Renovarea casei Nanu Muscel, aproape de finalizare

Casa Nanu Muscel din Piaţa Romană, cunoscută şi sub numele de vila de la ASE, a intrat în faza finală a renovării. Exteriorul şi faţada sunt acum la vedere dar probabil că la interior şantierul este încă activ, mai ales că aici sunt decoraţii speciale, inclusiv plafonul pictat.

Ca impresie generală, renovarea exteriorului pare corect realizată, decoraţiunile au fost recuperate şi sunt bine puse în evidenţă. Totuşi, ca părere subiectivă, vila pare că şi-a pierdut din aerul nobiliar, obţinut cu trecerea timpului, chiar în condiţiile în care era grav degradată. Repetăm, este o părere subiectivă.

Tabla acoperişului are un aspect cam industrial, suprafaţa simplă şi mare a acestuia intră în contradicţie cu cea a faţadei care este din plin acoperită cu decoraţiuni. Întregul acoperiş nu are aerul autentic al elegantelor acoperişurilor franţuzeşti din tablă fălţuită bătută manual. Este de sperat că în locul petei negre de pe acoperis va apărea o fereastră, deşi nu îmi amintesc ca în construcţia iniţială să fi fost o astfel de fereastră tip Velux.

Vila este acum înghesuită între construcţii. O astfel de clădire ar fi avut nevoie de un spaţiu exterior amplu, în care să respire iar deja acest lucru fusese viciat odată cu construirea clădirii ASE. Acum, având în spate, în imediata sa apropiere blocul modern de birouri, mare parte din valenţele arhitecturale ale casei sunt pierdute.

Casă cu istorie zbuciumată, proiect controversat

Povestea vilei de la ASE (Casa Nanu-Muscel) începe în 1903, când clădirea Academiei de Studii Economice nici nu exista.

Casa Nanu Muscel înainte de renovare. Foto: Cultura la dubă
Interior înainte de renovare, Foto: Bucureşti, frumos mai eşti

Casa i-a aparţinut unui profesor, fost director al Spitalului Colțea. Casa este realizată după planurile arhitectului Ion Mincu iar în interior salonul are plafonul decorat cu o pictură a lui Dimitrie Mihăilescu, reprezentând o copie a tabloului “Varful cu dor”.

Machetă proiect. Foto: ASE

După o perioadă lungă de litigii și degradare vizibilă a casei, ASE a cumparat imobilul în 2012, cu 3,5 milioane de euro (din fonduri europene) iar un proiect de consolidare şi renovare precum şi a unei cladiri noi pe parcela de teren a casei a fost aprobat de Primăria Sectorului 1. Șantierul a fost deschis în vara lui 2015, cu fonduri pe care ASE le-a primit de la guvernul României.

Deoarece vila se află în zonă istorică protejată, se pare că această autorizație ar fi trebuit eliberată de Primăria Capitalei, nu de primăria de sector. De aceea, şantierul a fost închis în martie 2016. Oricum, autorizaţia proiectului precum şi a proiectului însuşi au fost contestate intens de mulţi arhitecţi, existând şi o suspiciune de corupţie. Şantierul a fost redeschis în anul 2020. Conform proiectului, aici vor fi organizate expoziții de artă contemporană și va fi deschisă o cafenea.

Foto: Ion Diamandi

1 thought on “Renovarea casei Nanu Muscel, aproape de finalizare

Comments are closed.