, mai ales că skiul se poate practica până la vârste înaintate.

Fiind firi deschise către nou, proprietarii doreau o cabană canadiană în primul rând confortabilă dar şi modernă iar, în acelaşi timp, practică şi având înglobate numeroase soluţii inovative şi creative.

Arhitectul şi concepţia

După mai multe căutări au decis să apeleze pentru proiectul de construcţie şi amenajare a casei la biroul de arhitectură Luc Plante architecture + design. Acesta realizase în prealabil numeroase proiecte interesante care se apropiau de năzuinţele proprietarilor.

După mai multe discuţii cu Luc Plante care conduce biroul de proiectare, au fost convinşi că decizia lor a fost cea mai bună alegere.

Arhitectul le-a explicat că munca pe care o desfăşoară este o combinaţie de dialog, ascultare a nevoilor proprietarilor, eleganţă, posibilităţi şi imaginaţie. În concepţia sa, fiecare proiect reprezintă o nouă oportunitate pentru echipa sa de a inova şi  a imagia care sunt cele mai bune soluţii şi materiale, având în vedere în primul rând o dezvoltare durabilă şi o integrare armonioasă în mediul înconjurător.

Alt factor decisiv în  decizia de încredinţare a proiectului de cabană canadiană biroului Luc Plante a fost acela că echipa de arhitecţi şi designeri proiectează şi mobilierul (exterior şi interior) la comandă, acesta potrivindu-se perfect cu conceptul casei.

Proiectul casei

Casa parter şi etaj a fost gândită de arhitecţi sub forma unui joc interesant de înşiruiri de volume paralelipipedice care se disting foarte bine de la faţada principală, în timp ce faţada din spate, orientată spre vale, este reprezentată de un imens perete exterior din sticlă.

Cabană canadiană se desfăşoară prin volume paralelipipedice distincte şi în culori diferite, dormitoarele fiind plasate la parter iar livingul , diningul şi bucătăria la etaj.

Jocul volumelor este accentuat prin folosirea pe faţade a unor paneluri lambrisate (având şi rol de protecţie termică) precum şi prin contrastul lor de culori: închis  spre negru (lemn ars) – deschis  (cedar alb).

Organizarea casei

Foarte interesantă este şi soluţia propusă de organizare a casei. Dacă deobicei livingul este plasat la parter şi dormitoarele la etaj, în cazul de faţă, în care casa se află pe o înălţime, o serie de dormitoare sunt la parter. În schimb, la etaj este livingul (acesta fiind unul dintre volumele menţionate), spaţiul cu diningul şi bucătăria.

Dacă în modul clasic, livingul se desfăşoară pe orizontală, deseori adoptându-se soluţia de open-space cu diningul şi bucătăria în continuare, de data aceasta livingul este complet separat. A fost gândit ca un loc de refugiu, care se desfăşoară mult pe verticală, prin imensele deschideri vitrate şi înaltul coş de fum, foarte vizibil şi la exterior, unde adaugă un plus de design.

Avantajul unei astfel de soluţii privind plasarea, forma şi ferestrele livingului este că ai ca perspectivă întrega vale, cu pârtia de schi , munţii şi pădurea.

Oare ce poate fi mai plăcut ca după o sesiune de schi să te retragi pe un fotoliu comod, în apropierea şemineului, înconjurat de un decor din lemn de esenţă nobilă şi să priveşti întreg peisajul montan de iarnă?

Dacă este în timpul zilei şi este o zi cu soare, la rândul lor, razele venite din toate direcţiile te pot dezmierda în voie iar pe timp de noapte, lumina lunii îţi va oferi o ambianţă de basm.

Alte avantaje ale casei constau în accesul direct la pârti de ski, existenţa unui antreu în care se poate lesne depozita echipamentul sportiv (schiuri, clăpari, sănii, etc.).

Spaţiul destinat diningului şi bucătăriei se află la etaj, plasate într-un  volum care se extinde spre exterior cu un acoperiş verde plantat cu iarbă într-o parte iar spre cealaltă cu o generoasă terasă din lemn.

Tot la etaj se găseşte o încăpere destinată întregii familii, eventual şi prietenilor invitaţi, în care se adună după o zi de practicat schiul, precum şi o terasă din lemn de dimeniuni mari susţinută de piloni din beton astfel încât să se poată vizualiza activităţile de pe pârtie precum şi întregul peisaj montan.

Design interior

Livingul prezintă un decor minimalist şi deschideri vitrate enorme, prin care se poate admira frumosul peisaj montan, în timp ce şemineul şi placările cu lemn de nuc american asigură căldura spaţiului.

Bineînţeles că nelipsitul şemineu dintr-o vilă care se respectă induce un sentiment de linişte dar şi de modernitate, mai ales când este realizat şi finisat din oţel corten cum este în cazul de faţă.  Această soluţie îşi arată o mare utilitate şi în afara anotimpului rece când se foloseşte numai el, fără a fi nevoie de a se porni întreaga instalaţie de încălzire.

În vederea asigurării unei ambianţe plăcute şi calde la interior, dar şi elegantă, a fost folosit din abundenţă lemnul de esenţă nobilă de nuc american, atât la pardoseli cât şi la placarea tavanului. Pădurea de afară se continuă astfel şi la interior, decizia pentru această esenţă de lemn fiind luată şi pentru culoarea sa închisă, care imprimă decorului un plus de eleganţă.

Atenţia către detalii se poate observa şi în cazul scării care este împărţită în două părţi în oglindă separate de un panel din sticlă. Materialul ales pentru scară este tot lemnul de nuc american, însă în acest caz a fost ales cu grijă astfel încât să fie realizat un motiv de tip şah.

Stilul ales pentru interior este unul minimalist, acesta fiind însă încălzit prin intermediul unor piese, cum este covorul din living sau operele de artă.

Noaptea, lumina din interiorul casei se revarsă prin imensele deschideri vitrate, realizându-se o ambianţă de poveste şi astfel casa domină întreaga vale Bromont.

Foto: Jean-Gui Lambert

Material realizat cu sprijunul V2COM.

1 thought on “Cabană canadiană cu etaj şi aer de munte

Comments are closed.