Florile în luna august

Clima poate fi diferită de la un an la altul. Anul acesta iunie a fost ploios, în iulie a venit canicula. Nu oricare, ci cea mare. Şi plantele se comportă diferit în funcţie de aceste schimbări.

De obicei am recomandat pentru toată perioada de vară petunia, în special datorită faptului că stă înflorită o mare perioadă de timp . Deasemenea poate fi şi soiul curgător, putând fi atârnată şi arătând spectaculos.

Anul acesta petuniile s-au comportat bine dar nu extraordinar. Probabil ploile din iunie le-au obosit, deja în agust nu mai au putere. De florile de piatră nici nu poate fi vorba întrucât umezeala din iunie le-a tăiat aplombul de la începutul înfloririi. Nici Sporul casei nu a fost la înălţime, deşi nu are nevoie de soare. Anul acesta nu ne-a mai fermecat cu bogăţia florală. Deşi înfloresc de două ori, florile de trandafir nu au o durată prea mare.

Vinca

Cine a mizat pe Vinca, aceată plantă africană a avut succes. Ea înfloreşte ceva mai târziu şi are nevoie de soare astfel că pternicele raze din iulie au fost binevenite. Este de fapt cea mai rezistentă la soare puternic.

Cu soare poate sta înfloită şi pe întreaga lună august, poate şi în septembrie. Coloratura este foarte frumoasă, cu nuanţe puternice de roşu sau mai pale de roz, violet sau alb. Deasemenea poate prezenta şi nuanţe de albastru intens.

Are însă nevoie de multă apă, trebuie udată abundent în fiecare dimineaţă. Este perenă şi de aceea poate bucura 3-4 ani dacă are aport de lumină şi este tunsă. Există şi variante curgătoare.

Cele originale, din Africa, pot atinge şi dimensiuni mari în înălţime.

Floarea sângelui

Foarte rară în ţara noastră. Înfloreşte târziu, chiar acum în august este momentul. Însă prin culoarea lor aprinsă de roşu portocaliu şi prin dimensiuni este excepţional de spectaculoasă.

Originară este tot din Africa (de Sud). Se pare că aceste plante din această regiune se adaptează bine în România (ca şi Vinca). Însă în sezonul rece Floarea de sânge (Scadoxus Multiflorus, Blood Lily Plant) trebuie ţinută la temperaturi de minim 5 grade Celsius. Râmân numai bulbii şi nu trebuie udaţi.

Se poate înmulţi prin seminţe. Vara poate ajunge până la 1,2 m înălţime.

Ca întreţinere se udă zilnic bine şi are nevoie de soare şi pământ mai nisipos.

Se pare şi că frumoasa Buganvilla se poate adapta în România, a început să se găsească de cumpărat la florării. Avantajul este că florile abundente durează toată vara.

Creşte la dimensiuni mari, are necoie de minim 6 ore de soare pe zi şi trebuie udată la săptămână dar foarte abundent. Desigur, pe sezonul rece trebuie mutată la interior, fiindu-i asigurată cât mai multă lumină.