Incendiile, din nou în centrul atenţiei 

Pentru evitarea şi prevenires incendiilor se recomandă o informare serioasă, apelul la specialişti, în special la arhitecţi, folosirea de materiale adecvate.

PRIAevents organizează în fiecare an conferința PRIA Fire Safety of Buildings, având drept scop informarea şi dezbaterea privind noutățile legislative (ce s-a modificat în 2019?), trend-urile, cum pot fi  aplicate şi implementate toate aceste schimbări.

PRIA Fire Safety of Buildings 2023

Evenimentul reprezintă reuniunea anuală a reprezentanților din partea autorităților  alături de experți în domeniul incendiilor, pompieri, asociații și producători materiale construcții, sisteme, companii  din diferite  sectoare. Conferinţa a fost organizată şi în acest an iar concluziile sunt şi bune dar şi rele. Premizele au rămas aceleaşi: în continuare, în România, majoritatea clădirilor nu au certificat de siguranță la incendiu! Alt fapt negativ este că celebrul normativ de siguranţă la foc P18, vechi de peste 24 de ani, nu a fost înlocuit nici acum cu unul nou.Au fost realizate doar câteva actualizări. Este  incredibil că specialiştii din ministerul de resort nu se pot mobiliza să rezolve acest aspect. Pare că an de an se discută, fiecare îşi expune punctul de vedere dar rezultatele întârzie să apară, deşi s-au întâmplat evenimente extrem de tragice cum a fost cazul Colectiv.

Nu folosiţi materiale de izolaţie termică netratate contra focului şi controlaţi instalaţiile electrice

Totuşi la ediţia din acest an a conferinţei s-au putut observa şi câteva aspecte pozitive. În primul rând o prezenţă mult mai numeroasă a arhitecţilor. Iar dintre aceştia mulţi s-au dovedit a fi adevăraţi experţi în incendii, de unde şi discuţiile pline de conţinut, ceea ce ne dă o speranţă.

Casele din lemn sunt foarte expuse la incendii dacă lemnul nu a fost tratat contra focului

Din aceste discuţii am aflat că, în afară de proiectanţi, şi alte instituţii, cum sunt Pompierii şi Asiguratorii, sunt mult mai implicate în această problemă, iar ca şi concluzie pericolul de incendii este în scădere. Mulţi vorbitori au insistat asupra informării publice şi creşterii gradului de conştientizare inclusiv la muncitorii de pe şantier şi la proprietarii de locuinţe.

Prevenirea  incendiilor. La ce să fim atenţi în casă

De foarte multe ori cauzele incendiilor au fost instalaţiile electrice neizolate corespunzător, defectuoas, expuse la suprasarcini precum şi folosirea lemnului netratat contra focului. Maşinile de spălat electrice care, în timpul folosirii supraîncălzesc conductorii electrici (şi pot conduce la scurtcircuite) precum şi afumătoarele de la ţară, plasate în apropierea caselor, se dovedesc a fi cele mai frecvente cauze ale incendiilor din ţara noastră.

 Cele mai comune cauze care duc la incendii în case

În ultima perioadă de timp s-au construit multe case din lemn, mai ales că acestea sunt sănătoase şi frumoase. Nu puţine au fost însă şi incendiile apărute cu mari pagube. De foarte multe ori cauzele au fost instalaţiile electrice neizolate corespunzător, defectuoase, expuse la suprasarcini precum şi folosirea lemnului sau materialelor izolante termic netratate contra focului. Maşinile de spălat electrice care, în timpul folosirii supraîncălzesc conductorii electrici (şi pot conduce la scurtcircuite) precum şi afumătoarele de la ţară, plasate în apropierea caselor, se dovedesc a fi cele mai frecvente cauze ale incendiilor din ţara noastră.

Focul este imprevizibil, se răspândeşte în câteva secunde și poate decima o casă în câteva minute. Incendiile din locuinţe pun în pericol pe toată lumea din casă și chiar și focurile mici duc adesea la daune importante.

Să ai casa asigurată este un pas care te ajută să acoperi daunele produse de un incediu. Dar, cel mai bine este să prevenim împrejurările care duc în mod frecvent la un incendiu. Pentru evitarea şi prevenires incendiilor se recomandă o informare serioasă. Deasemenea, apelul la specialişti, în special la arhitecţi, folosirea de materiale adecvate.

Oamenii se pot expune la mari riscuri dacă folosesc materiale neconforme pentru construcţii şi renovări. Este vorba în special la cele de reabilitare termică la care se face deseori apel în ultimul timp. Aceste lucrări conduc la creşterea eficienţei energetice a clădirilor şi deci la facturi mai mici de întreţinere. Dar, în nici un caz, aceste avantaje nu trebuie să aibă ca revers expunerea la accidente şi incendii.

Incendiile pot fi electrice sau chimice, cu mai multe clase de incendiu existente în funcție de modul în care a început focul. Obiectele de zi cu zi devin ușor combustibile atunci când le sunt create condiții. Identificarea acestor riscuri te ajută să reduci șansele de incendiu. Îţi vei menţine în siguranţă nu doar proprietatea, ci şi familia.

Incendii care pornesc de la gătit şi coşurile de fum

Incendiile care pornesc de la gătit sunt printre cele mai frecvente tipuri de incendii ale locuințelor. Statistic vorbind, 31% din incendii pornesc din bucătărie. Grăsimea este extrem de inflamabilă, iar flăcările sunt destul de dificil de stins odată ce incendiul s-a produs. Nu pleca niciodată din bucătărie atunci când găteşti cu grăsimi!

Multe incendii pornesc de la gătit, de la grăsimile şi tigaia nesupravegheată

Cele mai multe incendii pornesc tocmai pentru că proprietarul a lăsat tigaia nesupravegheată. Până când focul este descoperit, de obicei este prea târziu. De asemenea, nu lăsa aragazul nesupravegheat. Curăţă tigăile bine de grăsime, pentru a evita depunerea acesteia.

Legat de gătit dar şi de încălzitul caselor, în special cu lemne şi cărbuni, o problemă este cea a coşurilor de fum. Depunerile se pot inflama cu uşurinţă la orice scânteie evacuată. Coşurile de fum trebuie curăţate anual, căci multe incendii au chiar această sursă. Problema este deosebit de actuală în cazul restaurantelor, unde se găteşte mult iar pe coşurile de evacuare se regăsesc inclusiv resturi de grăsimi nearse.

Incendii de la surse de căldură sau aparatele electrocasnice cu putere electrică mare

Încălzitoarele provoacă incendii atunci când țesăturile și alţi combustibili sunt lăsaţi prea aproape de ele. Unele încălzitoare necesită combustibil, care se aprinde sau sare în aer atunci când nu este supravegheat corespunzător. Respectă întotdeauna instrucțiunile de pe orice dispozitiv de încălzire pe care îl utilizezi. Inspectează-l înainte de utilizare pentru a te asigura că este în stare bună. Încălzitoarele electrice produc și ele incendii, mai ales dacă cablajul electric funcționează defectuos. Nu părăsiţi niciodată casa cu un încălzitor care funcționează.

Aparatele electrocasnice cu putere electrică mare, cum sunt de exemplu, maşinile de spălat, au putere electrică mare iar la a funcţionare, firele electrice se incing. Dacă instalaţia electrică este veche, focul produce scurtcircuite care pot declanşa incendii 

 Instalaţiile electrice vechi sau necorespunzătoare

.

Multe din cauzele incendiilor din ultimul timp se datorează instalaţiilor electrice necorespunzătoare sau a celor vechi. Au fost construite multe case din lemn iar acestea sunt foarte expuse la incendii datorită cauzelor menţionate.

Multe din cauzele incendiilor din ultimul timp se datorează instalaţiilor electrice necorespunzătoare sau a celor vechi.

În cazul renovărilor şi al construcţiilor noi specialiştii recomandă să se folosească cele mai calitative soluţii şi produse. Chiar dacă acestea conduc la cheltuieli mai mari. În această privinţă sunt date şi exemple. Între acestea, tehnologiile pentru sistemele de izolare termică imune la incendii precum şi noile cabluri halogen free. Acestea nu emit fum toxic la incendiu, folosite în proiectarea instalaţiilor electrice. Se ştie că un pericol extrem în cazul incendiilor sunt gazele toxice şi fumul care se degajă. Acestea pot provoca moartea înainte de focul propriu-zis. Mantaua din PVC a cablurilor electrice conţine halogenuri care emit fum deosebit de toxic în cazul incendiilor. Deasemenea, specialiştii recomandă verificarea anuală, eliminarea deficienţelor şi eventual înlocuirea instalaţiei electrice vechi dacă este cazul.

Fumatul

Fumatul este periculos pentru sănătatea ta  în multe feluri, dar poate provoca un incendiu în casă. Fumatul în pat este deosebit de periculos și trebuie evitat întotdeauna. Tot ce este nevoie este ca o singură cenușă rătăcită care să aprindă o saltea, o pătură, un covor sau o bucată de îmbrăcăminte. Fumează afară ori de câte ori este posibil sau deasupra unei chiuvete în timp ce foloseşti o scrumieră, pentru a reduce riscul de incendiu.

Lumânările

Lumânările aprinse sunt foarte periculoase atunci când sunt lăsate nesupravegheate. Dacă lumânarea cade, sau dacă ceva este lăsat prea aproape de flacără, un incendiu începe aproape instantaneu. Chibriturile și brichetele folosite pentru a aprinde lumânările sunt la fel de periculoase dacă sunt lăsate într-un loc unde copiii le pot ajunge. Mențineți chibriturile și brichetele într-un loc sigur dacă ai copii. Nu lăsa niciodată o lumânare care arde într-o încăpere în care nu eşti prezent.

Substanţe chimice

Incendiile chimice sunt, de asemenea, extrem de frecvente. Dacă uleiul de motor, substanțele chimice de curățare sau alte lichide inflamabile se încălzesc, ele se aprind sau explodează. De asemenea, nu numai substanțele chimice se aprins, ci şi vaporii, care sunt adesea mai inflamabili decât substanțele chimice. Păstrează toate substanțele chimice în recipientele corespunzătoare și pune-le în locuri care nu se încălzesc prea mult. Aruncă cârpele pe care le-ai folosit la curăţenie sau spală-le cum trebuie pentru a îndepărta substanțele chimice inflamabile.

Brazii de Crăciun

Chiar dacă perioada sărbătorilor de iarnă a trecut, asta nu înseamnă nu trebuie să fii atent/ă la brazii de Crăciun. Pe măsură ce timpul trece, brazii se usucă, iar orice scânteie poate aprinde pomul. Brazii artificiali par mai siguri, însă şi aici trebuie să iei măsuri de precauţie, deoarece te poţi confrunta cu un incendiu electric. De aceea, nu lăsa instalaţia în priză atunci când pleci de acasă.

Concluzii finale: ce ai voie şi ce nu ai voie să faci în locuinţă

Asiguraţi-vă locuinţa la incendii.

Asiguraţi-vă că aveţi în casă cel puţin un stingător de foc funcţional.

Nu depozitaţi în interior materiale inflamabile.

Nu folosiţi în amenajare, renovări şi construcţii materiale (lemn, materiale izolatoare, etc.) care nu au fost tratate contra focului.

Curăţaţi anual coşurile de fum

Verificaţi anual instalaţia electrică a casei, înlocuiţi cablurile electrice vechi

În bucătărie nu plecaţi când se găteşte cu grăsimi, nu lăsaţi aragazul nesupravegheat, curăţaţi tigăile bine de grăsime, înlocuiţi tubulatura hotei la doi ani dacă se găseşte mult

Pentru încălzitoare sau sobe: nu părăsiţi locuinţa când acestea funcţionează, nu lăsaţi materiale textile sau materiale inflamabile în apropierea lor, respectaţi instrucțiunile de pe orice dispozitiv de încălzire

Păstraţi toate substanțele chimice în recipientele corespunzătoare și puneţi-le în locuri care nu se încălzesc prea mult; aruncaţi cârpele pe care le-aţi folosit la curăţenie sau spălaţi-le bine pentru a îndepărta substanțele chimice inflamabile

Nu fumaţi în pat

Nu lăsaţi o lumânare care arde într-o încăpere în care nu sunteţi prezent

Nu lăsaţi instalaţia bradului de Crăciun în priză atunci când plecaţi de acasă

Nu folosiţi aparate electrocasnice cu o putere mai mare decât cea a instalaţiei electrice

Nu lăsaţi fierul de călcat în priză când părăsiţi locuinţa.