În locul clădirii cinematograful Volga din Dorobanți a rămas un morman de resturi, faţadele au fost şi ele demolate

Blocul cunoscut sub numele de Cinematograful Volga, şi unde a funcţionat şi studioul Martin, construit în perioada interbelică (1933), este  demolat în totalitate. Clădirea făcea parte din ansamblul monument istoric Parcelarea Dorobanți şi după 1990 intrase într-o stare înaltă de degradare.

Foto de arhivă. Credit: Pinterest/lecitina

Primăria Capitalei a emis două autorizații de construire pentru imobilul de pe Calea Dorobanților nr. 99 și care cuprindea cinematograful Volga (Studio Martin), în partea din spate (practic o sală de spectacol, cu un singur nivel, aflată în spatele blocului în formă de L). La etaje funcţionau apartamente de locuit.

Autorizația emisă pe 11 martie 2019 viza ”realizarea în regim de urgență a lucrărilor de punere în siguranță și consolidare a imobilului, intervenții de urgență”. Documentul este semnat de fostul primar al Capitalei Gabriela Firea și fostul arhitect-șef Ștefan Dumitrașcu.

Din expertiza tehnică a clădirii și din memoriul tehnic reiese că pentru imobilul cu subsol, parter, 5 etaje și pod se menţionează faptul că se păstrează cele două fațade de la stradă care vor fi integrate în noua clădire. Faţadele prezentau şi decoraţii specifice, clădirea fiind realizată în stil art deco. Pe de altă parte, beneficiarul a dorit şi extinderea în plan a construcției și supraetajarea ei astfel încât în final să aibă S+P+7E, față de cât avea iniţial  S+P+5E .

Foto: Bucuresticitynews

A doua autorizație, emisă de Primăria Capitalei pe 3 august 2020 vizează ”executarea lucrărilor de construire pentru extinderea subsol și refuncționalizare clădire de locuințe cu spații comerciale la parter, în hotel cu spații comerciale la parter”. Documentul este semnat tot de Gabriela Firea și arhitect-șef Ștefan Dumitrașcu. În conformitate cu avizul nr. 1065/ZP/01.08.2018 emis de Direcția pentru Cultură a Municipiului București, se reiterează faptul că fațada va respecta configurația și volumetria originară, iar finisajele exterioare vor fi păstrate.

Rechinii imobiliari obţin ce vor

Dar aşa cum se întâmplă deseori la noi, până la urmă, de la o autorizaţie de consolidare s-a ajuns pas cu pas, prin mijlocirea autorităţilor, la o demolare totală şi autorizarea construcţiei unei clădiri noi, fără nici o legătură cu cea veche, cu alte funcţionalităţi şi alt regim de înălţime.

Am trecut  zilele trecute, şantierul este bine camuflat, nu se vede nimic din exterior. Nici o inscripţionare, nici un panou. Dar de ce ar trebui să ştim noi?