Pereţi din cărămidă în amenajările de interior

Cărămida expusă atît la exterior cât şi la interior reprezintă un finisaj care poate schimba cu totul aspectul unei clădiri.

Culoarea sa originală, roşu, având o nuanţă specială, nu întâmplător având denumirea de cărămiziu,  este o culoare solară, care emană energie iar la interior aduce un plus de căldură şi de interes.

Nu se poate spune că în România sunt foarte multe clădiri cu cărămida expusă la exterior, precum în Marea Britanie sau Germania, unde se întâlnesc străzi întregi cu case tip având o arhitectură de acest fel.. Totuşi şi la noi se pot da câteva exemple de clădiri istorice, poate cele mai însemnate: Palatele Brâncoveneşti din Mogoşoaia Muzeul Ţăranului Român, Hotelul Triumf, Muzeul de Artă Apuseană Minovici Furnică, Biserica Kretzulescu, etc.

Vorbind de clădiri cu cărămidă aparentă, nu putem trece cu vederea  realizările  arhitectului Nicolae Ghika-Budeşti între care Muzeul Ţăranului Român în stil neoromânesc (foto), Mausoleul lui Vasile Alecsandri din Mirceşti, Biserica Copou din Iași, Biserica Sf. Vasile cel Mare din strada Polonă, București sau casele rezidenţiale de pe strada Sevastopol..

Mai puţin era folosită cărămida la expunerea la interior. Datorita culorilor sale calde, pereţi din cărămidă ajută la crearea unei atmosfere interioare primitoare intr-o locuinta, indiferent de stilul in care este decorata aceasta.

Câteva exemple din zilele de azi

În cele mai multe cazuri, casele vechi parter au un pod care poate fi amenajat şi transformat într-un loft modern. Dacă pereţii drepţi ai podului sunt din lemn ca şi cei înclinaţi, peretele de cărămidă din spatele casei, aşa-numitul calcan este mai înalt, el acoperind şi zona de perete din pod.

Proprietarii care au amenajat podul casei alegând un stil eclectic au luat deciziia de a folosi acest perete şi de a lăsa cărămida la vedere. După cum se vede în foto, efectul fiind deosebit. Trecerea timpului pune pe cărămidă o patină specială, la fel cum se întâmplă în cazul lemnului.

Proiecte noi

Arhitecţii Irina Filofi şi Cătălin Trandafir, de la biroul Filofi și Trandafir Arhitectură, au avut un proiect de renovare a unui apartament datând din epoca comunistă la Turnu Severin. Tema proiectului era aducerea apartamentului cu design învechit la parametric unei locuinţe moderne, un apartament în stil contemporan.  În acord cu proprietarii, una dintre soluţiile adoptate a constat în realizarea unui perete cu cărămidă aparentă. Această soluţie  contribuie din plin la o ambianţă modernă, contemporană a apartamentului.

O construcţie veche în Ontario, a suferit o reconversie, fiind transformată într-o locuinţă a zilelor noastre. Clădirea iniţială avea o structură de rezistenţă din cărămidă şi metal. Proprietarii au dorit decuparea unei zone de perete la interior, cu expunerea cărămizii originale. Aceast, în ideea constituirii unei pete de culoare la interior şi, în acelaşi timp, realizarea unui contrast cu decorul nou şi elegant.

Proiectul Vila AD realizat de nbc arhitecture şi prezentat la Anuala de Arhitectură a Ordinului Arhitecţilor Bucureşti, ediţia 2020, la secţiunea Rezidenţial, prezintă pereţi din cărămidă aparentă atât la exterior cât ţi la interior.

Pereţii din cărămidă şi stilul de amenajare

Exemplele date demonstrează gradul înalt de versatilitate al finisajelor din cărămidă. Aceasta poate fi o alegere perfecta atat pentru un stil contemporan, cat si pentru un stil rustic, daca sunt adăugate mai multe elemente din lemn.

În ceea ce priveşte stilul industrial, cum toate halele vechi erau construite din cărămidă, acest materiale este chiar parte integrantă din acest stil. Pereţii expuşi şi fierul forjat se completează de minune.

De altfel, practic oricare ar fi stilul avut în vedere, vom observa că elemente sau pereţi din cărămidă se potrivesc. În ceea ce priveşte stilul eclectic, foarte practicat în zilele noastre, am văzut deja o amenajare de succes. Nici nu este de mirare căci cărămida este un element adăugat în décor care sporeşte gradul de diversificare şi amestec la interior.

Cărămida se potriveşte şi cu un stil glamur. Suprafaţa acestui material fiind excelentă pentru expunerea de decoraţii şi opera de artă.

În cazul stilului shabby chic, folosirea cărămizii poate fi o alegere excelentă. Însă în acest caz, designerii recomandă vopsirea cărămizilor într-o nuanţă mai deschisă albul antichizat fiind cel de preferat.

Cărămida se potriveşte în orice funcţiune

Camerele în care există un perete placat cu cărămidă aparentă imprimă încăperii o personalitate aparte, de multe ori unică. Suprafeţele din cărămidă adaugă farmec și personalitate oricărei încăperi. Este de notat deasemenea faptul că se potriveşte cu orice funcţiune a casei. 

Încă din timpurile medievale, porţiunea care încadra şemineul era din cărămidă. Deasemenea, cărămida era una dintre opţiunile de construcţie a şemineului, fapt rămas până în zilele noastre. Este deci clar că prezenţa cărămizii în living, sufragerie sau dining este o soluţie de luat în considerare.

Designerii recomandă pentru dormitor ca peretele pe care se spirijină tăblia să fie cel cu cărămida la vedere.

După cum se poate observa în fotografii, pereţii din cărămidă aparentă se potrivesc deasemenea foarte bine atât în bucătîrie cât şi în baie.

Ponturi

Cărămida folosită în cazul caselor vechi are tendinţa de a se fărâmiţa şi lăsa astfel urme.  Situaţia se poate rezllva tratând suprafeţele cărămizilor cu substanţe speciale (pentru piatră). Un rezultat pozitiv poate fi obţinut prin tratarea cărămizilor cu un  lac special, în lipsă putându-se folosi cel de parchet. În acest caz, suprafaţa capătă şi un aspect puternic şi proaspăt.

Altă problemă este cu umputura de rosturi. La fel ca şi la cărămidă, aceasta se destramă, cantităţi mari de nisip cad pe jos şi trebuie înlăturate. O soluţie excelentă este de folosit  la umplerea rosturilor ipsosul. Culoarea sa alba este una natural care se potriveşte de minune cu cea a cărămizii. În plus este tot un material natural, folosit chiar din antichitate pentru calităţile sale.

Frumuseţea decorului cu pereţi din cărămidă este legată de lumină. Unele nuanţe cărămizii sunt mai închise şi astfel suprafeţele au nevoie de multă lumină pentru a fi puse în evidenţă. În acest scop este indicat ca peretele de cărămidă să fie plasat în faţa uneia sau mai multor ferestre mari. Pe timp de noapte, un flux de lumină caldă (galbenă) ce cade pe suprafaţa de cărămidă oferă un adevărat spectacol.

Foto: Pinterest, arhiva lifeandstyle.ro