Noi tertipuri ale dezvoltatorilor imobiliari folosite pentru demolarea caselor vechi

Am mai prezentat în revista noastră cazuri prin care case vechi, unele cu reale calităţi de arhitectură şi chiar situate în zone protejate sunt demolate sub pretextul consolidării lor. Imobilele fiind vechi şi cu risc seismic deseori sunt cumpărate de dezvoltatori imobiliari cu sume mici. Dar nicidecum cu scopul de a le renova. De obicei, clădirile fiind bine plasate, în centrul oraşului în zone istorice, sunt protejate iar autorizaţie de demolare nu se poate obţine.

Terenul pe care sunt construite este însă foarte scump şi, de aceea, dezvoltatorul imobiliar ar dori demolarea şi construirea unui alt imobil cu mai multe etaje, cât se poate permite şi obţinerea în acest fel de profituri exorbitante.

Noi am dat doar câteva exemple, aşa au dispărut clădirea fostului cinematograf Volga sau frumoase case boiereşti pe străzile Visarion, Povernei sau Vasile Lascăr (foto). Desigur că astfel de exemple sunt nenumărate iar ele se petrec chiar sub neputincioşii ochi ai noştri. Metoda prin care se realizează astfel de lucruri este obţinerea autorizaţiei de consolidare şi reabilitare a unei case vechi care este folosită ca mască pentru demolare.

Cum se face consolidarea clădirilor vechi

Trebuie să facem şi o remarcăm cu privire la consolidarea clădirilor. După cum se ştie, după cutremurul din 1977 standardele privind siguranţa construcţiilor au fost schimbate. În consecinţă, practic toate construcţiile realizate înainte de acest moment nu mai respectă standardul şi deci ar trebui consolidate. În conjunctura actuală, pentru clădirile vechi interbelice sau chiar mai vechi acest lucru este o adevărată calamitate.

Sunt extrem de puţine clădiri care după consolidare şi-au păstrat aspectul şi decoraţiile, deşi aceasta este obligatoriu prin lege. Deşi au apărut multe tehnologii şi tehnici noi de consolidare, prin actualele consolidări de la noi, constructorii nu fac altceva decât să toarne tone de beton pe vechile structuri, adică să construiască o nouă casă având forma celei vechi. Este foarte costisitor şi adio decoraţiile sau finisajele de interior, de exemplu parchetul. În plus, locatarii trebuie să părăsească proprietatea pe parcursul şantierului care poate dura ani de zile. Desigur că refacerea interiorului va cădea tot în seama proprietarului.

Strada Roma nr. 12

Mai toate clădirile de pe această stradă din cartierul Capitale sunt interbelice, cu o frumoasă arhitectură.

Pe strada Roma, la numărul 12, observăm că a rămas o faţadă (la o privire atentă se vede că era o casă solidă boierească) precum şi un perete lateral. Pe panoul şantierului se poate citi: consolidare, extindere, modificare compartimentări interne…. Ne uităm şi pe schiţa de proiect.

O clădire absolut nouă, cu 3 etaje, nici o legătură cu vechea casă. Iată deci din nou un exemplu elocvent a ceea ce înseamnă consolidare, extindere şi sau reabilitare casă veche!

Foto: Ion Diamandi