HyperFocal: 0

Inspiraţie internaţională: o casă în Australia cu vederea pe margini opuse

La noi iarna s-a instaurat cu temperature scăzute iar în unele locuri a nins.. Un vechi proverb spune însă “Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car!”. Nu e cazul să ne facem iarna casă, în schimb, ar fi foarte bine să ne gândim cum va fi, cu alte cuvinte să facem un plan. Dacă avem terenul deja şi este lângă o apă, materialul de faţă ne oferă câteva idei excelente de cum ar arăta o casă modernă la vară.  Iar inspiraţia vine dintr-un loc unde acum este vară, adică din emisfera sudică, mai precis din îndepărtata Australie.

O casă de vacanţă

Familia numeroasă deţinea un teren de 700 metri pătraţi în apropierea mării. Au apelat la biroul de arhitectură Shaun Lockyer Architects pentru a le realiza o casă modernă, confortabilă, cu încăperi mari pentru toţi membrii familiei precum şi pentru eventuali prieteni în vizită, cu deschideri largi spre exterior precum şi locuri de relaxare şi agrement. O casă de familie folosită pentru vacanţe şi eventual retragere.

Peisajul, elemant esenţial al proiectului de arhitectură

Arhitecţii au considerat încă de la început peisajul ca parte a casei, deci fundamental pentru design.. Luminatoarele care definesc spațiile cheie oferă implicare, sunt toate personalizate și concepute pentru a se potrivi condițiilor specifice unei zone subtropicale.

Casa cu curte prezinta avantajul unor vederi frumoase pe ambele margini opuse iar practic este o alternativă captivantă la o construcţie denumită  popular “conac. În consecinţă, aspectul imobilului conceput este spectaculos privit din ambele perspective.

n partea de sud, un pavilion plin de lumină, imprimă un aspect transparent și conectat la malul apei. Deasemenea, casa se dorește a fi un cadru pentru peisajul care definește casa și arhitectura ei, în special de-a lungul malului râului, unde angajamentul public este mai degrabă cu o grădină suspendată decât cu o “casă”.

Structura din  beton oferă o bază robustă tavanului din lemn ars care se exprimă ca un ecran “shoji” la nord, în timp ce marginea din sud care împodobește casa are un aspect de  “franjuri”. Astfel, casa apare cu două personalități, cu o fațadă spre stradă introvertită și, pe de altă parte, o relație extrovertită cu râul Noosa.

Design

Materialele, volumetriile, luminatoarele și organizarea, toate aceste aspecte par că celebrează sentimentul de durabilitate şi de a te relaxa în mod obişnuit pe malul unui râu. Decorată cu detalii minime și o paletă de materiale restrânsă, naturală, casa îşi impune să îmbătrânească în împrejurimile sale, nu să le domine. Predominanța elementelor amenajate este prioritară asupra formei construite într-un mod care diminuează sentimentul de “casă” în favoarea “naturalului”, reprezentat de frumoasele împrejurimi.

Casa este împărțită în zone de locuit la parter, conectându-se în mod invizibil la râu și deschizându-se spre nord prin curtea interioară care găzduiește și piscina.

O soluţie arhiecturală interesantă constă în faptul că piscina este sursa de lumină pentru subsol, care se bucură astfel de un divertisment special.  La primul etaj se găseşte domeniul privat al dormitoarelor pentru copii la nord (în spatele paravanului de lemn) și părinți.

Toate spațiile sunt planificate în jurul unui gol interior care inundă casa cu lumină naturală, oferind o implicare deliberată cu elementele din exterior. Dulapurile (și toate elementele din lemn) au necesitat alinierea și coordonarea între constructor, furnizori și producătorii de ferestre.

În amenajare, au fost folosite cu preponderenţă materiale naturale, lemn şi piatră, iluminatul cu LED, panouri fotovoltaice iar toate ferestrele şi ușile sunt termopan.

Casa oferă o perspectivă romantică asupra vieții subtropicale, iar clienții sunt încântați de rezultat.

Material realizat cu sprijinul V2COM

Foto: Christopher Frederick Jones