Nimic nu este mai frumos decât să sărbătorești cu familia sau prietenii – toată lumea este de acord cu asta. Există o mulțime de ocazii pentru a face acest lucru: de la Căciunul în stil Occidental la festivalul hindus al luminilor Diwali, la Ajunul Anului Nou și Anul Nou Chinezesc.
Vă invităm într-o călătorie specială în jurul lumii, cu decorațiuni fantastice, obiceiuri interesante și delicatese rafinate. În întîmpinarea sărbătoriloe casa este curată, locuința este decorată festiv, cele mai bune preparate sunt prezentate apetisant și familia se adună în jurul mesei extraordinar de bine așezate în cele mai bune haine. E timpul pentru o cină festivă de Crăciun? Nu neaparat! Această scenă ar putea descrie la fel de ușor și festivalul evreiesc al luminilor, Hanukkah. Sau comemorări religioase sau festivități sezoniere – există sărbători tradiționale în întreaga lume care reflectă diversitatea fascinantă a culturilor și popoarelor. Cu toate acestea, în ciuda tuturor diferențelor, există și multe caracteristici comune: Familia și prietenii sărbătoresc împreună. Vor fi servite preparate speciale și o mulțime de dulciuri. Casa și masa așezată sunt bogat decorate, iluminatul joacă un rol major. Există cadouri, mai ales pentru copii. Oamenii se întorc la obiceiurile tradiționale. Sezonul sărbătorilor este un factor important economic şi de consum deoarece se cheltuiesc mulți bani pe decorațiuni, mâncare și cadouri.
Diwali: lumini strălucitoare și decorațiuni colorate
Începem călătoria noastră festivă în jurul lumii în India și vizităm festivalul hindus al luminilor. Numele sărbătorii se traduce prin “șir de lumini”.
Sărbătoarea are loc în a 15-a zi a lunii hinduse Kartik, care corespunde perioadei dintre sfârșitul lunii octombrie și jumătatea lunii noiembrie. În mod tradițional, lămpile cu ulei noi sunt cumpărate pentru Diwali pentru a ajuta sufletele morților să-și găsească drumul către nirvana. A treia zi a festivităților de cinci zile este dedicată lui Lakshmi, zeița prosperității. Se crede că numai casele bine luminate și decorate sunt vizitate de Lakshmi. Este deasemenea şi un motiv pentru a decora casele opulent cu lumanari, flori si ghirlande de hartie cu motive colorate. Pentru iluminat, imaginația nu are limite. Principalul este că sunt multe luminițe și arată frumos.
Hanukkah: familie şi lumânări
Sărbătoarea este dedicată timpului în familie și luminii lumânărilor Timp de opt zile se sărbătorește festivalul evreiesc al luminilor, Hanukkah. Ea comemorează eliberarea Ierusalimului de cuceritorii greci și rededicarea templului de aici în anul evreiesc 3597 (164 î.Hr.).
Candelabrul cu nouă ramuri, menora, ocupă centrul scenei. În fiecare zi, de la stânga la dreapta se aprinde o altă lumânare până când toate lumânările strălucesc. Seara, familiile se adună la masă, cu sufganiyots (gogoși) sau latkes (clatite cu cartofi) coapte în ulei ca mâncăruri preferate. Se spune că acestea sunt o amintire a miracolului uleiului care arde în templu. Biscuiţii de casa decorati in culorile Israelului, alb si albastru, nu trebuie să lipsească. Copiii, în special, așteaptă cu nerăbdare Hanukkah, deoarece primesc mici cadouri în fiecare zi. Sărbătoarea începe întotdeauna în a 25-a zi a lunii evreiești Kislev, care cade în lunile noiembrie și decembrie. Acesta este un alt motiv pentru care Hanukkah este adesea menționată în același timp cu Crăciunul.
Crăciun: brad și cadouri
Creștinii din întreaga lume comemorează nașterea lui Isus cu Crăciunul pe 24/25/26 decembrie. Există o excepție de la această dată: unele biserici creștine ortodoxe urmează calendarul iulian mai vechi și sărbătoresc pe 6/7 ianuarie. Pregătirile pentru festivități încep cu săptămâni înainte în timpul Adventului.
Când ferestrele și pervazelele sunt împodobite pentru iarnă, parfumul de biscuiți răzbate prin casă și o altă lumânare se aprinde pe coroana de Advent în fiecare săptămână, cea mai minunată perioadă a anului începe pentru mulți oameni.
Decorațiunile clasice de Crăciun includ un brad împodobit cu lumânări, globuri de sticlă, stele din paie, ghirlande sau chiar dulciuri. Crăciuniţele nu lipsesc deasemenea din decor. În SUA, de exemplu, aproximativ 25 până la 30 de milioane de brazi de Crăciun sunt vânduți în fiecare an. Nașterea lui Isus, disponibilă și în interpretări moderne, este de asemenea esențială, la fel ca și vesela festivă, adesea în culorile clasice de Crăciun de roșu și verde.
Bradul împodobit, crengile de brad şi crăciunuţele – elemente principale în festivităţile de Crăciun
Cu motive nostalgice, se pot aduce înapoi amintiri din copilărie. În timp ce în emisfera nordică sărbătorile sunt legate de sezonul de iarnă, Crăciunul în emisfera sudică este o sărbătoare veselă de vară – chiar dacă doar din motive sezoniere. În Australia, oamenii merg la plajă pentru un grătar, în timp ce Brazilia este dominată de decorațiuni generoase, cu mult sclipici și lumini intermitente colorate. Papai Noel, (Moș Crăciun) este ocupat cu tururile sale şi aterizează cu un elicopter pe celebrul stadion de fotbal Maracana din Rio sau împărțind cadouri celor nevoiași din satele de-a lungul Amazonului. De altfel, de Crăciun nu se oferă cadouri peste tot. În Spania, acestea sunt aduse de cei trei magi abia pe 6 ianuarie.
La noi, în ajunul Crăciunului se merge la colindat şi sunt numeroase colinde folclorice în special pe teme religioase. Colindele de Crăciun în ţările Occidentale sunt tot pe teme religioase dar culte.
Ca şi obiceiuri culinare, acestea sunt foarte diferite. La noi sunt preparate din porc: sarmalele, piftia, caltaboşul. În Germania tradiţia este crapul la cuptor iar în Franţa claponul.
Ca şi obiceiuri culinare, acestea sunt foarte diferite. La noi sunt preparate din porc: sarmalele, piftia, caltaboşul. În Germania tradiţia este crapul la cuptor iar în Franţa claponul.
Revelion: petrecere și artificii
La doar o săptămână după Crăciun, are loc o petrecere mare, colorată, cu mult farmec și confetti. Acesta este Ajunul Anului Nou conform calendarului gregorian, care este cel mai comun calendar din lume astăzi, iar oamenii sărbătoresc venirea noului an.
În timp ce dopurile de plută bubuie deja în statul insular Kiribati din Marea Sudului, paharele de șampanie sunt încă folosite în Europa. Probabil cea mai mare petrecere de Revelion are loc în fiecare an în Times Square din New York City, unde oameni din întreaga lume se reunesc.
Focuri de artificii peste portul Sydney, la Big Ben din Londra sau la Paris sunt deosebit de spectaculoase. Dar în ultimul timp, multe oraşe au preluat stilul şi sunt organizate adevărate feeri. Există multe obiceiuri diferite pentru a evoca noroc pentru noul an. În Italia și Spania, oamenii poartă lenjerie roșie, iar în Danemarca porțelanul de la cină este spart conform superstiției că “vesela spartă aduce noroc”.
Anul Nou: Times Square, New York
Pe lângă mâncărurile tradiționale, oamenilor le place să se răsfețe cu delicii rafinate, cum ar fi stridiile, icrele negre şi șampania, la începutul anului. În lumea Occidentală se servesc preparate reci, vânat, fazan, peşte alb, iepure. Curcanul este deasemenea o alegere. Cu toate acestea, Anul Nou nu este sărbătorit peste tot în lume la 1 ianuarie. Pe de o parte, există festivalul hindus Diwali descris mai sus. Conform calendarului islamic, Ziua de Anul Nou trece de-a lungul anului și cade pe 8 iulie 2024, de exemplu. Cu toate acestea, cel mai important festival pentru musulmani este „Sărbătoarea zahărului” după sfârșitul lunii de post Ramadan, care va fi sărbătorită pe 9 și 10 aprilie 2024.
Anul Nou Chinezesc: feluri de mâncare norocoase și semne zodiacale
Deși noul an a început oficial și la 1 ianuarie în China din 1911, Anul Nou Chinezesc – cunoscut și sub numele de Festivalul Primăverii sau Festivalul Lanternelor – este încă cel mai important eveniment. Conform acestuia, anul începe întotdeauna cu a doua lună nouă după solstițiul de iarnă, care cade între 21 ianuarie și 21 februarie. Iar atunci este o stare de excepție nu numai în China, ci și în țări precum Vietnam, Indonezia sau Thailanda.
Peste trei miliarde de călătorii sunt făcute în fiecare an pentru Anul Nou Chinezesc, deoarece zilele libere din preajma sărbătorii sunt adesea singura oportunitate de a se întâlni cu întreaga familie. Perioada de sărbătoare durează 16 zile – de la Anul Nou Chinezesc până la Festivalul Lanternelor (9 februarie – 24 februarie 2024). Sunt servite feluri de mâncăruri norocoase precum pește sau jiaozi (găluște chinezești), prăjituri de orez și “fructe de aur” (mandarine).
Farfurie cu decor Anul Nou Dragon
Deoarece fantome rele, precum monstrul Nian, se tem de culoarea roșie, această nuanță vibrantă domină îmbrăcămintea și decorațiunile pentru casă. Și cadourile obișnuite de bani sunt prezentate în plicuri roșii. Rachete puternice, petarde și artificii sunt, de asemenea, folosite pentru a speria monstrul. O mare importanță se acordă semnului zodiacal care guvernează anul care vine. Domnia dragonului începe pe 10 februarie 2024 și durează până la 28 ianuarie 2025.
Dragonii întruchipează puterea și energia și sunt cele mai venerate animale din cultura chineză, deoarece au fost și simbolul familiei imperiale chineze. Potrivit horoscopului estic, “Anul Dragonului” promite noroc și prosperitate – așa că perspectivele pentru anul care vine sunt foarte bune!
Foto: © Angela Roma/pexels
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050