Ponturi pentru economisirea apei în grădină

Apa este o resursă preţioasă, aşa că trebuie economisită cât se poate de mult şi folosită inteligent. Mai ales că încarcă destul de mult facturile pentru cei care au grădină, în special pe timpul verii. Folosiţi deci cât mai judicios resursele naturale, în primul rând apa, atât pentru protejarea mediului cât şi a veniturilor dumnevoastră.

Ne-am convins de importanţa unui loc de retragere cum este grădina sau terasa şi balconul.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Totodată şi de prezenţa florilor şi plantelor iar acum, în plină vară, ne bucurăm de flori şi de parfumul lor. Dar este şi foarte cald, caniculă, deci trebuie să avem grijă de ele, în primul rând să le udăm. În grădină, un sistem de irigare automat poate fi soluţia ideală. Există numeroase soluţii de economisire a apei în grădină, Iată câteva dintre ele.

Udarea corectă

Luaţi în considerare o udarea corectă a grădinii. Specialiştii recomndă ca plantele şi florile să fie udate atât cât trebuie, nici prea mult, nici prea puţin. Oricum ţinând seama de necesităţile lor. Acestea sunt în funcţie de poziţionarea faţă de soare, cantitatea de precipitaţii şi, în special, de speciile de flori, arbuşti sau copaci plantaţi în zonă.

Pentru a ajunge la plante înainte de a se evapora, evitaţi udarea grădinii în timpul prânzului, în zilele caniculare. Ideal este să udaţi plantele, florile, legumele şi arbuştii dis de dimineaţă. Pentru a nu vă trezi cu noaptea-n cap, este recomandat să instalaţi în grădină un sistem automat.

Cel mai indicat este să udaţi florile de la o distanţă mică de pământ, direct la rădăcină, prin picurare, sau cu un furtun cu debit redus. Astfel, când este foarte cald, apa nu se va evapora înainte de a ajunge la rădăcini. Pe de altă parte, specialiştii nu recomandă să se stropească frunzele deoarece ciupercile dăunătoare se dezvoltă foarte rapid pe frunzele umede. Deasemenea, soarele puternic afectează frunzele cu apă. Utilizarea de pietre în grădină ajută ca apa din pământ să nu se evaporeze uşor.

Cum se udă florile şi plantele

Acestea se udă în funcţie de specie şi de afinităţile pe care le au pentru apă, în orice caz atunci când pământul de la suprafaţă începe să se usuce. În acest scop se poate face experimentul degetului: suprafața solului se apăsa ușor cu degetul; dacă se lipsesc bucăți mici de pământ, planta nu are nevoie de apa.

Cel mai bine este de udat plantele dimineața, iar la nevoie, în zilele caniculcare, se poate repeta procedeul după-amiaza sau seara devreme. Este mai bine de udat din abundență decât puțin și de mai multe ori şi cu presiune redusă, pentru  ca apa să ajungă până la rădăcini.

Plantele şi florile din jardiniere şi ghivece se udă deasemenea cu un furtun cu presiune redusă la rădăcină sau cu ajutorul unei stropitori. Dacă nu sunt udate corespunzător, vor da imediat semne vizibile că nu se simt bine. Dacă frunzele de jos sunt răsucite, îngălbenite şi ofilite, marginile frunzelor sunt brune şi uscate, iar florile cad sau se ofilesc repede, înseamnă că aceste plante primesc mai puţină apă decât au nevoie. În caz contrar, dacă sunt frunze slăbite, zone moi, putrezite, o creştere slabă, frunze răsucite, îngălbenite şi ofilite, înseamnă că sunt udate prea des sau prea mult.

Gazonul

După ce a ajuns la maturitate, suprafaţa cu gazon se udă zilnic (mai ales în zilele caniculare) timp de 30 de minute dimineaţa sau seara.

Dacă aceasta este mare, iar timpul nu permite să se acorde o atenţie prea mare grădinii şi să se ude peluza cu furtunul, se poate monta un sistem automat de irigare care să pornească singur la orele setate şi să împrăştie cantitatea optimă de apă. La plantarea unui gazon nou trebuie să se ţină seama de faptul că seminţele au nevoie de o cantitate mare de apă după ce au fost semănate pentru a încolţi şi a se dezvolta rapid.

Gardurile vii

Acestea au nevoie de o cantitate mare de apă după plantare şi în perioada de dezvoltare. Odată ajunse la maturitate, vor fi udate doar însă în perioadele de secetă sau de caniculă, pentru a le ajuta să rămână verzi cât mai mult timp. Udarea se va face doar la rădăcină, prin picurare sau cu ajutorul unui furtun cu presiune redusă.

Pomii fructiferi

La maturitate, udarea lor mai este necesară doar în zonele în care precipitaţiile sunt slabe, neuniform repartizate, cu perioade secetoase şi călduroase lungi. În acest caz, udarea se face cu ajutorul unui furtun sau al unei găleţi, direct la rădăcină. Se toarnă o cantitate moderată de apă, astfel încât să nu băltească timp îndelungat şi să fie absorbită imediat de pământ. 

Grădina de legume

Are nevoie de cea mai mare cantitate de apă, aşa că este necesară o sursă bună în imediata vecinătate. Cantitatea de apă va fi mărită săptămânal, la începutul verii, putând ajunge chiar până la 30 l/m2 în zile caniculare, în funcţie de soiul de legume cultivat. Când plantele încep să înflorească, stropirea prin pulverizare va fi înlocuită cu udatul cu ploaie artificială sau cu ajutorul rigolelor. Este recomandată utilizarea apei stătute cu o temperatură mai ridicată.

Stârpiţi buruienile, pentru că ele sunt precum o sugativă. Acestea consumă rezerva de apă din sol în detrimentul plantelor bune din grădină.

Tundeţi cu regularitate arbuştii, pomii şi gazonul, pentru a vă asigura că apa nu este consumată de surplusul de vegetaţie.

Instalaţi un sistem de irigare inteligent. Puteţi deasemenea să folosiţi echipamente care permit reglarea debitului de apă. Veţi evita astfel irosirea necontrolată a acestei resurse valoroase pentru grădină, evitând supraîncărcarea facturilor la utilităţi.

Refolosiţi apa menajeră sau colectaţi apă de ploaie

 Străbunicii noştri colectau apa de ploaie în butoaie pentru a o folosi. Rufele se spală cel mai bine cu această apă (arată excelent după spălare). Deasemenea este recomandată la spălatul părului şi se poate utiliza la gătit. Cel mai simplu mod de a colecta apa de ploaie este prin aşezarea unor butoaie la gurile de scurgere ale streşinilor.

Totodată, apa poate fi colectată în butoaie cu capacităţi mari, din plastic, care pot fi îngropate în curte. La instalare, pe fundul gropii în care vor fi plasate aceste rezervoare, se pune un strat suficient de gros de nisip. În jur se prevede un strat de drenaj.

Foto: shutterstock