Reconversie: o şură cu galerie transformată în casă de locuit

Anexele gospodăreşti ale caselor tradiţionale, construite cu o structură din lemn, cum sunt şurile pot fi reconvertite în spaţii locuibile, cu condiţia unor proiecte de arhitectură de calitate.

Vechile case tradiţionale din Transilvania şi Bucovina, cu acoperiş înclinat şi pod înalt, prezintă un interes special şi prin faptul că podul poate fi amenajat şi transformat într-un interesant spaţiu de locuit.

Deasemenea şi anexele gospodăreşti, construite cu o structură de lemn, cum sunt grajdurile şi şurile pot fi supuse unui proces de reconversie în spaţii locuibile, cu condiţia unor proiecte de arhitectură de calitate.

Şura, cea mai interesantă construcţie a unei ferme

Cele mai interesante construcţii ale fermelor țărănești sunt șurile. În țara noastră, în care mulţi ţărani se ocupau cu producerea fânului, se cristalizează variația mai multor forme, dar bazate pe aceleași principii de structură.

Fundamentul o şură este compusă din pereți din lemn în combinație cu piatra de talie, rezistența fiind dată de structura din lemn. De cele mai multe ori acoperişul este din ţiglă ceramică.

O casă pentru sine şi oaspeţi

Şura care face obiectul proiectului prezent se află in localitatea Eremitu din județul Mureș, fiind plasată între orașul Târgu Mureș şi Sovata. Proprietarul este preotului catolic din sat. Șura se află pe un teren plin de vegetație cu o bogată livadă de fructe. Datorită faptului că zona este bogată în păduri şi piatră, prelucrarea lemnului domină ca meserie şi, de asemenea, lemnul de provenienţă locală se folosește ca material de construcţie. Principalele caracteristici ale șurilor sunt “sistemele de sertare” ale căror scânduri din lemn sunt demontabile iar poarta funcționează ca un parasolar contemporan. Beneficiarul, preotul catolic, având în vedere că susține o relație prietenoasă cu mai multe familii din străinătate (Elveția, Germania, Ungaria, etc.), care vin să viziteze zona şi să cunoască tradiția acestuia, a dorit punerea în valorare a șurei prin reconversia şi transformarea acesteia într-o locuință modernă, dar păstrând aspectul tradițional.

Proiectul combină astfel flexibilitatea volumetriei şi transparența obținută prin păstrarea structurii din lemn. Anvelopa clădirii este alcătuită de  ‘’sistemul de sertare’’ – finisajul exterior, compus din scânduri din lemn orizontale, tratate cu o peliculă impermeabilă, închisă la culoare. Aceasta permite luminii naturale să pătrundă în interior, asigurând în aceeași timp şi intimitatea pentru locatari. Odată cu lăsarea serii, luminile de la interior se văd printre scânduri si prin ferestrele mari ale construcţiei, accentuând structura şi spaţiile interioare. Intervenția contemporană încearcă să mențină un echilibru între atmosfera originală a șurei şi influențele contemporane, obținându-se o estetică minimalistă care este foarte potrivită cu stilul din ziua de azi.

Vechiul pod a fost amenajat, transformat şi lăsat aparent, aproape integral finisat în alb, sugerând astfel vizual mărirea dimensiunilor interioare.

Șura are două niveluri. La parter au fost amenajate bucătăria, zona de luat masa, zona de zi, spațiul tehnic şi camera de dormitor pentru preoticu baia proprie. La mansardă sunt biblioteca şi o cameră pentru musafiri cu baie proprie. Livingul se află în spațiul central creat, asigurând prin ferestre de mari dimensiuni o vedere panoramică şi o legătură directă cu grădina şi livada. Datorită degradării materialului de acoperire, țigla a fost recondiționată, lucrare realizată de un meșter local. Un aport suplimentar de lumină naturală este asigurat de un ansamblu de ferestre tip Velux, montate în tavanul înclinat din ţigle. Locuirea adaugă o nouă dimensiune a vechii șuri, prin completarea acesteia cu mai multe spații dotate cu toate echipamentele şi utilitățile traiului modern şi tradițional.

Proiectul a fost realizat de arh. Nagy Árpád şi a fost prezentat la Bienala Naţională de Arhitectură din acest an, la secţiunea Revitalizare rurală.

Foto: Nagy Árpád