Nicole Jutka la Bienala de la Veneţia

Participarea pictoriţei româno-germane la Bienala de la Veneția, cu lucrarea “Lake ”, curatoriată de ARTBOX.PROJECT Venezia 1.0, stabileşte un raport real cu lumea artei contemporane internaționale, inițiat încă de acum 100 de ani.

Lucrarea este inspirată după poezia “Lacul” a lui Eminescu, marele poet naţional. Lucrarea de dimensiuni mari (320 x 120 cm) a fost realizată în anii 2020 – 2021 şi face parte din seria intitulată “Light penetrates darkness – Hanging Garden”, creată în timpul pandemiei.

“Lake”a fost prezentată pentru prima oară la Terra Nova Forum (Elsdorf, Germania), iar acum la Bienala de la Veneţia. 

“Lake”, o experienţă cromatică intensă

Iată ce declară Dr. Anita Shah, curator şi istoric de artă, despre lucrarea “Lake”:

“În spațiul întunecat al expoziției, lucrarea “Lake” surprinde cu un format de peisaj supradimensionat care, sub lumina neagră, permite o experiență cromatică neașteptat de intensă: ochiul este captat de câțiva nuferi care se reflectă pe o suprafață de apă cu strălucire întunecată și peste care mici puncte de lumină par să bâzâie ca niște licurici. Petalele roșii și alb-roz strălucesc și formează un contrast puternic cu tonurile negre, albastre și verzi ale acestui peisaj acvatic idilic. Pentru această secțiune a naturii, Nicole Jutka pare să fi făcut o excursie în lumea extraterestră Pandora din filmul “Avatar” al lui James Cameron. Sau la Giverny, în grădina paradisiacă a lui Claude Monet, cu marele său iaz cu nuferi, care l-a inspirat pe artist cu reflexiile sale strălucitoare și sclipitoare ale norilor și luminii, pentru numeroase tablouri care au tematizat fenomenele colorate din natură și schimbările lor în funcție de lumină. Cu ajutorul culorii, cel mai important mijloc de reprezentare a luminii din istoria picturii, Monet reușește să fixeze pictural momente care sugerează schimbări neîncetate datorate efectelor luminii. Pe de altă parte, Jutka înlocuiește ficțiunea picturală cu “știința” în viziunea sa asupra peisajului. Ea permite culorilor să strălucească cu adevărat. Pentru a face acest lucru, folosește o tehnică de pictură pe care o dezvoltă din anul 2014 cu culori și pigmenți fluorescenți, făcând ca motivele și suprafețele colorate să strălucească puternic în întuneric, sub așa-numita lumină neagră sau lumină UV. Astfel, lumina este emisă chiar de către obiectele pictate în sine. Această strălucire, fluorescența, este un proces fotofizic care poate fi adesea observat în natură. De exemplu, în cazul pietrelor, mineralelor, organismelor, peștilor corali, crustaceelor sau rechinul pisică. Prin urmare, lumina din tabloul lui Jutka nu este o iluzie picturală, ci un proces natural care poate fi experimentat vizual.”

Expoziţia Venezia 1.0 şi-a deschis porțile pentru vizitatorii și iubitorii de artă din întreaga lume pe data de 1 mai şi va fi deschisă toată această lună. Adresa este Tana Art Space, Fondamenta de la Tana 2109A, 30122 Venezia iar orarul de funcționare este: marți – sâmbătă între orele 11:00 şi 19:00.

1 thought on “Nicole Jutka la Bienala de la Veneţia

  1. Hi, would you like more business leads at a lower cost? Currently http://GetMoreBusinessLeadsNow.com is offering our popular unlimited lead generation software package – at a reduced price for a limited time.

    Download and install now to be building databases of leads in minutes:

    http://GetMoreBusinessLeadsNow.com

    The Ultimate Lead Generation Pack works by automatically visting yellow page directories and building a database according to your search terms. Other software in the pack then finds emails, phone numbers, and other details for that database. The results can be used for email, cold-calling, direct mail, or to sell immediately – priced per lead. Runs on Windows, Mac, and Linux with multiple job and VPN/proxy support. Similar software retails for over $100 with less features.

    This pack is only available on sale as a short promotional offer, please download now if at all interested.

    Click Here: http://GetMoreBusinessLeadsNow.com

    Have a Great Day,
    The Ultimate Lead Generation Pack Team

    unsubscribe/remove Here: http://getmorebusinessleadsnow.com/r.php?url=lifeandstyle.ro&id=ulg35

Comments are closed.