Lumina şi culorile fosforescente în arta contemporană – interviu cu Nicole Jutka

Continuăm discuţia cu artistul vizual internaţional consacrat Nicole Jutka în cadrul Convorbirilor lifeandstyle.

Prezentându-şi crezul său artistic şi spiritual, Nicole mărturiseşte că înțelege lumina ca dragoste, bucurie, pace, atributele esențiale necesare existenţei umane, apartenența ei. De unde vine, cum o găsim, avem nevoie? Este baza tuturor lucrurilor?

“Pot vorbi aici despre Dragoste … e ca o luminare în întuneric, luminează calea spre fericire, descoperă căldura sufletului, îi stai în apropiere altfel te pierzi in întuneric. Mă preocupă relația simplă dintre lumină și întuneric și totodata cel mai complex concept care poartă întrebări filozofice, spirituale despre existența noastră, umană. Studiez ideea, aventura care nu știu unde duce.”

“Mă interesează formele ce au viața, ce nu sânt statice. Pentru a crea culorile fluorescente folosesc pigmenţii fluorescenţi iar pentru a instala o altă dimensiune, 3D, pătrund spațiul intunericului. Picturile se transformă sub lumina neagră, devin o nouă creație, ca o sculptură picturală în mişcare, interiorul sau așa-spus sufletul tabloului. Două perspective total diferite, ca două existenţe paralele. Culorile, compozițiile, adună contemplarea, căutarea, experiența, aminteste definiția luminii, surprind momente și revocă întrebări existențiale. Flowul inspirației vine din experiența călătoriei vieții care începe și nu se știe unde se duce…”

Astfel descrie Nicole Jutka creaţia lucrărilor care a stat la baza expoziţiei “Lumina pătrunde întunericul” – “Light Penetrates Darkness”, prezentată în cadrul a numeroase galerii de artă. Este de remarcat şi faptul că artistul sugerează integrarea acestor opere în diferite decoruri de interior contemporane.

Operare şi editare video – Eugen Simion