Influențată de practicile etnice și obiceiurile culinare, designul bucătăriei variază foarte mult. În acest context, bucătăriile transcend rolul lor domestic și devin manifestări ale factorilor culturali, societali și regionali. Ele nu servesc doar ca spații funcționale pentru gătit și pregătirea mesei, ci sunt și reflectări ale culturii și stilurilor de viață ale indiviziilor care le locuiesc.
Adesea privite ca „inima” metaforică a unei case, bucătăriile deblochează o înțelegere mai profundă a oamenilor și a culturilor lor, deschizând uși către diverse narațiuni spațiale. Diversitatea designului bucătării poate fi atribuită unor influențe, inclusiv nuanțe culturale, contexte geografice și moșteniri istorice. De la căldura bucătăriilor mediteraneene și concentrarea pe legăturile familiale până la spațiile bine ventilate caracteristice bucătăriilor thailandeze, designul bucătăriei din fiecare țară este guvernat de funcționalitatea influențată cultural
.
Deși pot exista idei împărtășite cu privire la amenajările spațiale, apar diferențe izbitoare între designul bucătăriilor de tip occidental în comparaţie cu cele asiatice. Diferențele sunt în mare parte rezultatul contrastelor în bucătăria și practicile de gătit. Ca urmare, suprafețele și aparatele specifice de gătit trebuie să fie integrate în amenajări de bucătărie altfel similare. Dimensiunea, aspectul, tehnicile de depozitare și organizare sunt, de asemenea, dictate de nevoile fiecărei bucătării. Normele culturale în jurul spațiului de gen, socializarea și igiena se manifestă în forma spațială a bucătăriilor la nivel internațional.
Bucătăria asiatică se menţine mai tradiţională şi orientată spre funcţionalitate în timp ce cea occidentală a evoluat mult având funcţionalităţi sporite, de relaxare şi socializare. Şi din punct de vedere funcţional sunt mutaţii importante la bucătăria occidentală, dotată cu aparate tehnice din ce în ce mai eficiente şi mai moderne. O modernizare se constată şi în cazul materialelor şi mobilierului folosit, în timp ce în acest spaţiu se serveşte micul dejun şi nu rar chiar cina cu toată familia.
Un caz interesant este bucătăria unei case ideale, proiectată de Hu şi Neri (echipă de designeri chinezi dar stabiliţi în Statele Unite) şi expusă la târgul imm dela Koln în urmă cu câţiva ani. Designerii au împletit culturile dintre cele două zone, adoptând elemente din ambele. Designul interior şi obiectele din interiorul casei – în cea mai mare parte mobilier şi acesorii – reprezintă un rezultat al principiului occidental al reducerii, fiind aplicat la imensa diversitate a formelor chinezeşti. Fiecare încăpere, inclusiv bucătăria, reprezintă atât istoria culturală a funcţiunii respective cât şi sugestii privind potenţialele sale utilizări.
Masa prezintă în centru o tavă rotativă pentru serviciu (comun în China) dar şi sfeşnice decorative de dimensiuni mari cum apar în tradiţiile nobiliare occidentale.
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial
-
Amenajările în stil bohemians şi cele maximaliste, cele mai frecvente abordări în designul de interior