Garsonierele prezintă avantajul cheltuielilor de întreţinere mici. Cele din blocurile vechi, construite în timpul comunismului, sunt într-adevăr foarte mici şi deobicei amenajate defectuos. Ele sunt însă ieftine, pot fi achiziţionate uşor de către familiile de tineri prin programul Prima Casă iar multe dintre ele sunt plasate în centrul oraşului.
Aceste spaţii pot deveni funcţionale şi chiar plăcute la locuire. Aceasta însă numai dacă amenajarea este realizată conform normelor stilului de viaţă contemporan. Iar aici intervine designerul, deoarece este nevoie de multă experienţă şi înclinare precum şi de abilităţi speciale pentru amenajarea de astfel de spaţii mici. Interesant este faptul că, din punct de vedere stilistic, aceste spaţii se pot amenaja cu succes în diverse moduri, de la cel clasic, la cel minimalist sau chiar industrial.
Garsoniera pe care o prezentăm nu are nici măcar 30 de metri pătraţi ca suprafaţă împreună cu balconul. Designerul a folosit în decorarea sa idei clasice utilizate pentru amenajarea spaţiilor mici dar şi unele noi, adevărate inovaţii, care pot reprezenta o excelentă sursă de inspiraţie pentru amenajarea locuinţelor.
“Garsoniera este situată pe Bulevardul Dinicu Golescu, deci în centrul capitalei şi are ca avantaje apropierea de Gara de Nord (cea mai mare din ţară), de staţia de metrou, de un spital (Militar), de o piaţă agroalimentară (Matache), de o şcoală, de una din clădirile Politehnicii şi de multe unităţi comerciale şi clădiri de birouri. Aceste blocuri au fost construite în perioada anilor 1960 – 1965, din punct de vedere structural foarte solide, astfel încât securitatea locuinţei funcţionează foarte bine şi acum. Un alt avantaj este înălţimea măricică a tavanului comparativ cu spaţiile de locuit din blocurile noi şi aceasta oferă posibilitatea depozitării pe verticală”, ne spune designerul Maria Dulhan.
“Nu am mers pe ideea desfiinţării de pereţi la interior, ceea ce ar fi presupus aprobări şi şantiere complicate. Am inclus balconul în interior, fără însă a demola umărul sau a-l aduce la acelaşi nivel cu restul spaţiului. Am mers pe ideea unui spaţiu luminos şi am folosit în acest scop vopsele decorative deschise la culoare. Pentru fiecare perete am imaginat o scenografie specială şi am personalizat spaţiul. Este aproape incredibil cum un minuscul spaţiu capătă o altă valenţă şi poate induce o asemenea stare de bine şi în nici un caz de senzaţie de sufocare cum se poate întâmpla în cazul acestora. Fiecare centimetru pătrat a fost gândint şi folosit la maxim, fiind implementate numeroase tendinţe moderne”.
Organizare, décor
Spaţiul principal, care include şi chicineta, cuprinde livingul cu o canapea în stil baroc, zona de luat masa, zona de tv care le deserveşte pe amândouă precum şi dormitorul.
Buna distribuţie şi alegere a pieselor de mobilier a permis introducerea în spaţiu a unui dulap de dimensiuni apreciabile precum şi a unui băruleţ, fără ca interiorul să pară aglomerat. Folosirea oglinzilor subliniază atât stilul clasic oferind şi senzaţia unui spaţiu mai mare.
Şi în bucătărie, designerul a aplicat soluţii noi. În locul gresiei, considerată ca “sfântă” pentru pardoseala de bucătărie, Maria Dulhan a folosit parchetul laminat de 8mm, la fel ca în restul spaţiului.
“Această suprafaţă se curăţă deasemenea foarte bine cu mopul. Nu acumulează murdărie şi grăsimi cum se întâmplă la îmbinarea plăcilor ceramice şi, în plus, oferă o continuitate a spaţiului”, spune Maria Dulhan.
În baie a fost folosit fototapetul.
“Nu numai că fototapetul a revenit la modă. Dar el are şi capacitatea de a contribui la “mărirea” spaţiului. Aceasta prin faptul că adaugă peretelui (bidimensional) o a treia dimensiune (adâncimea)”.
Cada de baie a fost desfiinţată iar pentru cabina de duş care a înlocuit-o a fost utilizată o cădiţă slim economică de la Leroy Merlin. Foarte utilă a fost folosirea vopselei pentru faianţă (Oscar) cu care s-a dat un aspect nou finisajului.
Prezenţa bogată a artei cu tablouri contemporane, scaunele tapiţate, decoraţiuni şi accesorii vintage precum şi un covor din lână dau căldură interiorului şi întregesc designul clasic.
You may also like
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial
-
Amenajările în stil bohemians şi cele maximaliste, cele mai frecvente abordări în designul de interior
-
Amenajările în stil boem, o tendinţă din ce în ce mai pregnantă