Care dintre stiluri este mai avantajos şi în ce condiţii este indicat să optaţi pentru unul sau altul?
Alegerea unui stil de amenajare este strâns legată de o multitudine de factori, cum ar fi: stilul de viaţă şi personalitatea, familia, gusturile personale, bugetul, influenţele şi experienţa acumulată din călătorii etc., însă cel mai important lucru care trebuie luat în calcul este ca decorul creat să ne reprezinte cel mai bine. Acest lucru atrage după sine starea de confort pe care ar trebui să o avem acasă.
Potriviţi stilul amenajării cu propria personalitate
Înainte de alegerea stilului trebuie luat în calcul şi ce fel de persoană sunteţi: romantică şi visătoare (ceea ce face mai indicat un decor clasic) sau dinamică, ancorată în cotidian şi interesată de aspectul funcţional al lucrurilor (în acest caz, mai potrivit ar fi un ambient modern, elegant şi aerisit).
Deşi se practică îmbinarea elementelor clasice cu cele moderne, de regulă finisaje şi mobilier clasice, cu unele elemente moderne, fiecare dintre cele două stiluri prezintă caracteristici proprii.
Cel clasic are avantajul că nu se demodează în timp, îmbină armonios linii rotunjite, piesele de mobilier având fiecare în parte propria personalitate. Ambientele clasice sunt mai încărcate decât cele moderne, folosindu-se mobilier din lemn masiv, uneori cu aspect vechi.
La modă este eclectismul
Pe scară largă se practică eclectismul, amestecul de stiluri, acesta fiind foarte la modă.
Deşi nu pare prea greu să amestecăm stilurile, totuşi este bine ca astfel de proiecte să fie încredinţate designerilor. Dacă nu, o idee ar fi să se insereze într-un décor modern, fie acesta şi minimalist, o piesă clasică, vintage, retro sau piesă de mobilier stil, un covor oriental, etc. Acesta ar putea deveni chiar piesa de rezistenţă a întregii amenajări.
Locuinţele mici prezintă dezavantajul spaţiului redus ceea ce condiţionează într-o mare măsură alegerea stilului de amenajare. De exemplu, într-un dormitor mic de bloc este de evitat amenajarea acestuia în stil clasic, cu amplasarea unui mobilier masiv deoarece se va crea un spaţiu extrem de aglomerat.
Ambientele moderne au multe aspecte în comun cu minimalismul, prin faptul că mobilierul este mult simplificat, cu dimensiuni reduse, extrem de funcţional, cu linii simple şi drepte, redus de multe ori doar la elementele de bază. În ceea ce priveşte materialele din care se confecţionează piesele de mobilier şi accesoriile, se utilizează îndeosebi PAL-ul, sticla şi plasticul. Dacă în casele clasice metalul apare de obicei sub forma fierului forjat, în cele moderne locul este luat de inox şi aluminiu.
Foto: Pinterest, arhiva lifeandstyle
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial
-
Amenajările în stil bohemians şi cele maximaliste, cele mai frecvente abordări în designul de interior