Vilă cu accente mediteraneene şi piscină supraterană

Posesori ai unei parcele ultrageneroase de 1600 de metri pătraţi, primite moştenire, la numai 15 kilometri depărtare de capitală, familia având două fete mature deja pe propriile picioare, a hotărât realizarea unei case vilă care să satisfacă pe deplin toţi membrii familiei.

Proiectul

Proiectul realzat de arh. Moise Mathe a ţinut cont de toate necesităţile familiei, hobiuri şi înclinaţii, în primul rând de dorinţele Mariei, doamna casei cu o personalitate puternică, care s-a implicat cel mai mult în realizarea proiectului, fiind inima lui şi având multe idei proprii foarte bine conturate.

Având o suprafaţă pe nivel de 250 metri pătraţi şi 5 dormitoare, casa este organizată P+2E+M.

Organizare

Parterul, un open space grandios şi foarte luminos, cuprinzând livingul ce se continuă cu terasa, diningul, bucătăria şi holul a fost gândit pentru o utilizare comună.

Aici se reuneşte întreaga familie şi tot aici se desfăşoară frumoasele evenimente: aniversări, sărbători petreceri cu prietenii.

Tot la parter se află separat biroul doamnei dar şi camera tehnică, o cămară şi un garaj cu intrare din casă.

În zona parterului  se găseşte deasemenea alăturată de terasă încăperea destinată instalaţiilor de jacuzzi, saună şi duş pentru piscină. Un faţa casei pe peluza de iarbă sunt înălţate pergole pentru adăpostirea celorlalte autoturisme, întrucât fiecare membru al familiei posedă câte unul.

Primul etaj este al proprietarilor:  dormitorul matrimonial (foto), o baie de dimensiuni mari şi biroul domnului.

Etajul doi este împărţit de cele două fete, cu dormitoare şi băi separate, un living deschis şi bucătăria comună.

Casa a fost prevăzută şi cu o mansardă, concepută ca zonă de entertainment. Aici se găseşte o sală de petreceri (folosită mai mult de tineri pe perioada rece) precum şi o sală de sport, dotată cu biciclete şi benzi de alergat.

O terasă enormă se deschide în faţa livingului de la parter care se continuă pe una din laturile casei împreună cu grădina. Aceasta se află în spatele casei pe o porţiune întinsă şi pe partea laterală mai îngustă, rămânând un loc (mai mic) şi în faţa casei.

Stil, materiale, finisaje, dotări

Casa este modernă, contemporană. Doamna casei, aşa cum am arătat, este o admiratoare a arhitecturii interbelice astfel încât casa a împrumutat câteva caracteristici ale stilului dezvoltat la vilele proiectate de arhitecta Henrieta Dellavrancea, în special cele realizate la Balcic.

Este vorba de prelungirea acoperişului în exterior pentru a asigura protecţia la soare pe timpul verii în mansardă şi terasele de la etajul doi. Odată cu aceasta, casa a căpătat şi elemente de arhitectură mediteraneană prin acoperişul cu ţiglă ceramică, vegetaţia din grădină şi de pe terasă şi în special cu placările de piatră (travertin) de la terasă, stâlpii de susţinere şi intrare.

La intrarea casei, arhitectul a realizat un extrem de interesant ansamblu bazat pe acest material caracteristic caselor de tip mediteranean.

Casa prezintă deschideri vitrate foarte largi. Acest lucru este foarte vizibil în cazul livingului. Datorită poziţionării casei şi a existenţei deschiderilor pe întreaga suprafaţă a două laturi, acesta este scăldat în permanenţă de lumină naturală.

Un alt element caracteristic casei este atmosfera sa deschisă cu aer estival, legătura extinsă cu frumosul exterior, grădina bogată dar în acelaşi timp foarte aerisită, piscina. Terase largi sunt şi la cele două etaje ale casei. Structura de rezistenţă  este din piloni, plăci beton BCA şi cărămidă iar ca finisaje de exterior s-a folosit piatra de Dobrogea şi lemnul.

Piscină supraterană

Se ştie că în ţara noastră piscina se poate folosi doar 3, maxim 4 luni pe an. Iar întreţinerea nu este chiar uşoară, inclusiv pe timpul rece. În această situaţie, proprietarii, precum şi cele două fete, care îşi doreau foarte mult o piscină, au apelat la o soluţie mai economică ce pare a fi una foarte bună.

Anume au cumpărat de la Bricostore o piscină supraterană şi au amenajat-o cu un proiect propriu de finisare. Piscina prezintă o mărime superacceptabilă şi are bar propriu spre deliciul tinerilor invitaţi care participă la petrecerile de vară. După cum ne-au mărturisit proprietarii, piscina supraterană are un mare avantaj. Aceasta în afară de faptul că poate fi montată şi mutată în locuri diferite, în funcţie de conjunctură. Anume, iarna se pun bare de metal pentru susţinere şi se acoperă. Practic se depozitează fără a crea  probleme suplimentare.

Decorul de interior

În general proprietarii au dorit cât mai puţine piese de mobilier. Spaţiul să fie câ mai liber, mai relaxant. Tot din acest motiv nu au dorit perdele şi draperii decât acolo unde erau absolut necesare.

Totuşi o parte a mobilierului a fost realizat pe comandă, cum a fost cazul bibliotecii şi bucătăriei. Trebuie remarcat că unele piese de mobiler proveneau din familie şi acestea au fost integrate în decor. Am amintit în prelabil de faptul că doamnei casei îi plac piesele de mobilier de stil şi cele vintage.

Astfel, familia a achiziţionat mai multe piese de la târgurile de antichităţi pe care le-au folosit în decor. O problemă au întâmpinat în cazul obiectelor de iluminat, fiind găsite mai greu cele care se potriveau. Ca finisaje de interior se poate menţiona parchetul laminat din stejar într-o nuanţă maro mai închisă. Acesta induce un plus de eleganţă întregii amenajări.

Tot de menţionat este prezenţa operelor de artă, tablouri, doamna casei fiind şi fin cunoscător al acestui domeniu.

O atenţie specială a fost acordată băilor, apelându-se în acest caz la un designer specializat, Demetrius Tănase. Acesta a propus decoruri mai colorate în concordanţă cu întregul decor şi cu dorinţele tinerelor fete.. Gresia şi faianţa au fost alese în acest sens, mai colorate dar în nuanţe calde.

Tot desigerul a realizat şi proiectele de piese de mobilier pe comandă.

Terasa

Un capitol special a fost amenajarea terasei ca spaţiu ce face legătura între living şi grădină. Este o terasă deschisă de dimensiune foarte mare şi de aceea a necesitat o atenţie specială.. Acest spaţiu a fost conceput pe trei zone, fiecare având un spaţiu suficient de minimul 20 de metri pătraţi.

Zona de living este amenajată cu foltolii confortabile şi măsuţe de cafea. O parte a sa este concepută ca un “living verde”.

Multe case de la periferia oraşelor din ţară precum şi în cazul celor din provincie, în apropierea casei se afla o boltă de viţă. Sub ea se servea masa pe perioada verii. Cele mai frumoase petreceri se organizau seara chiar în jurul mesei de sub bolta care ţinea răcoare vara şi proteja până toamna târziu.

În memoria bunicului de la care au şi moştenit terenul şi care avea aici o vie, proprietarii au crescut pe terasă o boltă sub care reînvie frumoasele petreceri din timpuri vechi.

O parte mai mică a acestei zone este dedicată unei mici bucătării în care se prepară la faţa locului preparate la foc de lemne la ceaun.

Altă zonă de pe terasă este cea de dining. Este dominată de o masă generoasă de luat masa, situată în apropierea uşei de intrare şi deci a bucătăriei.

În sfârşit, a treia zonă de pe terasă este cea de piscină şi plajă. Aceasta este amenajată în stil estival şi dotată cu şezlonguri, umbrele de soare şi alte accesorii legate de piscină. Zona este deservită de o încăpere adosată casei, realizată din lemn. O combinaţie frumoasă cu piatra (travertin) care predominnă în decor.

Ghivece cu flori şi plante exotice întăresc ambianţa de vacanţă de pe terasă.

Grădina

Ca şi terasa, grădina a ocupat un loc important în amenajare. Mai ales că suprafaţa este mare iar proprietarii doreau o atmosferă mediteraneană. De altfel un colţ al grădinii, şi nu numai, este în întregime mediteranean (lămâi, migdali, smochini).

Migdalii au fost aduşi de la Medgidia şi se pare că s-au aclimatizat foarte bine. Pe suprafaţa de gazon alternează arbuşti (forsiţia) şi pomi, între care unii sunt fructiferi (cireşi, piersici, păr).

Accente importante sunt magnolia, un arţar japonez precum ;şi salcia majestoasă din faţa casei. Unele plante, cum sunt cactuşii şi yucca de dimensiuni mari sunt plasate în ghivece. Acestea sunt mutate la interior în sezonul rece.

În amenajare s-a preferat mobilierul din lemn de la Ikea, completat cu hamace şi pufuri. Grătarul este plasat la depărtare mai mare de casă

Foto: Ion Diamandi, Maria Alexe.