Idei pentru economisirea apei în grădină

Suntem în plină vară, este caniculă şi se anunţă călduri şi mai mari. Cei care au grădină, fie şi una mică pot profita din plin. Odată cu pandemia şi izolarea ne-am convins o dată în plus de importanţa unui loc de retragere cum este grădina, terasa sau chiar balconul. Pe de altă parte ne confruntăm şi cu creşterea facturilor. Apa este mai scumpă ca, de altfel, şi energia.

Fiind o resursă preţioasă, apa trebuie economisită cât se poate de mult şi folosită inteligent. Mai ales că acum încarcă destul de mult facturile pentru cei care au grădină, în special pe timpul verii. Folosiţi deci cât mai judicios resursele naturale, în primul rând apa, atât pentru protejarea mediului cât şi a veniturilor dumnevoastră.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Totodată ne bucurăm şi de prezenţa florilor şi plantelor iar acum, în plină vară, ne bucurăm şi de parfumul florilor. Unii dintre noi se bucură şi de legume şi zarzavaturi proaspete din propria grădină, fie ea chiar şi pe balcon. Dar este şi foarte cald, caniculă, deci trebuie să avem grijă de ele, în primul rând să le udăm. În grădină, un sistem de irigare automat poate fi soluţia ideală. Există idei şi soluţii de economisire a apei în grădină şi, în general pentru udatul plantelor. Iată câteva dintre ele.

Udarea corectă

Luaţi în considerare o udarea corectă a grădinii. Specialiştii recomndă ca plantele, legumele şi florile să fie udate atât cât trebuie, nici prea mult, nici prea puţin, oricum ţinând seama de necesităţile lor. Acestea sunt în funcţie de poziţionarea faţă de soare, cantitatea de precipitaţii şi, în special, de speciile de flori, plante, arbuşti sau copaci plantaţi în zonă.

Pentru a ajunge la plante înainte de a se evapora, evitaţi udarea grădinii în timpul prânzului, în zilele caniculare. Ideal este să udaţi plantele, florile, legumele şi arbuştii dis de dimineaţă. Pentru a nu vă trezi cu noaptea-n cap, este recomandat să instalaţi în grădină un sistem automat.

Cel mai indicat este să udaţi florile de la o distanţă mică de pământ, direct la rădăcină, prin picurare, sau cu un furtun cu debit redus. Astfel, când este foarte cald, apa nu se va evapora înainte de a ajunge la rădăcini iar, pe de altă parte, specialiştii nu recomandă să se stropească frunzele deoarece ciupercile dăunătoare se dezvoltă foarte rapid pe frunzele umede iar soarele puternic afectează frunzele cu apă. Utilizarea de pietre în grădină ajută ca apa din pământ să nu se evaporeze uşor.

Stârpiţi buruienile, pentru că ele sunt precum o sugativă, consumând rezerva de apă din sol în detrimentul plantelor bune din grădină.

Tundeţi cu regularitate arbuştii, pomii şi gazonul, pentru a vă asigura că apa nu este consumată de surplusul de vegetaţie.

Instalaţi un sistem de irigare inteligent sau folosiţi echipamente care permit reglarea debitului de apă, evitând irosirea necontrolată a acestei resurse valoroase pentru grădină, evitând supraîncărcarea facturilor la utilităţi.

Refolosiţi apa menajeră sau colectaţi apă de ploaie

Străbunicii noştri colectau apa de ploaie în butoaie pentru a o folosi. Rufele se spală cel mai bine cu această apă (arată excelent după spălare), deasemenea este recomandată la spălatul părului şi se poate utiliza la gătit. Cel mai simplu mod de a colecta apa de ploaie este prin aşezarea unor butoaie la gurile de scurgere ale streşinilor. Totodată, apa poate fi colectată în butoaie cu capacităţi mari, din plastic, care pot fi îngropate în curte. La instalare, pe fundul gropii în care vor fi plasate aceste rezervoare, se pune un strat suficient de gros de nisip, iar în jur se prevede un strat de drenaj.