Casa cu picturi de la Timişoara

Proprietarii unei case de la Timişoara au apelat la cunoscutul studiou de design cass design condus de Corina Săftescu în vederea refacerii şi reamenajării acesteia. Alegerea designerului a avut la bază mai multe motive, nu numai faptul că acesta a realizat multe proiecte în zonă şi deci avea o experienţă extrem de bogată.

Designer Corina Săftescu

Stilul îndeobşte abordat de Corina Săftescu, deşi contemporan, se prezintă în note cu o eleganţă şi note de accent speciale, de multe ori cu elemente clasice. Cum proprietarii sunt colecţionari de opere de artă şi doreau o restructurare a casei apare evident că designerul era cel mai potrivit pentru acest proiect numit casa cu picturi. Iar rezultatul final a şi confirmat acest lucru.

Situaţia iniţială

Este de remarcat faptul că proprietatea beneficia de un spaţiu desul de generos (500 metri pătraţi) care permitea şi amenajarea grădinii, alături de piscina deja construită la interior (12 x 5 m) şi a cărei amenajare se întindea pe aproape 100 de metri pătraţi.

Ca organizare, este păstrată cea clasică a unei vile cu etaj. La parter se găseşte un open space de dimeniuni mari care include livingul, bucătăria şi piscina. La etaj sunt dormitoarele, dressingul, biroul şi băile aferente. Deschiderile vitrate largi, existenţa liniilor arhitecturale curbe precum şi terasele extrem de generoase care dau înspre peluza grădinii sunt alte particularităţi ale construcţiei casei.

Conceptul de amenajare

Proiectul de amenajare a pornit de la ideea ca frumoasele obiecte de artă, colecţionate cu grijă şi dragoste de către proprietari, să fie protagonistele de netăgăduit ale proprietăţii, proiectul căpătând denumirea de “casa cu picturi”. Astfel şi locuinţa se bucură de un statut aparte, evidenţiat chiar la intrarea în locuinţă, la living. În această idee paleta de culori aleasă se bazează pe nuanţe calme, liniştitoare şi elegante. Acestea creeaza un suport vizual neutru ce lasă să trăiască şi să respire în armonie sculpturile şi tablourile.

Livingul, cartea de vizită a casei cu picturi

Folosind linii echilibrate vizual, spaţiul devine astfel romantic dar epurat de detalii superflue. Un rol esenţial în acest concept îl au finisajele şi materialele textile folosite. Astfel, pereţii sunt placaţi cu cărămidă albă. La rândul ei, pardoseala, altă suprafaţă mare, este parchet din lemn masiv de culoare deschisă. În ton cu o parte a mobilierului. Tapiţeria este în cea mai mare parte din catifea în nuanţe de bej şi greige. La ora actuală, acest material este foarte la modă ce imprimă la rândul ei un plus de eleganţă şi confort. Este de notat faptul că mobilierul din living (fotoliile, canapeaua, măsuţa de cafea) se prezintă cu linii curbe. Este preluată astfel arhitectura circulară a spaţiului interior.

Livingul mai este caracterizat de porticul cu nişe, în centrul fiecăreia fiind câte o combinaţie de statui. Candelabrul impunător accentuează ambianţa somptuoasă din living, alături de oglinda care maximizează imaginea colorată a spaţiului verde ce se reflectă.

Suprafaţa de parchet în nuanţă deschisă se continua la parter şi în zona piscinei, oferind mai multă căldură acestui spaţiu. Puternicele din punct de vedere vizual şi în contrast cu pardoseala, grinzile aparente de pe tavanul acestui spaţiu asigură continuitatea atmosferei poetice.

Alte funcţiuni

Bucătăria este amenajată cu alb, prezentând şi câteva accente de culoare. Gresia cu model subliniază şi accentuează spaţiul ocupat de punctul de lucru.

Alegerea organizării cu insulă se dovedeşte a fi inspirată şi practică. Deseori numeroasa familie se adună chiar în jurul acestei insule.

Aşa cum a fost amenajat, dormitorul matrimonial este o adevărată oază de relaxare. A fost folosită o gamă cromatică foarte interesantă, o combinaţie  de verde, auriu şi greige.

Al doilea dormitor se prezintă în nuanţe mult mai deschise şi cu o ambianţă vaporoasă.

Grădina este o oază de verde. În continuarea terasei impunătoare, amenajată şi organizată ca dining se află o peluză de gazon. Plăcile mari marchează parcursul înspre foişor.

Plantele, arbuştii şi arborii sunt plasaţi în apropierea gardului asigurând atât  ambianţa vegetală cât şi intimitatea proprietăţii.

Foto: cass-design