Ce târguri de artă vizităm anul acesta?

Primavara aceasta, în București, au loc două evenimente de artă de amploare: Art Safari și MOBU

In lumea internațională a artei există evenimente unde publicul se întâlnește cu artiștii independenți si cu arta celor reprezentați de galerii. Este locul unde se lansează noi artiști, se vinde artă, se confruntă artiștii tineri și cei consacrați dar și galeriile care se află într-o permanentă competiție. După acest model, a apărut și în România în 2014, Art Safari. Cu toate că nu mulți artiști contemporarni au avut ocazia să fie prezenți, și nici Uniunea Artiștilor Plastici din România nu a fost prezentă, spațiile fiind închiriate de galeriile care ți-au permis acest lucru, Art Safari a fost prima formă organizată de prezentare și vânzare a artei – pictură, sculptură, grafică, în cadrul unui târg. A reprezentat un impuls pentru comerțul cu artă, publicul a aflat de existența unor noi artiști, artiști români din străinate sau artiști din România cunoscuți înainte doar de publicul specializat. În general a fost un eveniment benefic care a adus în atenție arta contemporană și ultra-contemporană. Art Safari a avut de la început și câte o expoziție de artă de sec al XIX-lea, de patrimoniu, în care era prezentat câte un autor într-o retrospectivă, prin lucrări împrumutate de la muzee și colecționari.

De câțiva ani însă, Art Safari s-a transformat complet dintr-un târg de artă, într-o expoziție cu pavilioane muzeale, artă veche, modernă și contemporană, dar fără vânzare. Art Safari va avea anul acesta trei ediții – prima ediție din 2023, s-a deshis deja pe 10 februarie. Expoziția este găzduită de clădirea de pe Lipscani, Palatul Dacia, construit în 1882 ca sediu de bancă, având monumentalitatea specifică sec al XIX-lea. Aici va fi viitoarea Pinacotecă a orașului București, muzeu de artă administrat și organizat de Muzeul Bucureștiului cu exponate din depozitele acestuia care cuprind nenumărate lucrări neaccesibile publicului în prezent. Până atunci, aici vor avea loc aceste expoziții temporare, de câte trei luni fiecare, Art Safari. Clădirea impunătoare, este una din marile atracții ale acestei expoziții, cu holul central imens, din care se deschid în stânga și dreapta 2 scări către etajele cu săli de expoziții.

Palatul Dacia Romania, fosta banca, cladire in care are loc Art Safari

În acest spațiu impresionant de sec al XIX-lea, putem vedea artă contempotană, într-un contrast interesant. Art Safari prezintă publicului pentru prima dată în România lucrăriile care au primit premiul Marcel Duchamp în diverși ani: „Focus on the French Art scene with the Marcel Duchamp Prize”- unul dintre pavilioanele acestei ediții. Expoziția se numește „Palatele memoriei” și prezintă artiști contemporani care se folosesc de trecut pentru a-l interpreta și a crea „un viitor plin de speranță”. Printre aceștia se află și un român, câștigător în Franța al premiului, și anume Mircea Cantor. Arta contemporană este prezentă și prin expoziția „Young Blood 2. Ce este nou in artă?” Celelalte două pavilioane din aceasta ediție sunt dedicate artistului român Theodorescu Sion și artiștilor spanioli de sfârșit de secol XIX, impresioniști și romantici.

Expoziția Ion Theodorescu Sion, realizată la 140 de ani de la nașterea artistului (1982-1939), reprezintă alt segment al acestui Art Safari. Impresionantă prin faptul că organizatorii, muzeografi ai Muzeului orașului București, au reusit să adune în expoziție atât de multe lucrări ale pictorului, din colecții private și muzee din diferite orașe. Lucrările dovedesc că Ion Theodorescu Sion, a abordat de-a lungul vieții stiluri diferite: impresionsim, simbolism, realism, pictură cu motive românești. Pentru ca aceste lucrări nu se întâlnesc de mai multe ori sub acelasi acoperiș și în aceeași expoziție, ar fi interesant și util să se editeze și un album care să le cuprindă pe toate.

Prima ediție Art Safari de anul acesta se va încheia pe 14 mai. Nu după mult timp, pe 19 mai, se va deschide în București un mare târg de artă, cu vânzare de data asta, la care vor participa galerii și artiști independenți din București, din țară și din străinătate: MOBU. De pe 19 pe 28 mai, la Romaero Baneasa, va avea loc deci, acest târg de artă ultra-contemporană, 22.000 de metri pătrați, în interior și exterior, un eveniment care dorește să prezinte noua generație de talente în arta contemporană din Centrul și Estul Europei. MOBU este la prima ediție, dar are planuri ambițioase pentru viitor.

În alte țări există numeroase târguri de artă, care an de an atrag mii de vizitatori și cumpărători. La finalul acestor evenimente, galeriile comunică ce lucrări au vândut pe parcursul târgului și cifra de vânzare, astfel încât se fac adevărate topuri și există o competiție între târguri sau între diferite ediții de la an la an.

Cel mai cunoscut tărg de artă internațional este Art Basel, care organizează în fiecare an mai multe evenimente: în Basel, Elvetia, unde se întâlnesc 250 de galerii din întreaga lume, in luna iunie. Petru piața de artă din America, Art Basel organizează o ediție specială în Miami, Florida, la începutul lui decembrie în fiecare an. În Asia, Art Basel organizează un alt târg în Hong Kong, și un alt eveniment în Europa, la Paris, de artă contemporană, modă, design, film, muzică . Astfel, Art Basel a devenit cel mai cunoscut și extins târg de artă, pe mai multe continente.

Scena de artă americană beneficiază de și mai multe evenimente. În afara celui din Miami, organizat de Art Basel, există târguri în diverse perioade ale anului, organizate astfel încât să poată fi vizitate succesiv. În februarie anul acesta, a avut loc un târg internațional în Los Angeles, The LA Art Show Modern & Contemporary, unde am participat personal cu 2 lucrari de pictură, în calitate de artist de data asta, reprezentată fiind de o galerie din Santa Monica.  Acest târg anual a ajuns la cea de-a 28a ediție și a adunat 120 de galerii, comparativ cu 70 de galerii în 2022, an de pandemie. În paralel are loc un alt  târg faimos – Frieze Los Angeles. Astfel, cei interesați puteau vizita în aceeași săptămână ambele târguri. Apoi în perioada 17-21 mai vor avea loc la New York mai multe târguri în paralel, cele mai cunoscute sunt VOLTA New York, Frieze Art Fair, Independent Art Fair, The Photography Show, ca în septembrie să aibă loc tot la New York, The Armory Show. Sunt astfel nenumărate ocazii de expunere. Din păcate pentru artiștii români însă, galeriile americane nu se grăbesc să îi contacteze și să prezinte artiști români din două motive, care nu au legatură cu valoarea și calitatea artiștilor: au deja în portofoliu mulți artiști locali, un continent întreg furnizează mereu noi talente  și în al doilea rând, din considerente practice, galeriștii spun că nu vor să mai investească în transportul lucrărilor din alte țări și apoi în asigurarea lor. Doar galeriile europene care se încumetă să participe la târgurile de artă din America de nord și America de Sud, sunt cele care aduc artiști europeni pe piața americană. În toate aceste târguri există destule galerii europene venite să reprezinte artiștii proprii din Franța, Spania, Italia. Rămân însă târgurile de artă europene, dar și aici, deși aparent ar fi mai simplu, costurile de participare sunt imense. Din acest motive, este bine că se organizează un nou târg de artă contemporană pe plan local, care poate să reprezinte un prim pas pentru artiști spre recunoaștere și consacrare.

Piața romanească de artă are un ritm mult mai lent. Târgurile sunt cele două: Art Safari care a renunțat la latura comercială, de aceasta ocupându-se casa de licitații Artmark, si viitorul MOBU. Aceste două evenimente trebuie să satisfacă nevoia de artă a privitorului, și dorința artiștilor de a-și prezenta lucrările. În final, arta, expresia creativității umane, este un lux iar artistul are nevoie de recunoaștere și recompensare. Târgurile de artă reprezintă unul din locurile de întâlnire între oferta artistică și public.

Los Angeles Modern and Contemporary, februarie 2023


Paula Craioveanu este artist vizual și arhitect, autor pentru www.lifeandstyle.ro