Au început licitaţiile de artă: piaţa se încălzeşte greu

Vom trece în revistă cele mai importante evenimente în domeniul pieţei operelor de artă, licitaţiile organizate de Casa de Licitații A10 by Artmark. Prima licitație de artă din anul 2022, pe 25 ianuarie,  a propus  o colecție de peste 100 de piese de grafică semnate de unii dintre cei mai mari pictori ai lumii, între care Pablo Picasso, Salvador Dali, Claude Monet, René Magritte sau Henri Matisse.

22 litografii de Salvador Dali, au fost scoase la licitație în București

Pentru prima dată, Salvador Dali a fost prezent cu cele mai multe lucrări scoase la licitație în România,  în cadrul Licitației unei Colecții de Grafică și Sculptură Europeană.

Inima sfântă a lui Isus, Salvador Dali, adjudecat 800 euro

Punerea în vânzare a acestor piese a oferit o imagine asupra dezvoltării unei părți semnificative și consistente a operei create de Salvador Dali, printr-o continuă diversificare a tehnicilor graficii, având în vedere că artistul a realizat, în paralel cu picturile sale celebre, și gravuri, litografii, ilustraţii de carte, dar și tapiserii, ceramică ori sculptură, cu aceleași tematici și reprezentări.

Ursitoarele, Salvador Dali, adjudecat 900 euro

15 dintre litografiile puse în licitație în cadrul Licitației unei Colecții de Grafică și Sculptură Europeană au avut prețul de pornire de doar 250 de euro. Piesele evocă temele clasice ale lui Salvador Dali – religie, timp, moarte sau erotism: „Inima Sfântă a lui Iisus”, „Simfonia bicicletelor”, „Perla” sau „Ursitoarele”.

Două Colecții de Artă Transilvănene

Licitațiile organizate la început de sezon, sub egida Hanul cu Tei 1833, au înregistrat vânzări record, confirmând interesul cumpărătorilor debutanți, mulți dintre aceștia aparținând tinerelor generații, pentru începerea unei colecții proprii de artă.

Anul acesta au fost scoase la licitație, pentru prețuri de pornire foarte bune în piața românească de artă, opere semnate de mari artiști români în cadrul a “Două Colecții de Artă Transilvănene”, pe data de 27 ianuarie.

La Cafeneaua Corso, Theodor Pallady, preţ propus 450 euro, adjudecat 900 euro
Case în Bretania, Jean Cheller, adjudecat 800 euro

Prețuri de pornire de câteva sute de euro au permis accesul la opere de artă românească, fie acestea de gravură, grafică ori acuarelă, dar și picturi în ulei de mici dimensiuni, ale lui Theodor Pallady, Theodor Aman, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Francisc Gall, ori chiar sculptură de Marcel Guguianu.

Urcior cu trandafiri, Petre Bulgăraş, adjudecat 500 euro

Licitaţia de arta contemporană, lucrări neadjudecate

Casa de licitaţii Artmark a dat start evenimentelor dedicate artei contemporane actuale. Primul eveniment dedicat segmentului, denumit „Arta Azi” și care a dat expresie trendurilor actuale a avut loc on line pe 1 februarie.

Casa de licitaţii a declarat că piața actuală confirmă, pe de o parte, creșterea interesului colecționarilor pentru segmentul de artă contemporană, atât raportat la componenta ei investițională, cât și, mai ales, la deschiderea către artă a gustului noilor generații, dar și diversificarea-fenomen a vârstelor pasionaților de artă, cu accent pe tinerii colecționari interesați de actual, unic și investițional, care își sporește valoarea în timp, pe de altă parte. Acest trend este actual pe piaţa internaţională dar la noi se pare că acesta nu se confirmă. Desigur, la ultimele licitaţii a apărut Adrian Ghenie ca reprezentant al artei contemporane. A vândut bine şi în România dar preţurile obţinute au fost mult sub cele cu care este obişnuit în Occident. Opera care se află în topul adjudecărilor în 2021, semnată de cel mai râvnit artist român contemporan la nivel internațional, este „Untitled”, care s-a vândut pentru 129.000 de euro.

La noi, aşa cum am mai arătat sunt însă căutate în primul rând picturile în ulei realizate de pictori consacraţi sau de mari maeştri.  De altfel la licitaţia artmark pe acest segment, deşi a fost anunţată o rată de adjudecare de 84%, absolut toate lucrările propuse apar la Rezultate ca neadjudecate şi cu preţuri postlicitaţie.

Licitația unei Colecții de Grafică și Sculptură Europeană  şi Ziua Culturii Naționale

Casa de Licitații A10 by Artmark a deschis seria licitațiilor de artă din 2022 cu o colecție de peste 100 de piese de grafică și gravură semnate de unii dintre cei mai râvniți artiști moderni ai lumii. Cea mai valoroasă piesă care a fost scoasă la vânzare în prima licitație de artă a anului – Licitația unei Colecții de Grafică și Sculptură Europeană, pe 25 ianuarie, a fost sculptura realizată de celebrul Salvador Dali – „Venus girafă”, poziționată în centrul expozițiilor de la Palatul Cesianu-Racoviță. Opera din bronz, care a avut un preț de pornire de 4.000 de euro, revizitează frumuseţea clasică a lui Venus din Milo, şocând însă cu un hibrid zoomorf, amintind de personajele fantastice din mitologia greacă și de temele clasice ale lui Dali: timp, moarte, erotic și feminin.  Lucrarea nu a fost însă adjudecată.

Girafă, Salvador Dali

Pe data de14 ianuarie, în ajunul Zilei Culturii Naţionale au fost deschise trei impresionante expoziții: o serie de piese de grafică și sculptură europeană semnate de Dali, Picasso sau Monet, alături de Andy Warhol, Basquiat sau Lichtenstein.

Deasemenea, artiști avangardiști români de talie internațională precum Victor Brauner, Marcel Iancu sau Hedda Sterne; tablouri de artă clasică românească ce provin din două colecții de artă transilvănene, dar și opere de artă contemporană ale tinerilor artiști români. Cele 3 expoziții au pus în valoare, atât arta europeană modernă, cât și arta românească și potențialul ei de creștere.