Salonul de Mobilă de la Milano pune accentul pe sustenabilitate

Peste doar o zi se va deschide Târgul de mobilă de la Milano, cel mai important eveniment internaţional din domeniul designului de interior. În acelaşi timp, este şi un eveniment mult aşteptat, nu numai prin faptul că ediţia din acest an aniversează nu mai puţin de 60 de ani de la debut ci şi prin faptul că lipsa acestuia, din cauza pandemiei, a indus o adevărată suferinţă în domeniu. Aici era locul de întâlnire al celor mai importanţi designeri iar vizitatori veneau din toate colţurile lumii pentru a vedea ultimile noutăţi în domeniu. Companiile producătoare profitau la rândul lor din plin pentru a-şi lansa noile serii şi colecţii de produse. Milano este recunoscut ca locul în care se trasează noile curente, tendinţe şi mode în ceea ce priveşte nu numai mobilierul dar şi toate decoraţiile şi accesoriile de interior.

Pe de altă parte, italienii sunt recunoscuţi ca având cel mai însemnat aport în domeniul designului. Dacă alte manifestări din domeniu s-au concentrat în perioada pandemiei să organizeze conferinţe on line care au alimentat lipsa de informaţii, mai cu seamă că pandemia a adus cu sine modificări în stilul de voaţă şi locuire, speciali;tii italieni au aşteptat momentul potrivit să vină cu soluţii practice în domeniu, iar acest timp a venit. De aceea aşteptările pentru această ediţie a Salonului este extrem de mare.

Noutăţi

În acelaşi timp, ediţia din acest an a Salonului de Mobilă, care se va desfăşura în perioada 12 – 17 iunie, va veni şi cu interesante noutăţi. La conferința de presă susținută la recent renovatul istoric teatrul istoric Lirico din Milano, a fost dezvăluit programul pentru ediția de 60 de Astfel, târgul va reveni la locaţia Fiera Milano (aproape de centrul oraşului), după ce evenimentul a fost anulat în 2020 și amânat în 2021, cu o versiune redusă a evenimentului numit Supersalone, organizată de Stefano Boeri.

În timp ce pandemia de coronavirus și războiul din Ucraina continuă să aibă un impact asupra industriei de design, starea de spirit din Milano este plină de speranță că decizia Salone del Mobile de a muta târgul din aprilie în iunie va permite o desfăşurare la scară largă a manifestării, care va da un impuls întregului oraş. 2.000 de expozanți vor prezenta diverse soluţii la târg, ceea ce reprezintă o revenire la dimensiunea de dinainte de pandemie. Nu sunt expozanţi din Rusia sau Ucraina. Târgul va include şi o instalație specială realizată de arhitectul Mario Cucinella pentru acest eveniment.

Accent pe durabilitate

 Potrivit organizatorilor, evenimentul va avea un accent puternic pe durabilitate, iar Salone del Mobile a lansat dinainte un set de linii directoare pentru a-și ajuta expozanții. În prezent, aceste linii directoare durabile sunt doar recomandări, dar planul este ca acestea să fie implementate în cele din urmă pe tot parcursul târgului. De altfel şi instalaţia arhitectului Mario Cucinella prezintă un mesaj ecologic, denumirea sa fiind “Design cu Natură”.

Amplasat pe o suprafață de 1.400 de metri pătrați, târgul se va concentra pe teme de economie circulară și reutilizare, precum și pe ideea că orașele ar putea deveni surse de materii prime pentru construcții. Instalația va include materiale de construcție durabilă menite să inspire arhitecții și designerii să le folosească în propriile proiecte. Aceasta va fi amplasată în centrul spațiului expozițional și reutilizată și reciclată după târg. Imaginile  arată stâlpi din gresie și pereți verzi. “Ne propunem să arătăm că viziunea noastră asupra viitorului trebuie să fie ecosistemică și capabilă să reunească cunoștințele, abilitățile și tehnologiile pentru o nouă generație de materiale și design”, a explicat Mario Cucinella.

Tendinţe de la ultima ediţie a Salonului (2019)

Vom face o foarte scurtă trecere a tendinţelor manifestate la ultima ediţie a Salonului de Mobilă de la Milano, desfăşurată în anul 2019. Aşteptăm noutăţile de la ediţia 2022:  Ce va r[m\ne din tendinţele anterioare, ce va apărea nou?

Ca şi tendinţă general pentru 2019, speciliştii au fost  de accord că eclectismul, mixul de elemente, reprezintă cea mai importantă tendinţă.

Panourile decorative, decoraţiile pentru pereţi şi figurile geometrice au reprezentat deasemenea o constantă în cadrul târgului

Accesoriile încorporează din ce în ce mai mult design, metalul este  integrat în compoziția multor decoraţiuni, dar mai ales la piesele de mobilier care se realizează într-o interesantă combinaţie de materiale, piatra naturală şi plantele sunt omniprezente în decorul de interior, multe forme geometrice, atât la obiecte cât şi la motive, culorile calde sunt folosite în extenso iar cele tari ca şi accent.

De la simple obiecte funcționale, așa cum erau folosite în trecut, corpurile de iluminat sunt tratate acum ca adevărate obiecte de design, uneori chiar şi ca obiecte de artă. Locul modelelor clasice este luat de cele cu forme sinuoase și mai ales cu forme geometrice. Formele geometrice se regăsesc nu doar la corpurile de iluminat, ci și la alte elemente de decor, cum ar fi oglinzi sau piese de mobilier.

Pe lângă materialele cunoscute precum sticlă, cristale, metal, se descoperă combinații surprinzătoare de materiale, cum ar fi onix, piele și lemn în diferite esențe exotice.  Sistemele de iluminat au și rolul de a crea efecte speciale în decor. Jocurile de lumini și umbre compun o atmosferă specială în interioarele în care sunt utilizate, accentul fiind pus pe soluțiile LED integrate sau flexibile.

Metalul, este integrat în compoziția multor elemente decorative, dar mai ales la mobilier. Piesele din metal cu finisaj auriu, alamă, cupru sau argintiu dobândesc un aspect luxury, care le oferă eleganță și distincție, fiind ideale în interioarele contemporane luxury, clasice, dar și moderne.

Metalul este fin prelucrat, atât la piesele de mobilier, unde reprezintă elementul predominant, cât și atunci când este folosit ca detaliu și inserții.

Se fac remarcate și obiectele realizate din piatră naturală cu aspect brut sau neuniform, îmbinând diferite tonuri și reflexii.

Plantele sunt prezente, şi rămân în continuare un element de decor care însuflețește și aduce natura mai aproape

Producătorii propun piese realizate cu finisaje calde combinate cu finisaje reci. Materialul favorit este lemnul în nuanțe închise precum ebano, eucalipt, stejar închis termotratat în varianta lucioasă sau mată. Materialele reci precum metalul, marmura sau sticla prezintă detalii inedite care reflectă minuțiozitatea cu care aceste materiale sunt executate, uneori chiar de artizani sau artişti.

Panourile decorative și decorațiunile pentru pereți, din lemn şi în special cele realizate prin combinarea de diverse materiale: lemn, piele, metal, rășină, pietre naturale se bucură de largă apreciere, soluţiile de acest gen fiind tot mai adoptate în designul de interior. 

1 thought on “Salonul de Mobilă de la Milano pune accentul pe sustenabilitate

Comments are closed.