Forţa şi calitatea clădirilor vechi: Palatul Marmorosch Blank devine hotel de 5 stele

Grupul lituanian Apex Alliance Hotel Management, care deţine şi operează patru hoteluri în Bucureşti, a finalizat investiţia de 42 mil. euro din centrul Bucureştiului. Hotelul Marmorosch Bucharest, sub brandul Autograph Collection, va putea primi turişti începând cu data de 9 august. În urma investiţiei şi a unui proces de restaurare în detaliu, fosta bancă devine un hotel premium luxury.

Investiţia a vizat transformarea fostului Palat al Băncii Marmorosch prin restaurare şi reconversie într-un hotel de cinci stele. Este primul din România care se alătură brandului Autograph Colection Hotels, din portofoliul Marriot International.

Este de remarcat că grupul deţine în apropiere şi hotelul Hilton Garden Inn. A fost realizat tot prin renovarea unei clădiri istorice în Centrul Vechi.

Banca Marmorosch, scurt istoric

A fost una din cele mai vechi bănci din România. A fost fondată inițial în 1848, sub formă de casă de bancă, în contextul renașterii politice și naționale a țării. Sediul ei era într-o căsuță din unul din cele mai vechi cartiere ale Bucureștiului. Fondatorul ei a fost Iacob Marmorosch, care s-a asociat cu bancherul Loebel iar în 1864 cu Mauriciu Blank.

În 1905 banca a fost transformată în societate pe acţiuni. Banca avea relații de afaceri cu puternice grupări bancare germane, austriece, franceze și americane. Era folosită de către acestea drept canal principal pentru pătrunderea capitalurilor occidentale în economia României.

În anii 1920 Banca Marmorosch Blank era cea mai puternică bancă comercială din România. În anul1923 banca avea 25 de sucursale în Regat și patru în străinătate (Paris, Istambul, Viena şi New York). Ca urmare a crizei economiei mondiale din 1930 Banca Marmorosch Blank a intrat în incapacitate de plată. Nu a mai putut face față cererilor de restituire a depozitelor, intrând în stare de faliment Banca Naţională a României a intervenit puternic pentru a o salva. A preluat debite insolubile și i-a acordat credite preferențiale. Banca a reușit să se mențină până în 1948 (anul împlinirii a 100 de ani de la înființare), când a fost naţionalizată. În timpul regimului comunist şi după Revoluţie a fost sediul Băncii Române de Dezvoltare. Mulţi ani sediul a rămas nefolosit şi în paragină.

Palatul

Sediul Băncii Marmorosch Blan  este un palat, o clădire reprezentativă pentru perioada interbelică. A fost  construită între anii 1915-1923. Planurile au fost realizate de arhitectul Petre Antonescu. Calculele inginereşti şi cele ale structurii de rezistenţă au fost făcute de ing, Anghel Saligny.

Decor Art-Nouveau

Edificiul este construit într-o tendință eclectică formată din mai multe stiluri: neoromânesc, bizantin, gotic, Art-Nouveau, acesta din urmă fiind predominant la interior.

În interior, Palatul Marmorosch a fost pictat în stilul neoromânesc de către Cecilia Cuțescu-Storck.

În anul 1993, după un proiect al arhitectului Tiberiu Boitan, clădirea a fost extinsă spre Centrul Vechi.

Reconversia

După achiziţionarea clădirii de către grupul lituanian Apex Alliance Hotel Management a urmat un proces de transformare a Palatului prin restaurare şi reconversie într-un hotel de cinci stele. Şantierul a durat 4 ani. Acum, hotelul  este primul din România care se alătură brandului Autograph Colection Hotels, din portofoliul Marriot International.

Ca şi exteriorul impunător, interiorul impresionează prin măreţie, finisaje de calitate în care predomină marmura, fierul forjat, mozaicul, boiseria şi parchetul din lemn masiv în camere şi, bineînţeles, decoraţiile interioare.

Holul este grandios şi plin de strălucire, cu coloane, oglinzi imense, candelabre fastuoase, distingându-se luminatorul de sticlă din tavan. Mobilierul este ultraelegant, având şi o tentă retro, în concordanţă cu întreaga arhitectură a clădirii.

Designul a păstrat în decor elemente care fac referire la funcţionalitatea iniţială a clădirii. Sunt uşi capitonate cu fier bătut manual, safe-uri metalice precum şi  o ghilotină pentru hârtie. Un mecanism original ce reprezintă un accent de tip industrial în acest décor glamuros.

Hotelul are şi o zonă de SPA la subsol, aşa cum se obişnuieşte în cazul hotelurilor moderne.

O problemă apare la reconversia clădirilor istorice lipsa unor funcţiuni necesare unui stil de viaţă modern. În cazul Palatului Marmorosch Blank, clădirea fiind situată în centrul extrem de aglomerat, parcarea nu a fost prevăzută la momentul proiectării. Pe de altă parte un hotel trebuie să aibă obligatoriu o parcare pe măsură.În cazul de faţă, proprietarii au închiriat 50% din parcarea subterană de la Universitate, situată în proximitate, pentru clienţii hotelului care vin cu maşinile proprii.

Camerele

Sunt 217 camere precum şi un apartament special. Avantajele camerelor este înălţimea mare şi ferestrele de dimensiuni mari care, împreună cu finisajele pentru pereţi (lambriuri şi boiserie) precum şi cu şemineul imprimă căldură, o stare de bunăstare.

Atmosfera retro este şi în acest caz păstrată. Cel mai bine se poate observa în cazul finisajelor, mobilierului şi accesoriilor de baie dar şi în cazul cheilor de uşă. O idee interesantă: obişnuitul bar din cameră este mutat în zona “Tezaur” în cutii metalice, adevărate safe-uri, accesul la acestea făcâdu-se cu chei speciale.

Cada este cu linii rotunde, în formă de ou, aşa cum este la modă chiar în prezent.

Foto: Ion Diamandi, Lucian Dan

1 thought on “Forţa şi calitatea clădirilor vechi: Palatul Marmorosch Blank devine hotel de 5 stele

Comments are closed.